Ο τριπλασιασμός των μελών που εγγράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη συμμετοχή στις προσυνεδριακές διαδικασίες ήταν το σημείο κλειδί στην αλλαγή του κλίματος στο... εσωκομματικό σκηνικό. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας με την καθαρή εντολή των μελών του κόμματος οδεύει σε ένα Συνέδριο με πρόγραμμα την ανατροπή Μητσοτάκη και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα ευρύτερης κοινωνικής εκπροσώπησης.
Η συμμετοχή ακόμη και μερικών δεκάδων νέων μελών σε μικρές τοπικές ή τομεακές οργανώσεις και μερικών εκατοντάδων νέων και παλαιότερων μελών του ΣΥΡΙΖΑ στις μεγαλύτερες πληθυσμιακά Νομαρχιακές, ήταν αρκετή για να ανατραπούν τα δεδομένα στην οργανωμένη βάση και κατ’ επέκταση και οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του κόμματος και μάλιστα συντριπτικά υπέρ των τάσεων από τη ΡΕΝΕ, τη Γέφυρα και τη ΔΗΜΑΡ μέχρι τους προεδρικούς της Κίνησης Μελών που στήριξαν το μεγάλο επίδικο της αλλαγής του καταστατικού και της δομής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συμμετοχή έχει φέρει χαμόγελα στην Κουμουνδούρου αλλά ταυτόχρονα δημιουργείται και μια αίσθηση νέων καθηκόντων γιατί μπορεί να αυξήθηκε το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων αλλά αυτό πρέπει να διατηρηθεί και να μην ξεφουσκώσει καθώς αμέσως μετά το Συνέδριο έρχεται μια νέα εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ΚΕ και του προέδρου από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, μια εκλογική διαδικασία με ακόμη πιο συμβολική επικοινωνιακά τουλάχιστον σημασία.
Τριπλασιασμός συμμετοχής
Αν κάτι έδειξε η τριήμερη διαδικασία είναι ότι στο ΣΥΡΙΖΑ πλέον οι διαδικασίες έχουν ανοίξει πλέον. Με το κόμμα να αριθμεί το 2016 μόλις 24.000 μέλη στις τότε εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες η συμμετοχή δεν ξεπέρασε τις 13.500 οριακά πάνω από τα μισά τότε εγγεγραμμένα μέλη.
Το 2022 υπερδιπλασίασε τα μέλη του φτάνοντας τις 61.000 και στις προσυνεδριακές κάλπες συμμετείχε τριπλάσιος αριθμός μελών καθώς από τα επίσημα στοιχεία του κόμματος προκύπτει ότι τους 5.000 συνέδρους τους εξέλεξε ένα σώμα 40.500 μελών φτάνοντας τα 2/3 των εγγεγραμμένων.
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξουν οι συσχετισμοί στις οργανώσεις. Οι λεγόμενοι ΠΑΣΟΚογενείς ή μέλη της Γέφυρας έφτασαν να πλασάρονται ακόμη και πρώτοι σε οργανώσεις που την πρωτοκαθεδρία τη διατηρούσε η ηγετική ομάδα της Ομπρέλας με πιο χαρακτηριστικές ίσως τις οργανώσεις του Πειραιά με τον Γιάννη Ραγκούση για παράδειγμα να βγαίνει πρώτος στη Νίκαια.
Η θετική ουσιαστικά ψήφος στον Αλέξη Τσίπρα και την πρότασή του για το άνοιγμα του κόμματος στη βάση με την απευθείας εκλογή ήταν όπως όλοι πλέον παραδέχονται ένα ηχηρό μήνυμα στα κορυφαία μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με την Ομπρέλα να πέφτει σε μια αναλογία του 70 -30 και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και της τάξης του 80-20 πίσω από τους προεδρικούς και τις άλλες τάσεις και κινήσεις.
Αποδυνάμωση της Ομπρέλας
Και μπορεί να εκλέχτηκαν τα επώνυμα και προβεβλημένα μέλη της ηγετικής ομάδας σε πολλές οργανώσεις άνετα σχετικά ωστόσο όπως παρατηρείται υπολοίπων σημαντικά σε ψήφους καθιστώντας την Ομπρέλα όχι μόνο μειοψηφούσα τάση αλλά και ιδιαίτερα αποδυναμωμένη σε επίπεδο αριθμού μελών πλέον.
Το ζητούμενο τώρα για την Ομπρέλα είναι η στάση της από εδώ και στο εξής. Ήδη παρατηρούνται τρεις τουλάχιστον διαφορετικές ταχύτητες για το πώς πρέπει να σταθεί η τάση στο Συνέδριο σε σχέση με τις αποφάσεις της ηγεσίας και την μετεξέλιξη του κόμματος.
Πριν από την εκλογική αυτή διαδικασία σε οργανώσεις στις οποίες υπήρχε παραδοσιακά η αίσθηση επικράτησης της Ομπρέλας είχαν ήδη αρχίσει να διαφοροποιούνται τα μέλη της από τη συγκρουσιακή γραμμή που κυριαρχούσε μέχρι και πριν 15 ημέρες. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή της οργάνωσης του Αλίμου όπου μεταξύ των μελών επικράτησε μια διαφορετική γραμμή κατά βάση κομματική και λιγότερο αντιπαραθετική.
Και σε αυτή πάντως πολύ ψηλά στην κατάταξη βρέθηκε ένα πρόσωπο από τους λεγόμενους συνεργαζόμενους και συγκεκριμένα από τη ΔΗΜΑΡ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος αναδείχθηκε δεύτερος σε σταυρούς.
Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Ομπρέλας το επόμενο διάστημα καθώς απομένουν μόλις 10 ημέρες μέχρι την έναρξη του Συνεδρίου...
Σωτήρης Μπολάκης
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου