1.4.22

Το σενάριο συγκυβέρνησης...


 ...που τρομάζει το Μαξίμου...
Η αλλαγή στρατηγικής στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προχθές είναι ένα γεγονός. Η επιστροφή της κυβέρνησης στη στρατηγική της αυτοδυναμίας μετά το όχι του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι επίσης ένα γεγονός- τουλάχιστον επί του παρόντος.

Τι κρύβεται όμως πίσω από... αυτούς τους διαδοχικούς ελιγμούς και γιατί ο πρωθυπουργός άνοιξε τη συζήτηση αυτή τώρα, αφού όπως επιμένει το Μαξίμου, θέμα πρόωρων εκλογών δεν τίθεται και οι κάλπες θα στηθούν μετά από ένα χρόνο;

Στο κυβερνητικό επιτελείο είχε σημάνει συναγερμός μετά την εκλογή του κ.Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αφού ήταν αναμενόμενο ότι θα προσπαθούσε να απευθυνθεί στους κεντρώους αντιΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους, που το 2019 είχαν ψηφίσει σε σημαντικό ποσοστό Νέα Δημοκρατία.

Η στρατηγική του Μαξίμου ήταν να θέτει το δίλημμα “αυτοδύναμη ΝΔ ή κυβερνητική αστάθεια”, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα σχεδιασμούς Ανδρουλάκη για “προοδευτική διακυβέρνηση” με το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τρομάξει τους αντιΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους του κέντρου, αλλά και της δεξιάς.

Όμως τα στοιχεία των μετρήσεων το τελευταίο διάστημα, ποσοτικά και ποιοτικά, δείχνουν ότι η επίτευξη αυτοδυναμίας, που ήταν έτσι κι αλλιώς μία δύσκολη εξίσωση, έχει καταστεί ακόμη πιο δύσκολη για τη ΝΔ. Και δεν είναι τόσο η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ που προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά τα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν βαθιά δυσαρέσκεια κυρίως για το ανυπέρβλητο πρόβλημα της ακρίβειας.

“Πρώτη φορά βλέπω κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης να πανηγυρίζει γιατί μετά από τρία χρόνια η διαφορά του από την κυβέρνηση μειώθηκε από διψήφιο σε μονοψήφιο ποσοστό”, σχολίασε σαρκαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπενθυμίζοντας ταυτόχρνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρότινος αμφισβητούσε τις δημοσκοπήσεις ενώ τώρα τις επικαλείται.

Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις του κ.Ανδρουλάκη πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο, που θα είναι δύο οι μεγάλοι ηττημένοι, δηλαδή και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι το ΚΙΝΑΛ δεν σκοπεύει να περιοριστεί απλώς στο ρόλο του μικρού κυβερνητικού εταίρου, αλλά φιλοδοξεί να καθορίσει το τοπίο σε πολύ μεγαλύτερο.

Ειδικότερα σενάρια θέλουν τον κ.Ανδρουλάκη, ανάλογα με τα ποσοστά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, να θέτει ως προϋπόθεση για συγκυβέρνηση ο πρωθυπουργός να μην προέρχεται από την κεντροδεξιά. Δηλαδή να μην είναι πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης, ακόμη και εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα. Μάλιστα κυκλοφορούν και τα ονόματα του Επιτρόπου, Μαργαρίτη Σχοινά και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια αυτά χθες, ο κ.Οικονόμου απάντησε με νόημα:

“Έχουμε μέχρι τις εκλογές ένα χρόνο και κάτι μήνες και είναι σίγουρο ότι το τοπίο και οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Πολλά πράγματα, που συζητούνται σήμερα, θα είναι εντελώς εκτός αντικειμένου”.

Προηγουμένως δε, είχε σημειώσει ότι η συζήτηση περί συνεργασιών “προεκλογικά θα αποκτήσει άλλα χαρακτηριστικά”. Με τον τρόπο αυτό βέβαια δεν απέκλεισε το παραθυράκι των συνεργασιών να ανοίξει ξανά στο μέλλον, αλλά κυρίως θέλησε να θέσει στους ψηφοφόρους, τόσο τους κεντρογενείς όσο και τους απογοητευμένους δεξιούς, το δίλημμα “ΝΔ ή περιπέτειες”.

Είναι επομένως προφανές πως όταν πλέον θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες, θα τεθεί και το ζήτημα ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός σε μία συγκυβέρνηση. Και στη συζήτηση αυτή ο κ.Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να διαμηνύσει ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να είναι μόνο ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος.


Βικυ Σαμαρα

News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.