«Από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης». Η αποστροφή αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη από το βήμα του προσυνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής... στην Κοζάνη δεν συνιστά μεν κάποια εντυπωσιακή αλλαγή στις στρατηγικές κατευθύνσεις της Χαρ. Τρικούπη, αποτελεί όμως ένα σημαντικό βήμα «αναβάθμισης» της ρητορικής αυτονομίας του ΚΙΝΑΛ, με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές.
Η πρώτη σχετική αναφορά του κ. Ανδρουλάκη είχε έρθει προ εβδομάδων, όταν, απαντώντας στη «στροφή» του πρωθυπουργού προς τις μετεκλογικές συνεργασίες, είχε μιλήσει για «επιβολή πολιτικής, αλλά και προσώπων», εφόσον το ΚΙΝΑΛ βγει ισχυρό από τις κάλπες της απλής αναλογικής.
Δεν ήταν λίγοι όσοι τότε είχαν ερμηνεύσει την τοποθέτηση αυτή ως σήμα ότι η Χαρ. Τρικούπη δεν θα αποδεχθεί συμμετοχή σε πιθανή συγκυβέρνηση με τον νυν ή τον τέως πρωθυπουργό επικεφαλής της, αλλά θα επιβάλει, έχοντας ανατρέψει υπέρ της τους συσχετισμούς, ένα πρόσωπο που θα μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με «σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο». Κάτι που, επί της ουσίας, ήρθε να επιβεβαιώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ από την Κοζάνη.
Θα μπορούσε να πει κανείς, συνεπώς, ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο έκλεισε ένας πρώτος κύκλος –ή μια πρώτη παρτίδα– του πολιτικού πόκερ που προδιαγράφεται στο προεκλογικό σκηνικό. Ενας κύκλος που άνοιξε με τον πρωθυπουργό να μετατοπίζεται από τη μέχρι πρότινος στρατηγική περί αυτοδυναμίας, δημιουργώντας νέα δεδομένα, και συνεχίστηκε με την κλιμάκωση του «πρέσινγκ» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χαρ. Τρικούπη, όπως εκφράστηκε και από τον Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δεδομένου ότι πιο άμεσος αποδέκτης και των δύο κινήσεων είναι το ΚΙΝΑΛ, το μήνυμα Ανδρουλάκη περιγράφεται ως «καθαρή υπογράμμιση του αφηγήματος της αυτονομίας», απέναντι στην εκατέρωθεν πίεση.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει, από κάποιους παρατηρητές, και η ανάγνωση του «ελιγμού»: ότι δηλαδή ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, προτάσσοντας ένα σενάριο που δύσκολα θα υλοποιηθεί (κυβέρνηση με πρωθυπουργό που θα επιβάλει το τρίτο κόμμα), αναζητεί μια διέξοδο από τα σκληρά διλήμματα χωρίς, παράλληλα, να μπορεί να του καταλογιστεί ότι «τορπιλίζει» εκ των προτέρων το ενδεχόμενο συνεργασιών.
Πώς βλέπουν, όμως, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ τις κινήσεις του ΚΙΝΑΛ; Από την κυβερνητική πτέρυγα εκτιμούν πως η στρατηγική Ανδρουλάκη μπορεί να τους ευνοήσει, υπό την έννοια ότι, ειδικά στον απόηχο απανωτών κρίσεων, το μείζον διακύβευμα στις εκλογές θα είναι η σταθερότητα.
Στην αντίπερα όχθη, στην Κουμουνδούρου παραμένουν σταθεροί στη γραμμή ότι όσο η Χαρ. Τρικούπη δεν ανοίγει τα χαρτιά της και δεν ζητεί εκλογές, καθίσταται «συνένοχη» στην παραμονή της κυβέρνησης στο τιμόνι της χώρας...
Mάριος Δανηλόπουλος
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου