6.4.22

Ουκρανία: Πρώτη ήττα για Πούτιν...


... αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται...
 Η πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται ότι έχει λήξει. Η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Κιέβου σηματοδοτεί αυτήν την αλλαγή φάσης. Η Ρωσία επικεντρώνεται πλέον στην πλήρη κατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς.

Παρόλο που το Κρεμλίνο επιμένει ότι... η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς» (όπως ονομάζει την εισβολή στην Ουκρανία) εξελίσσεται σύμφωνα με τους στόχους της, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τα ρωσικά στρατεύματα πήγαν στο Κίεβο μόνο και μόνο για να καθηλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να μην προωθηθούν αυτές στο Ντονμπάς.

Η αλλαγή καθεστώτος

Οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί-ες με τις πληροφορίες που διακινούνται αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κι αυτό για τρεις λόγους:

Πρώτον, οι διάφοροι διεθνείς «αναλυτές» που κάνουν καριέρα στο διαδίκτυο, είναι ως επί το πλείστον φορείς προπαγάνδας και όχι ανεξάρτητοι παρατηρητές.

Δεύτερον, οι δημοσιογράφοι σε μια εμπόλεμη κατάσταση έχουν περιορισμένη κι επιβλεπόμενη ευχέρεια στο ρεπορτάζ.

Τρίτον, το σύστημα λήψης αποφάσεων στο Κρεμλίνο μοιάζει απροσπέλαστο στους δυτικούς.

Με κάθε λοιπόν επιφύλαξη, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι μείζων αρχικός στόχος της ρωσικής παραπομπής ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι. Σε αυτόν τον στόχο παραπέμπουν τόσο η συσσώρευση με την έναρξη της επιχείρησης μεγάλων αερομεταφερόμενων δυνάμεων στα περίχωρα του Κιέβου, όσο και ο ρωσικός λόγος περί «αποναζιστοποίησης» ή περί «ναρκομανών ναζί ηγετών του Κιέβου». Επιπλέον, η ελλιπής λογιστική υποστήριξη και στρατιωτική κάλυψη των προωθημένων ρωσικών δυνάμεων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν ανέμενε μια πολύ γρήγορη ανατροπή του Ζελένσκι, με τη «βοήθεια» κατά πάσα πιθανότητα δυνάμεων μέσα στον ουκρανικό κρατικό μηχανισμό. Ο στόχος δεν επετεύχθη (ενδεχομένως να ήταν εξαρχής ανεδαφικός) και οι απώλειες των Ρώσων φαίνονται μεγάλες -αν και όσα ανακοινώνουν οι Ουκρανοί ακούγονται υπερβολικά. Ακόμα πιο σημαντικό ίσως είναι το πλήγμα στο κύρος του ρωσικού στρατού.

Η συνέχεια

Ωστόσο, ο πόλεμος θα έχει συνέχεια. Είμαστε ακόμα μακριά από την εκεχειρία -πόσο μάλλον από μια ειρηνευτική συμφωνία. Η επικέντρωση της ρωσικής επιχείρησης στην περιοχή του Ντονμπάς ενδεχομένως οδηγήσει στις πιο σκληρές μάχες που έχει δει ως τώρα, αφού εκεί συγκεντρώνονται πια οι μεγάλες δυνάμεις τόσο των Ρώσων όσο και των Ουκρανών. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης ισχυρές οχυρώσεις των Ουκρανών.

Φαίνεται ότι ο Πούτιν με ένα πιο ρεαλιστικό σχέδιο θα επιδιώξει να κλείσει τον πόλεμο με «νικηφόρο τρόπο», καταλαμβάνοντας πλήρως τα εδάφη του Ντονμπάς και κάμπτοντας τον ουκρανικό στρατό. Ωστόσο, πλέον δεν είναι βέβαιο ότι ο Ζελένσκι θα υπογράψει την ουκρανική συνθηκολόγηση ακόμα και μετά από μια μείζονα στρατιωτική ήττα. Το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο πιθανό το σενάριο ενός «ευρωπαϊκού Αφγανιστάν», δηλαδή ενός παρατεταμένου ουκρανικού ανταρτοπόλεμου απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Η εκατόμβη της Μπούτσα

Οι εικόνες των νεκρών αμάχων από την Μπούτσα έξω από το Κίεβο έχουν προκαλέσει γενικό αποτροπιασμό. Η εμπειρία από προηγούμενους πολέμους μας κάνει επιφυλακτικούς απέναντι στις ειδήσεις που έρχονται από τα μέτωπα των συγκρούσεων. Η ίδια εμπειρία όμως δείχνει ότι σε κάθε πόλεμο και πολύ περισσότερο σε κάθε ιμπεριαλιστική εισβολή, ο επιτιθέμενος κάνει εγκλήματα σε βάρος των αμάχων.

Πολύ ορθά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία των υπευθύνων. Μια ανεξάρτητη έρευνα θα μπορούσε να ρίξει φως τόσο στα πραγματικά γεγονότα όσο και στους ενόχους. Ωστόσο, είναι χωρίς πρακτική αξία η συζήτηση περί προσαγωγής σε δίκη του Πούτιν. Μια αυτοκρατορική δύναμη με 4.500 πυρηνικές κεφαλές δεν παραπέμπεται στη Χάγη. Ενδεχομένως, ορισμένοι στη Δύση να πιστεύουν ότι οι οικονομικές κυρώσεις σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του πολέμου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια εσωτερική ανατροπή του Πούτιν. Ωστόσο, δεν φαίνεται καμία ρωγμή στο σύστημα εξουσίας της Μόσχας -μάλλον αυτό μοιάζει ισχυροποιημένο εν μέσω πολέμου.

Μπορεί να μην υπάρχει περίπτωση να παραπεμφθεί ο Πούτιν στο Διεθνές Δικαστήριο, εντούτοις, έχει πρακτική αξία η σχετική δήλωση Μπάιντεν: «Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου. Πρέπει να συλλέξουμε τις πληροφορίες, πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζονται για να συνεχίσουν τον αγώνα και πρέπει να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες ώστε να μπορέσει να γίνει δίκη για εγκλήματα πολέμου». Ο τόνος του Αμερικανού Προέδρου ενισχύει το σενάριο της παρατεταμένης σύγκρουσης. Μοιάζει δύσκολο να κάνεις κάποιου είδους συμβιβαστική συμφωνία με κάποιον που αποκαλείς εγκληματία πολέμου.

 Γιάννης Αλμπάνης

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: