21.4.22

Τα «χαρτάκια», η ομοσπονδοποίηση...


...και η νέα μάχη προεδρικών - ομπρελιτών...

Τον αριθμό των 777 φτάνουν οι υποψηφιότητες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα εκλεγεί από την κάλπη της 15ης Μαΐου.

Χθες, Μεγάλη Τετάρτη, συνεδρίασε σχετικώς η... Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που είναι αρμόδια για τις εκλογές της Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, υπό τον πρόεδρό της, τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κι εκλογολόγο, Ηλία Νικολακόπουλο.

Σημειώνεται ότι οποιεσδήποτε ενστάσεις μπορούν να κατατεθούν μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, 25 Απριλίου, στο enstaseis.kefe@gmail.com.

Οι πίνακες των υποψηφιοτήτων θα οριστικοποιηθούν την Τετάρτη του Πάσχα, 27 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάθε εκλογέας θα μπορεί να σταυρώνει έως το 30% του κάθε ψηφοδελτίου, το οποίο θα είναι διαφορετικό για κάθε περιφέρεια.

Όσο, πάντως, κι αν ο Αλέξης Τσίπρας ξόρκισε κι από το βήμα του συνεδρίου τα «χαρτάκια» με τους εκλεκτούς κάθε τάσης, αυτά δύσκολα θα αποφευχθούν και στην εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία επικεντρώνονται τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα των προεδρικών και της Ομπρέλας.

Η μεγαλύτερη μάχη θα δοθεί στην Αττική, όπου για τις 150 από τις 300 συνολικώς θέσεις θα διαγκωνιστούν 334 υποψήφιοι, πάνω δηλαδή από το διπλάσιο των διαθέσιμων θέσεων.

Αν υπολογιστούν, μάλιστα, και οι ποσοστώσεις φύλου, της Προοδευτικής Συμμαχίας και των βουλευτών η μάχη θα είναι ακόμα πιο δύσκολη για τα λιγότερο προβεβλημένα στελέχη.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν και προεδρικοί που ανησυχούν πως η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής δημιουργεί αναμφισβήτητα μια δυναμική και σηματοδοτεί το άνοιγμα του κόμματος στα απλά μέλη του, αλλά φοβούνται το κακό παράδειγμα του πάλαι ποτέ Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο οδήγησε σε ομοσπονδοποίηση του κόμματος.

Αυτό σημαίνει πως λόγω των ξεχωριστών υποψηφιοτήτων σε κάθε περιφέρεια, αυτές θα αποκτήσουν μια σχετική αυτονομία από το πολιτικό κέντρο της Κουμουνδούρου, εξέλιξη που ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα φατριασμό από τον οποίο υπόφερε πολύ το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, φαίνεται πως υπάρχει μια διατασική συμφωνία στο ότι ο μακρύς κατάλογος των υποψήφιων για την Κεντρική Επιτροπή μαρτυρά την αντιστοίχιση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ζητούμενο εδώ και πολύ καιρό.

Όπως κι αν έχει, στα αξιοσημείωτα των υποψηφιοτήτων είναι η κάθοδος του διαγραφέντος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, Παναγιώτη Κουρουμπλή, μόνο του Κώστα Αρβανίτη από τους ευρωβουλευτές, καθώς και η αποχώρηση του Δημήτρη Παπαδημούλη...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: