21.4.22

Εχασε την αγωγή κατά της «Αυγής» ο Παπαχρήστος...


Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή που είχε καταθέσει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», Γιώργος Παπαχρήστος, κατά της εφημερίδας «Αυγή» και του δημοσιογράφου Θανάση Καρτερού για συκοφαντική δυσφήμηση και προσβολή της προσωπικότητάς του. Ο Γ. Παπαχρήστος είχε θιγεί από δύο άρθρα του δημοσιογράφου της «Αυγής» («Γάμα» 29.7.2020, «Με το ταίρι του και τον Πρετεντέρη του» 31.7.2020) στα οποία, αν και... δεν κατονομαζόταν, αναγνώρισε τον εαυτό του και ισχυρίστηκε ότι τον παρουσίασαν «ως κατευθυνόμενο όργανο εμπαθούς δημοσιογραφίας, εντεταλμένο σε δολοφονία χαρακτήρων των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικά του Αλ. Τσίπρα».

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης τον Οκτώβριο του 2021 ο Γ. Παπαχρήστος επικαλέστηκε τον τίτλο του πρώτου άρθρου («Γάμα») για να ισχυριστεί ότι αφορά το πρόσωπό του επειδή είναι το πρώτο γράμμα του ονόματός του. Επικαλέστηκε, επίσης, την πρώτη παράγραφο του συγκεκριμένου άρθρου, στην οποία αναφέρεται: «Ο Γάμα είναι επαγγελματίας. Αρκεί να του δείξουν τον στόχο κι αυτός τον δαγκώνει με επαγγελματισμό Γκέμπελς. Το επαγγελματικό του στάτους εξαρτάται από τα σημάδια που αφήνει η οδοντοστοιχία του. Παράνομες συναλλαγές χιλιάδων ευρώ από Παππά και Σπίρτζη παλιότερα; Επαινος. Κρουαζιέρα με το σκάφος του μεγαλομέτοχου του ΟΠΑΠ από Τσίπρα πρόσφατα; Επαινος συν μπόνους. Το γεγονός ότι οι συναλλαγές, η κρουαζιέρα, όσα σημάδια αφήνει η μασέλα του, είναι μασάλια, δεν τον πτοεί».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των «Νέων», η παράγραφος αυτή τον φωτογραφίζει επειδή εκείνος έχει γράψει για τις (δήθεν) παράνομες συναλλαγές που γίνονταν από το πολιτικό γραφείο του Νίκου Παππά και του Χρήστου Σπίρτζη και την (υποτιθέμενη) κρουαζιέρα που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με το κότερο του Τσέχου μεγαλομέτοχου του ΟΠΑΠ. Και τα δύο αυτά δημοσιεύματα ο Γ. Παπαχρήστος είχε υποχρεωθεί να τα ανακαλέσει ως συκοφαντικά και ανυπόστατα.

Με την υπ’ αριθμόν 1037/2022 απόφασή του το Πρωτοδικείο έκρινε ότι «δεν προκύπτει με βεβαιότητα, ακρίβεια και πέραν αμφιβολίας και ενδοιασμού η ταυτότητα του προσώπου στο οποίο αναφέρεται δεδομένου ότι δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά στο όνομα του Παπαχρήστου. [...] Η αναφορά του γράμματος “γάμα” και η επαγγελματική ιδιότητα του δημοσιογράφου δεν κρίνονται επαρκή στοιχεία προκειμένου να τον φωτογραφίσει», καθώς ο Γ. Παπαχρήστος «δεν είναι ο μοναδικός δημοσιογράφος στη χώρα το κύριο όνομα του οποίου ξεκινάει από το συγκεκριμένο γράμμα». Το δικαστήριο παρατήρησε, επίσης, ότι οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το πολιτικό ρεπορτάζ, όπως ο Γ. Παπαχρήστος αλλά και «πλείονες έτεροι συνάδελφοί του», «είθισται να κάνουν χρήση σκληρής και δηκτικής γλώσσας κατά την άσκηση κριτικής σε δημόσια πρόσωπα»...

Γιώτα Τέσση

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: