21.4.22

Μακριά από την πραγματικότητα...


Με ακόμη ένα τηλεοπτικό μήνυμα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι με προσωπική απόφασή του «από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα». Πρόκειται για μια αύξηση ύψους 7,7% που όμως αν υπολογιστεί μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση είναι λίγο μεγαλύτερη του 4%. Βέβαια ο ίδιος την ανέβασε στο 9,7% προσθέτοντας στην... τωρινή και εκείνη του 2% στις αρχές του έτους που κανένας δεν αντιλήφθηκε στην τσέπη του.

Στην προσπάθειά του μάλιστα να δώσει μεγαλύτερη επικοινωνιακή βαρύτητα ισχυρίστηκε ότι «σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι... θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ενας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους». Πρόκειται για αλχημεία. Αλλά όπως έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου, όταν ευημερούν οι αριθμοί -ειδικά στην προπαγάνδα- δυστυχούν οι άνθρωποι.

Διευκρινίζουμε εξ αρχής ότι υποστηρίζουμε οποιαδήποτε αύξηση μισθών και ημερομισθίων, στο μέτρο που προσθέτει στο εισόδημα των εργαζομένων έστω και ένα ευρώ. Εδώ και 13 χρόνια οι μισθωτοί σηκώνουν το βάρος της κρίσης με τεράστιες μισθολογικές απώλειες, αλλά και αφαίρεση σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων (μισθολογικές ωριμάνσεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων κ.λπ.). Ολα αυτά την ώρα που για τους υπεύθυνους της κρίσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρξε ιδιαίτερα γαλαντόμα χαρίζοντας κρατικό χρήμα.

Κάθε μέτρο οφείλουμε να το κρίνουμε με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και την κατάσταση που βιώνουν. Με αυτό το κριτήριο δεν χωράει αμφιβολία ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού βρίσκονται σε διάσταση με την πραγματικότητα.

Κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό αν ληφθεί υπόψη ότι ο πληθωρισμός τρέχει ήδη πάνω από το 9% και οι πραγματικές ανατιμήσεις έχουν αφαιρέσει ήδη πάνω από 13% από την πραγματική αγοραστική δύναμη του βασικού μισθού. Επιπλέον δεν δόθηκε καμία αύξηση στους μισθούς τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Αναμφίβολα η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο της εργασίας ασύστολα. Οσο και αν ο πρωθυπουργός προσπάθησε να «πλασάρει» με παραπλανητικό περιτύλιγμα τις ανακοινώσεις του, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Η αύξηση που δίνεται στον βασικό μισθό δεν καλύπτει παρά ελάχιστο μέρος από τις απώλειες της προηγούμενης δεκαετίας και του τελευταίου κύματος ακρίβειας. Είναι απολύτως βέβαιο πως πολύ σύντομα θα εξανεμιστεί από τον επίμονο πληθωρισμό. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να δυστυχούν, ανεξάρτητα από τους αριθμούς του Κυρ. Μητσοτάκη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: