9.4.22

Την όξυνση επιλέγει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας...


Στο Κίεβο ο Μπόρις Τζόνσον...
Στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρέθηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μετέφερε το μήνυμα αλληλεγγύης των Βρυξελλών προς την Ουκρανία αλλά και την έμπρακτη στήριξη που μεταφράζεται σε οικονομική ενίσχυση αλλά και νέες παραδόσεις όπλων.

Μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό του για... τη συνάντηση που είχε έσπευσε να γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως «αυτός ο πόλεμος θα κερδηθεί στο πεδίο της μάχης» προκαλώντας την αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα που ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει μετατραπεί από οικονομικός οργανισμός σε τμήμα των οικονομικών σχέσεων του ΝΑΤΟ» που επί της ουσίας μεταφράζεται πως από ανεξάρτητη μετατρέπεται σε παράρτημα.


Οι σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία επιδεινώνονται καθημερινά και ο συνεχιζόμενος για πέμπτη εβδομάδα πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφήνει περιθώρια για εξομάλυνση.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί τις κατηγορίες των ΗΠΑ για «εγκλήματα πολέμου» από τους Ρώσους και σκληραίνει τη στάση της απέναντι στο Κίεβο.

Στο Κίεβο ο Μπόρις Τζόνσον

Την ίδια ώρα ένα πρώην μέλος των ηγετών της ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κίεβο που περιελάμβανε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Μεγάλη Βρετανία ηγείται της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, του αντιπολεμικού συνασπισμού, των κυρώσεων κατά του Ρώσου επιτιθέμενου», έγραψε ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας, Αντρίι Σίμπιγκα με τον εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ να κάνει γνωστή την ατζέντα της συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών που περιλαμβάνει το θέμα της «μακροπρόθεσμης υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία και ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας».

Μάχες και «παγωμένες» διαπραγματεύσεις

Στα πεδία των μαχών, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν τα ανατολικά τμήματα της Ουκρανίας και μια επικείμενη κλιμάκωση των επιχειρήσεων τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έκρυψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός και αναφερόμενες στην Μαριούπολη (εκεί που στις επιχειρήσεις λαμβάνει μέρος το τάγμα Αζόφ) είπε πως η αντίσταση υφίσταται παρά το γεγονός πως η πόλη είναι περικυκλωμένη από 10.000 ρώσους στρατιώτες.

Σχετικά με το κομμάτι των διαπραγματεύσεων που έχουν βαλτώσει τις τελευταίες ημέρες δήλωσε πως η χώρα του είναι «πάντα έτοιμη» για συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία έλεγε πάντα πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και πως αναζητεί κάθε πιθανότητα για να σταματήσει ο πόλεμος. Παράλληλα βλέπουμε δυστυχώς ετοιμασίες για σημαντικές μάχες, ορισμένοι λένε αποφασιστικής σημασίας, στα ανατολικά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ.

«Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε και να αναζητήσουμε παράλληλα διπλωματικές οδούς για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Προβλέπουμε πάντα παράλληλα έναν διάλογο», συνέχισε.


Η τελευταία σύνοδος των απευθείας ρωσοουκρανικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτές ενδεχομένως να επαναληφθούν με Τούρκο αξιωματούχου, που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας, να δηλώνει πως «η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνούν να διεξαχθούν συνομιλίες στην Τουρκία, όμως είναι μακριά ακόμη από μια συμφωνία πάνω σε ένα κοινό κείμενο». Όπως είπε, είναι δύσκολο να επιλυθεί το ζήτημα της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Ο αξιωματούχος πάντως δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την πιθανή νέα συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού δικαστηρίου με τον Ζ. Μπορέλ και τους υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ προκειμένου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να βοηθήσουν στην έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: