11.4.22

Βάζουν λουκέτο στις εφημερίδες...


Ακατανόητη είναι για τον χώρο του έντυπου Τύπου και των εκτυπώσεων συνολικά η άρνηση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει στον μηδενισμό του ΦΠΑ για τις πωλήσεις των εντύπων και να επιδοτήσει τις εκτυπώσεις. 

Η τιμή του χαρτιού συνεχίζει να... ανεβαίνει, με καταστροφικές πλέον επιπτώσεις στον κλάδο των εντύπων στη χώρα μας.

Όπως έγραψε η στήλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει στις χώρες-μέλη να μηδενίσουν τον ΦΠΑ για τον έντυπο Τύπο, απόφαση που περιλαμβάνεται και στην ερώτηση 52 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούνται απαντήσεις για τον μηδενισμό του ΦΠΑ αλλά και την έκτακτη επιδότηση του κόστους εκτύπωσης για τις πανελλαδικές εφημερίδες.

Η αύξηση της τιμής του χαρτιού, σε ποσοστά άνω του 80% τα έτη 2020 – 2022, δημιουργεί πλέον ασφυκτική πίεση διεθνώς και τα πρώτα μέτρα, όπως η μείωση του τιράζ και η χρήση άλλης ποιότητας χαρτιού από τις εκδοτικές εταιρείες, δεν αρκούν. 

Στο υφιστάμενο κόστος πρέπει να προστεθεί αυτό της ενέργειας –οι χρεώσεις πλέον είναι δυσβάστακτες– όπως και οι απώλειες σε πωλήσεις φύλλων εξαιτίας της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου, βρίσκεται σε επαφές και διαπραγματεύσεις με όλες τις ενώσεις εκδοτών, εδώ και δύο μήνες, για το περίφημο πρόγραμμα στήριξης των ΜΜΕ και του έντυπου Τύπου. 

Στην «εργαλειοθήκη», όπως την ονομάζει ο υπουργός, των μέτρων περίοπτη θέση καταλαμβάνει η διανομή της κρατικής διαφήμισης μέσω της δημιουργίας ενός νέου μητρώου ΜΜΕ και η επιχορήγηση μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης, ανανέωσης εξοπλισμού και νέων τεχνολογιών. 

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να αναλάβει το κράτος την πληρωμή του 2% για τον ΕΔΟΕΑΠ και να καλύψει μέρος των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: