27.4.22

Το προσκλητήρι των καιρών...


Το ζήσαμε κι αυτό˙ του πατρός η ευχή «άντε και πρωθυπουργός» έπιασε τόπο! Ετσι θεμελιώθηκε η Γ’ Ελλ. Πολιτική Δυναστεία των «Μητσοτακηδών» – προς δυστυχία μη εχόντων κι αδυνάτων κι... αγαλλίαση εχόντων και δυνατών! Γιατί «έτσι το θέλει η φύση», όπως αλαζονικά μολόγησε ο –«υπερκαινοφανής»– εκφραστής τής, κατ’ ουσίαν, ανύπαρκτης εγχώριας αστικής τάξης (Π. Κονδύλης), τάξης-κακέκτυπο της δυτικοευρωπαϊκής, την οποία ο Τ. Λειβαδίτης ονόμασε «βλαχοαστική» (Το Μεγάλο μας Τσίρκο). Ενώ ο αδρά αμειβόμενος πρώην σύμβουλος (επ’ αριστεία) της Τραπέζης της Ελλάδος («Ελευθεροτυπία» της εποχής) θεωρεί «αριστο»(κρατική)!

-Αυτοχρισθείς επιτελάρχης μιας σύναξης «οιονεί» αρίστων, επέπεσεν ως νέος Ιππότης της αποκάλυψης επί της περιουσίας του πλείστου ελλ. λαού, τουτέστιν των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και του εναπομείναντος κοινού του πλούτου, στεριάς και θάλασσας! Ψυχρός εκτελεστής στην υπηρεσία των «νεοκοτζαμπάσηδων», ιππεύοντας το κατάμαυρο φαρί του νεοφιλελεύθερου λιμού, τον δωρίζει ανέμελα –σαδιστικά θαρρείς– σε αδύναμους κι εξαντλημένους πολίτες, δωρεά ανάλογη των Δαναών εκείνων, με αφιέρωση «Δώρον ανάπτυξης»!

Με την αναπάντεχη συνδρομή ομόσταβλου Ιππότη-φορέα του πανδημικού λοιμού επαυξάνει, με τη συνδρομή τούτου, την καταθλιπτική του πίεση κυρίως επί των μη εχόντων, μέχρις εξοντώσεως! Αυτά δείχνουν οι ψηφιζόμενοι νόμοι υπέρ των «νεοπροεστών»! Το κράτος που οικοδομούν μόνο γι’ αυτά θα χρειάζεται και για την καταστολή διαμαρτυριών! Είναι καθαρά κράτος της νέας «παλαιοδεξιάς»˙ παλαιοδεξιάς την οποία «κάποιος» δεν την έκλεισε οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας!

-Το παρόν μόρφωμά της υιοθετεί αταβιστικές πρακτικές εκείνης, μετερχόμενο «εργαλεία» των οποίων τη χρήση γνωρίζει «άριστα»!

-Οι εκφραστές του είναι ικανοί για «όλα», προκειμένου να μη χάσουν την εξουσία, στην οποία δεν ανέχονται άλλους διεκδικητές. Ματαιοπονούν οι πολίτες αν προσμένουν ορθή ενημέρωση από την «πετσωμένη» τέταρτη εξουσία (τρομάρα της)! Τούτη η «νεοπαλαιοδεξιά» –αφού κατέκτησε νομοθετική και εκτελεστική εξουσία– ελέγχει ήδη σε μέγιστο βαθμό την τετάρτη και βάζει χέρι «μακρύ» στην τρίτη, ενώ πραξικοπηματικά υπέταξε «ανεξάρτητες αρχές»! Ο Ηγεμών της νέας Δυναστείας με τις πρακτικές του στοχεύει σε άλλα πλέον επικίνδυνα!

-Φλερτάρει με την ιδέα δημιουργίας μιας άλλης κοινωνίας στην «ιδεατή πολιτεία» που ονειρεύεται˙ ίσως «λοξοδρομεί» (ακούσια) προς την του ενός ανδρός αρχή!

-Στον τόπο που «ξαπόστειλε» δύο βασιλικές δυναστείες και μια στρατιωτική χούντα, δεν θα ‘ναι φρόνιμο να πιστεύει πως οι πολίτες του θα υπομείνουν επί πολύ τη δημοκρατική (;) δική του!

Τα ίδια του τα έργα θ’ αποτελέσουν και τις αιτίες παραμερισμού του ως «αναλώσιμου», όταν το βαθύ κατεστημένο κρίνει πως χρειάζεται «ελκυστικότερο εκπρόσωπο»! Τα τερατώδη και πρωτόγνωρα, που λαμβάνουν χώρα είναι παρεπόμενα των εκλογών του 2019, το αποτέλεσμα των οποίων δύναται –κατ’ εμέ– ν’ αποδοθεί σε πολιτική ανηλικότητα των ψηφοφόρων αφ’ ενός ή σε αγνώστου είδους σύνδρομο αφ’ ετέρου, είτε ακόμη σε συντηρητικοποίηση πολλών, εκ της προηγούμενης πλαστής ευημερίας και σύμπλευσης με παλαιοκομματικές πρακτικές του δούναι και λαβείν!

-Διότι πολιτική ανωριμότητα εκφράζει η ψήφιση εκπροσώπων πολιτικών δυναστειών-τζακιών και σε άγνωστο σύνδρομο η επαναφορά στην κυβέρνηση μιας των παρατάξεων οι οποίες, ένεκα της πολύχρονης νομής της εξουσίας, φέρουν ευθύνες για το δούναι και λαβείν και για την ανυπαρξία ικανού γεωπολιτικού δυναμικού της χώρας (Π. Κονδύλη-Επίλογος στη θεωρία του πολέμου)! Αυτό τουλάχιστον φάνηκε ξεκάθαρα από την ταπείνωση της πατρίδας στα 2010 και παλιότερα!

-Οι δύο πολιτικές δυναστείες το μόνο που έπραξαν, ως προς αυτό, ήταν να αγοράζουν ισχύ και λεόντειες φιλίες άσπονδων φίλων, σπαταλώντας πλούτο του λαού επί δεκαετίες! Ουδέν όμως ενήργησαν ως προς την ισχυροποίηση του «δυναμικού» της χώρας, βασιζόμενοι στις ικανότητες του λαού της! Και καλείται εκ νέου ένας εξουθενωμένος λαός να πληρώσει τους «αιώνιους» προστάτες, για ψευδεπίγραφη προστασία! Η παρούσα κυβέρνηση διαλύει πάντα θεσμό και η ζημιά καθίσταται οσημέραι μη αναστρέψιμη ευκόλως! Ενώ ο ηγεμόνας της μητρόπολης (Μπάιντεν) αλλάζει προσωρινά ρότα και στρέφεται σε κεϊνσιανές πρακτικές για να βοηθήσει τους μη έχοντες, τούτοι εδώ παραδίδουν τον πολύ λαό στους νέους «προύχοντες»! Τυφλωμένοι κάνουν πως κυβερνάνε, απαθείς οι πολίτες πιστεύουν ότι κυβερνώνται! Απάθεια που εξυπηρετεί τους δυνατούς για πιότερο δυνάμωμα!

-Περνούν όμως πολλοί «καιροί» σε λίγο χρόνο! Οι άνεμοι φυσούν οργισμένα (!) κι αλλάζουν γρήγορα κατεύθυνση! Ερχεται ορμητικά ο άνεμος που θα κάνει τις ψυχές ν’ αναθαρρήσουν και θ’ ακολουθήσουν οι αντιδράσεις των ανθρώπων, κατά τον αιώνιο ανθρώπινο χαρακτήρα (Θουκυδίδης)! Θ’ αναζητήσουν το μακροχρόνιο συμφέρον αυτών και των παιδιών τους και θα πράξουν τα δέοντα και στα δέοντα υπάρχει η αναζήτηση της παράταξης και του ηγέτη που, τότε, τόλμησαν και ήθελαν μα δεν ημπόρησαν κι ακόμη θέλουν και δεν μπορούν, γιατί τη δύναμη τη λαϊκή προσμένουν και την ισχύ για να μπορέσουν στις μετά το 2018 συνθήκες!

-Αυτούς που πιστεύουν σε κράτος προόδου με επίκεντρο τον άνθρωπο, τη Δικαιοσύνη οδηγό και φάρο την Παιδεία! Με λόγο ενότητας στιβαρό-μετρημένο-πατριωτικό να πορευθούν με πίστη για μια πατρίδα που θε να ‘χει: «κορόνα της τον Δίκαιο, μαχαίρι της τον Δυνατό, κάτω απ’ τη σκέπη της ο Λαός της μαζί και ήρωας και Σοφός» (Λόγος Αναστάσιμος-Παλαμά)!

-Τότε θ’ αφυπνισθούν συνειδήσεις και οι πολίτες θ’ αναμετρηθούν με την Ιστορία ώστε ν’ αγωνισθούν για βίο ανθρωπινό γι’ αυτούς και τους μελλούμενους˙ θα σηκώσουν το κεφάλι και θα φανούν αντάξιοι του Γένους τους απλά γιατί:

«Ανάξιος όποιος ξάφνου ακούει
το προσκλητήρι των καιρών
Σάλπιγγα να το φυσάη,
τύμπανο να το κρούη,
το ακούει δεν λέει ΠΑΡΩΝ»

όπως κήρυττε ο Παλαμάς σε παρόμοιους δίσεκτους καιρούς...

Γιώργος Ευαγγελόπουλος

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: