24.4.22

Τα επόμενα στοιχήματα...



Με την ακρίβεια να μαστίζει την κοινωνία, τους λογαριασμούς ενέργειας να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και σε αρκετές περιπτώσεις να είναι μεγαλύτεροι ή σχεδόν ίδιοι με έναν μέσο μισθό, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τον κοινό τόπο συμμετοχής σε κάτι καινούργιο.
H αντίστροφη μέτρηση... για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προκειμένου για πρώτη φορά να εκλέξει πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή από τη βάση του και όχι από το συνέδριο, έχει αρχίσει. Η ψηφοφορία που έγινε στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου πριν από ακριβώς μία εβδομάδα στο Γήπεδο του Τάε Κβον Ντο ήταν αποφασιστική και ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα της κάλπης δεν άφησε κανένα περιθώριο για αντιφάσεις και κυρίως για το πώς βλέπει η πλειονότητα των μελών τις αλλαγές που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας και που επικεντρώνεται στη φράση πως «το κόμμα πρέπει να ανοιχτεί περισσότερο, να ενισχυθεί, να υπάρξει αντιστοιχία της εκλογικής του δύναμης με εκείνη των μελών του».

Τα ίδια πάνω-κάτω είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών του 2019. Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, ήρθε η πανδημία και πάγωσε τον χρόνο -μαζί και τον πολιτικό-, ωστόσο, σχεδόν 3 χρόνια μετά, τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν τον δρόμο τους.

Στις 15 Μαΐου θα υπάρξει ένα πρώτο δείγμα της νέας δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όπως αποφασίστηκε από το συνέδριο. Ο χρόνος δεν είναι ιδιαίτερα πολύς ώς τότε, ωστόσο στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η διαφορά θα φανεί στην εκλογή του προέδρου. Με δεδομένο το γεγονός ότι τα νέα μέλη της Κεντρικές Επιτροπής θα εκλεγούν από τα ήδη εγγεγραμμένα 61.500 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η προσοχή στρέφεται αποκλειστικά στον Αλέξη Τσίπρα και στο πόσα άτομα θα τον ψηφίσουν, αφού προηγουμένως εγγραφούν στο κόμμα.

O ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τόσο το συνέδριο όσο και τη διαδικασία που ακολουθεί ως «ιστορικά». Και είναι. Για πρώτη φορά κόμμα της Αριστεράς πραγματοποίησε συνέδριο με σχεδόν 6.000 συνέδρους, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς τους παρατηρητές και τους απλούς πολίτες που βρέθηκαν στο Φάληρο στις ομιλίες Τσίπρα, ο συνολικός αριθμός αγγίζει τα 10.000 άτομα, ομολογουμένως εντυπωσιακός για πολιτικό γεγονός στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται από την κρίση του κομματικού φαινομένου.

Πέραν της, σε γενικές γραμμές, καλής οργάνωσης βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και η ανάγκη του κόσμου να ξαναβρεθεί σε ένα πολιτικό γεγονός, να συνομιλήσει με άλλους ανθρώπους, να στείλει ένα μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης, όπως επίσης κι ένα μήνυμα διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της.

Με την ακρίβεια να μαστίζει την κοινωνία, τους λογαριασμούς ενέργειας να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και σε αρκετές περιπτώσεις να είναι μεγαλύτεροι ή σχεδόν ίδιοι με έναν μέσο μισθό, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τον κοινό τόπο συμμετοχής σε κάτι καινούργιο. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η σχετική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Κυριακής, όταν είπε (απευθυνόμενος στον κόσμο) «στείλατε το μήνυμα ότι υπάρχει εναλλακτική, υπάρχει ελπίδα».

Γιατί ενόχλησε

Αν κρίνει κανείς από τα πρωτοσέλιδα και τους τίτλους φιλοκυβερνητικών εφημερίδων και ιστότοπων, αλλά και τα περισσότερα κανάλια, τα οποία ουδόλως ασχολήθηκαν με την ουσία του συνεδρίου αλλά με τις όποιες αντεγκλήσεις σημειώθηκαν σ’ αυτό (με αποκορύφωμα το θέμα της ψηφοφορίας για τις καταστατικές τροπολογίες), θα αντιληφθεί ότι η δυναμική του άφησε ένα ενοχλητικό αποτύπωμα, ειδικά στην κυβέρνηση. Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησαν να το υποβαθμίσουν, να το ειρωνευτούν και να το παρουσιάσουν ως παράδειγμα προς αποφυγήν.

Η κυβερνητική προπαγάνδα επανέφερε το «επιχείρημα» της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα ως ακλόνητης κεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για 14 χρόνια χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «γερασμένο πολιτικά». Το επόμενο και όσο περισσότερο πλησιάζουμε στις εκλογές, θα είναι οι εκλογικές ήττες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα αφήγημα που έχει στόχο να τον αποδομήσει προσωπικά χωρίς πιθανότητα επιτυχίας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητείται από κανέναν στο κόμμα.

«Κανείς δεν μπορεί να πει το ίδιο ωστόσο και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε περίπτωση αποτυχίας στις επόμενες κάλπες», λέει έμπειρο στέλεχος της Κουμουνδούρου. Το ίδιο στέλεχος «προφητεύει» το επόμενο αφήγημα της Ν.Δ. που θα έχει να κάνει με τον αριθμό των μελών που θα ψηφίσουν στις 15 Μαΐου και που λογικά θα είναι μικρότερος από εκείνους που ψήφισαν στις αντίστοιχες εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Ν.Δ. «Η διαφορά μας είναι ποιοτική», σημειώνει, «καθώς στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μαζεύουμε “φίλους” να συμμετάσχουν στη διαδικασία, αλλά ενεργά μέλη του κόμματος».

Μπορεί στην Κουμουνδούρου να επενδύουν πολλά στις εσωκομματικές διαδικασίες, ωστόσο το βασικότερο στοίχημα όλων είναι ένα: η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από την κοινωνία.

«Αγκάθι» η εμπιστοσύνη

Αυτό είναι το μεγάλο «αγκάθι», προϊόν εν πολλοίς τόσο λαθών στη διάρκεια της κυβερνητικής περιόδου όσο και της καλλιέργειας κλίματος από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προχωρήσει δημόσια σε αυτοκριτική στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Το έκανε και στο συνέδριο απαριθμώντας κάποια από τα λάθη της διακυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει εκ νέου το ευμετάβλητο εκλογικά σώμα του Κέντρου.

Τα λόγια του -«το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, χωρίς έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε»- ήταν ενδεικτικά, ενώ και η συνέχεια ήταν ανάλογη ως προς το αίτημα για μια δεύτερη ευκαιρία: «Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο έμπειροι, πιο ώριμοι, πιο αποφασισμένοι. Ξέρουμε το πώς και μπορούμε».

Από τα λόγια και τις καλές προθέσεις ώς την πράξη βέβαια υπάρχει μια απόσταση. Με δεδομένο το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε μια άτυπη, μακρά προεκλογική περίοδο, το μεγάλο ζητούμενο το επόμενο διάστημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι να πείσει τον κόσμο, την κοινωνία πως έχει ουσιαστικό εναλλακτικό πρόγραμμα, με σαφείς προτάσεις, με σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί από τους καναπέδες ή αποκλειστικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το εσωκομματικό τοπίο

Οσοι ονειρεύονταν ή ακόμα περισσότερο πρόσμεναν μια διάσπαση ένεκα των ενστάσεων της «Ομπρέλας», διαψεύστηκαν οικτρά. Αυτό σημαίνει πως τα πράγματα είναι ειδυλλιακά εντός του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση είναι όχι, ωστόσο αυτό το φαινόμενο είναι συνηθισμένο στην Αριστερά. Αυτό που μένει στο τέλος της μέρας είναι τα σημεία στα οποία οι διάφορες τάσεις συμφωνούν και τα οποία αποτελούν τη μεγάλη εικόνα και τον συνδετικό κρίκο στο κόμμα. Κι αν τέτοια περιστατικά συνέβαιναν και παλαιότερα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε μονοψήφιο αριθμό υποστηρικτών, είναι μάλλον λογικό να συμβαίνουν και τώρα, που έχει εκτιναχθεί στο 31%. Λογικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να μάθει να ζει με τέτοια φαινόμενα, καθώς στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία μοιάζει αδύνατη κάποια άλλη πραγματικότητα.

Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να καυτηριαστεί από την ηγεσία, είναι τα φαινόμενα που ξεφεύγουν από την πολιτική αντιπαράθεση και καταλήγουν σε τραμπουκισμούς, όπως συνέβη στην περίπτωση του Θοδωρή Δρίτσα όταν κατέβηκε από το βήμα και έγινε αντικείμενο σωματικής επίθεσης από κάποιον σύνεδρο. Και πολύ σωστά ο εν λόγω αποπέμφθηκε από το συνέδριο, ωστόσο το μήνυμα θα ήταν περισσότερο αντιληπτό σε όλους αν η τιμωρία ήταν περισσότερο αυστηρή. Διαφορετικά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο ΣΥΡΙΖΑ τέτοιου είδους παρακμιακές συμπεριφορές θα τις βρει μπροστά του.

Στο ίδιο πλαίσιο, δεν μπορεί να «στοχοποιούνται» μέλη του κόμματος που ανήκουν στη μία η στην άλλη τάση, επειδή βγήκαν για φαγητό μετά το συνέδριο. Σχετικός ντόρος έγινε με στελέχη της «Ομπρέλας», αλλά ουδείς μίλησε για αντίστοιχες μαζώξεις προεδρικών -μετά φαγητού- και με σχετικές αναρτήσεις στο facebook. Αν μη τι άλλο, σε αυτό το επίπεδο «κουτσομπολιού» και σχολιασμού τύπου «Μακελειού», ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ωριμάσει.

«Δεν ξεχνάμε»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρθηκε και στην 21η Απριλίου, την ημέρα που καταλύθηκε η δημοκρατία στη χώρα από τη χούντα των συνταγματαρχών: «Σαν σήμερα, επίορκοι συνταγματάρχες υποδούλωσαν την πατρίδα με τα όπλα που εκείνη τους έδωσε για να την προστατεύουν.

Και η αγριότητα, ο φόβος, τα βασανιστήρια, οι εξορίες και ο θάνατος έγιναν καθεστώς για 7 ολόκληρα χρόνια!

Και χρειάστηκαν πολλοί αγώνες, πολλή γενναιότητα και πολύ αίμα, για να σπάσουν οι χειροπέδες της δημοκρατίας.

Σε αυτούς τους αγώνες και σε όλους όσοι στάθηκαν απέναντι στα τανκς και έδωσαν τη ζωή τους για αυτό που σήμερα όλοι θεωρούμε αυτονόητο, αξίζει σήμερα να αφιερώσουμε μια στιγμή μνήμης και βαθιάς ευγνωμοσύνης. Γιατί η μνήμη για το χτες της αντίστασης και της εξέγερσης είναι η μήτρα για το αύριο της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Δεν ξεχνάμε».

766 υποψηφιότητες για τους 300 της νέας Κεντρικής Επιτροπής

Tην Τετάρτη 27 Απριλίου θα οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όπως ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή. Εως και τη Δευτέρα του Πάσχα, η επιτροπή θα δέχεται τυχόν ενστάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση enstaseis.kefe@gmail.com. Συνολικά, κατατέθηκαν 766 υποψηφιότητες πανελλαδικά και αφορούν 300 θέσεις στη νέα Κεντρική Επιτροπή, όπου θα ισχύσει η ποσόστωση φύλου 50/50, αλλά και εκείνη του 20% που αφορά τα μέλη της διεύρυνσης. Ποσοστιαίος περιορισμός υπάρχει και στον αριθμό των βουλευτών που θα εκλεγούν.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των εξορμήσεών του στην κοινωνία, βρέθηκε χθες στην αγορά της Καλλιθέας, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με πολίτες, καταστηματάρχες αλλά και εργαζόμενους.

«Το φετινό Πάσχα ίσως είναι το χειρότερο Πάσχα που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και πάρα, μα πάρα πολλά χρόνια. Το πασχαλινό τραπέζι θα είναι φτωχότερο, διότι τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να αντέξουν τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος, την τρομακτική ακρίβεια», δήλωσε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους με το πέρας της επίσκεψής του, προσθέτοντας με νόημα: «Δεν αρκούν παρεμβάσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Χθες, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός 7,5%, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με 9%. Εμείς αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 11%, όταν είχαμε αρνητικό πληθωρισμό. Και έχουμε δεσμευθεί και απαιτούμε να πάει στα 800 ευρώ εδώ και έναν χρόνο, πριν έρθει η κρίση. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μέτρα ανάστασης και όχι μέτρα σταύρωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά».

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: