Κινητικότητα αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, με το τελευταίο κομμάτι του παζλ να είναι η κίνηση του ανεξάρτητου βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου... Στην κυβέρνηση παρακολουθούν μεν τι συμβαίνει στον χώρο αυτό, αλλά παράλληλα είναι εδραιωμένη η πεποίθηση πως οι διαρροές προς τα δεξιά υπό την πόλωση των εκλογών θα στεγανοποιηθούν.
Είναι δεδομένο πάντως ότι από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κλείσει κάθε σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου, το ποσοστό κάθε κόμματος αποκτά σημασία, καθώς ο πήχυς της αυτοδυναμίας εξαρτάται απόλυτα από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Πριν πάμε στην εκλογική ανάλυση του πήχυ της αυτοδυναμίας που χαράσσει και τη στρατηγική της κυβέρνησης, ας δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα δεξιά της Ν.Δ.
Ελληνική Λύση
Οι δημοσκοπικές τάσεις δείχνουν το τελευταίο διάστημα πως το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου έχει μια ανοδική τάση. Αυτό δεν εξηγείται μόνο από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα και πλήττει τα πιο λαϊκά στρώματα στα οποία απευθύνεται ο Βελόπουλος, αλλά πιθανότατα και από τη θέση του κόμματος στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Ελληνική Λύση είναι το μόνο κόμμα που πήρε τόσο ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ρωσίας, συσπειρώνοντας το μειοψηφικό μεν, αλλά υπαρκτό ποσοστό όσων στηρίζουν τη Μόσχα στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ουκρανίας. Ετσι, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν από 0,5% έως 1% άνοδο για το κόμμα του Βελόπουλου, που «ψαρεύει» σταθερά από μια δεξαμενή αντίδρασης, όπως έκανε και με τα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή από τα δεξιά της Ν.Δ. είναι το μόνο κόμμα που θα βρίσκεται με βεβαιότητα στην επόμενη Βουλή.
Τις ημέρες που θα διεξάγεται το συνέδριο της Ν.Δ. –είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά– αναμένεται να ανακοινωθεί και τυπικά η «σύμπραξη» των Μπογδάνου – Κρανιδιώτη – Τζήμερου. Το νέο κόμμα θα αποτελεί συνένωση της κίνησης του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, Εθνική Συμφωνία, με τη Δημιουργία, δίνοντας πιθανότατα το νέο κόμμα Εθνική Δημιουργία, και θέλει να προσελκύσει δυσαρεστημένους δεξιούς της Ν.Δ., ενώ απευθύνεται στον «φιλελεύθερο πατριωτικό χώρο», όπως είπε ο ίδιος ο κ. Μπογδάνος στην παρουσίαση της κίνησής του. Η Δημιουργία από μόνη της λαμβάνει περίπου 1% στις δημοσκοπήσεις και ελπίζει πως με τη σύμπραξη του ανεξάρτητου βουλευτή θα έχει ανοδική πορεία.
Κόμμα Κασιδιάρη
Ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και σήμερα έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού Ηλίας Κασιδιάρης εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις γύρω στο 2%. Το κόμμα που έχει ιδρύσει μετά την αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή, με την ονομασία Ελληνες, εμφανίζει τελευταία μια μικρή άνοδο, βγαίνοντας από τα «λοιπά κόμματα». Ο Κασιδιάρης «ψαρεύει» από τον πλέον σκληρό πυρήνα ακροδεξιών, τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, έχοντας από τα τρία κόμματα με διαφορά τις πιο σκληρές θέσεις.
Εκλογικός πήχυς
Οπως αναφέρθηκε, το ποσοστό που χρειάζεται η Ν.Δ. για να πάρει αυτοδυναμία εξαρτάται από τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές το ποσοστό αυτό ήταν 8,1%, ιδιαίτερα υψηλό παρά τη μεγάλη πόλωση που υπήρξε μετά 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και βοήθησε κομβικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίσει με άνεση την αυτοδυναμία. Με το ίδιο ποσοστό κομμάτων εκτός Βουλής αλλά τον νέο πλέον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στις δεύτερες εκλογές, η Ν.Δ. χρειάζεται ποσοστό 38% για να εκλέξει 151 βουλευτές. Με 10% ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής η Ν.Δ. θέλει 37,5% για αυτοδυναμία. Με 12% θέλει 37%, με 14% πέφτει στο 36,5%.
Πρόκειται ωστόσο για σενάρια που δύσκολα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, καθώς, αν εξαιρέσουμε τον Μάιο του 2012 που το πολιτικό σκηνικό ήταν σε απόλυτη διάλυση και τα κόμματα εκτός Βουλής έφτασαν το εκτός πραγματικότητας 19%, ουδέποτε τα εκτός Βουλής κόμματα ξεπέρασαν το 10%. Συνεπώς το πιο ρεαλιστικό σενάριο για τη Ν.Δ. είναι να πλησιάσει στις δεύτερες εκλογές το 37% και με τα κόμματα εκτός Βουλής να ξεπερνούν το 8% να επιδιώξει την αυτοδυναμία. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει κάποια μικρά κόμματα να πάρουν ποσοστά άνω του 2% αλλά ταυτόχρονα να μην μπουν στη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση, σε συνδυασμό με την πιθανότητα να μείνει οριακά εκτός Βουλής ο κ. Βαρουφάκης και το κόμμα του, ΜέΡΑ25, η Ν.Δ. έχει βάσιμες ελπίδες με πεντακομματική Βουλή να πλησιάσει την αυτοδυναμία. Σε περίπτωση ωστόσο εισόδου έξι κομμάτων στη Βουλή, αυτομάτως η αυτοδυναμία καθίσταται αδύνατη...
Σταύρος Παπαντωνίου
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου