19.4.22

Μαθήματα δημοσιογραφίας από την Ιωάννα Μάνδρου...


Δημήτρης Κανελλόπουλος

Αντιγράφω, καταρχάς, από το ρεπορτάζ το δικό μας στο efsyn.gr: «Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε η είδηση για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, ο οποίος σύμφωνα με τις αποκαλύψεις είχε μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ, σε μια περίοδο κατά την οποία ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών». Και σημειώνουμε, λίγο παρακάτω, «για μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η ΕΥΠ για την οποία είναι απευθείας θεσμικά υπεύθυνο το Μαξίμου». Και ο... τίτλος του ήταν/είναι αυτός: «Εισαγγελική παρέμβαση για την παρακολούθηση δημοσιογράφου από την ΕΥΠ».

Ελάτε τώρα να μάθετε μπαλίτσα από τους ειδικούς, από τον Ιωάννα Μάνδρου. Το θέμα υπάρχει στην ηλεκτρονική έκδοση της «Καθημερινής». Τίτλος: «Εισαγγελική παρέμβαση για καταγγελίες περί παρακολουθήσεων». Πιο γενικός τίτλος πεθαίνεις, αλλά τέλος πάντων. Ιδού και ολόκληρο το ρεπορτάζ της έμπειρης συναδέλφου (μην τρομάξετε με το «ολόκληρο», πολύ σύντομο είναι, πέντε γραμμές σύνολο):

«Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Αθηνών προκάλεσε η δημοσιοποίηση στοιχείων για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργοπούλου διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε σε εισαγγελέα πρωτοδικών ο οποίος θα διερευνήσει τις σχετικές καταγγελίες».

Την λέει την είδηση η κ. Μάνδρου; Την λέει. Την λέει την αλήθεια; Όχι ολόκληρη. Δύο λέξεις που αποτελούν την ουσία της υπόθεσης απουσιάζουν. Η ΕΥΠ και το Μαξίμου. Οι «καταγγελίες περί παρακολουθήσεων» δεν είναι αόριστες, είναι συγκεκριμένες και με ονοματεπώνυμο αλλά δεν τις πληροφορούνται οι αναγνώστες της Καθημερινής. Οσο για τη «δημοσιοποίηση στοιχείων για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη» δεν μαθαίνουμε ποτέ ποια είναι αυτά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν. Μένουμε γενικώς σε κάποια στοιχεία που είναι άγνωστα και κάποια στιγμή, κάπου και κάποτε, είχαμε τη δημοσίευσή τους.

Άλλα ΜΜΕ βέβαια δεν δημοσίευσαν καν την είδηση. Ενας δημοσιογράφος παρακολουθείται από την κυβέρνηση (Μητσοτάκη, όχι Ερντογάν) αλλά δεν γράφουμε και δεν λέμε τίποτε. Η δημοσιογραφία στα καλύτερά της...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: