4.4.22

Μπουρλά: Χρειαζόμαστε ετήσιο εμβόλιο...


...και δουλεύουμε πάνω σε αυτό...
Υπέρ του ετήσιου εμβολιασμού, τονίζοντας πάντως ότι η 3η δόση επί του παρόντος είναι απαραίτητη και ότι και η 4η έχει σημαντικά οφέλη για όσους έχουν από καιρό κάνει και την ενισχυτική δόση, τάσσεται ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή»... εκφράζει την ελπίδα ότι σύντομα θα είναι έτοιμη η μετεξέλιξη του εμβολίου της Pfizer ώστε να καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις. «Περιμένουμε κάποιες πιο μεγάλες έρευνες να ολοκληρωθούν. Είναι ζήτημα ημερών για να δούμε αν έχουμε κάτι και τι είναι αυτό», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Στο ερώτημα αν θα πάμε σε ετήσιο εμβολιασμό ή θα μείνουμε στις επαναληπτικές δόσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer απαντά: «Χρειαζόμαστε ετήσιο εμβόλιο και δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Οι επαναληπτικές δόσεις κουράζουν τον κόσμο και ρίχνουν τον βαθμό συμμόρφωσης. Αυτή τη στιγμή, μέσα σε ένα περιβάλλον «Ομικρον», δεν είναι βέβαιο ότι η ανοσία από το υφιστάμενο εμβόλιο θα κρατήσει για ένα χρόνο, ακόμη και μετά την 4η δόση. Δεν είναι βέβαιο ούτε για το καινούργιο εμβόλιο, που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις. Όμως ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να φτιάξουμε ένα ετήσιο εμβόλιο. Και δουλεύουμε πάρα πολύ εντατικά πάνω και σε αυτό το σκέλος».

Ο κ. Μπουρλά εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι πιο κοντά σε αυτό που θεωρούμε ως κανονικότητα. «Δεν είναι μόνο τα εμβόλια, ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος κουράστηκε και άρα δεν έχουμε άλλη επιλογή. Είναι επειδή τώρα έχουμε και θεραπείες, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τα τελευταία στάδια, δηλαδή τους βαριά ασθενείς. Εχουμε πια θεραπείες για όλους» αναφέρει. 

Στη συνέντευξή του αναφέρει ακόμα ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που επιθυμούσε διακαώς την κυκλοφορία ενός εμβολίου πριν απ' τις προεδρικές εκλογές στη χώρα του, τού είχε θυμώσει. «Με κάποιον τρόπο πίστευε ότι θα μπορούσα να το είχα φέρει πριν από τις εκλογές και ότι δεν το έκανα επειδή δεν ήθελα. Και αυτό του δημιούργησε μια πικρία. Eκτοτε, δεν έχουμε ξαναμιλήσει» λέει ο CEO της Pfizer.

Τέλος, αναφορικά με τα κέρδη της εταιρείας απ' το εμβόλιο επισημαίνει: «Έχουμε το 80% της ζήτησης στην Ευρώπη και το 75% παγκοσμίως – στο υπόλοιπο 25% αντιστοιχούν όλα τα άλλα εμβόλια μαζί. Επομένως, ο απολογισμός είναι ιδιαίτερα επωφελής και οικονομικά για την εταιρεία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: