Με αμείωτη ένταση συνεχίζει η ενεργειακή ακρίβεια να σαρώνει τους καταναλωτές, οι οποίοι πλέον γίνονται αποδέκτες αλλεπάλληλων υψηλών λογαριασμών που συσσωρεύονται καθιστώντας... αδύνατη την αποπληρωμή ή και ρύθμισή τους, με ορατό τον κίνδυνο διακοπής ηλεκτροδότησης.
Ξεκίνησαν να κόβουν το ρεύμα σε 26.500 νοικοκυριά λόγω χρεών
Η κυβέρνηση παραμένει στις ανεπαρκείς επιδοτήσεις, τις οποίες έχει εξαγγείλει ότι θα επαναλάβει τον Μάιο, ενώ αναμένει ευρωπαϊκή λύση και διαρρέει σενάρια για παρέμβαση στην αγορά, αλλά με επιδότηση των ηλεκτροπαραγωγών, που διαμορφώνουν τις τιμές...
Πάντως, ως προς την αύξηση των εντολών για διακοπές ηλεκτροδότησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, μιλώντας σε εκπομπή, παρέπεμψε σε προγράμματα διακανονισμών και στα κοινωνικά τιμολόγια, σημειώνοντας ότι διακοπές γίνονταν και στο παρελθόν, και όταν δεν είχαμε ενεργειακή κρίση, κάνοντας λόγο για «ισορροπία την οποία πρέπει να κρατήσουμε». Ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται εθνικό σχέδιο μιας «περισσότερο αποφασιστικής παρέμβασης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και με ευρύτερο χρονικό ορίζοντα», παράλληλα με την αναμονή μιας ευρωπαϊκής πρότασης-λύσης τον Μάιο. Στόχος, σημείωσε, είναι να διαμορφωθεί η τιμή για τον καταναλωτή χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα και «ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό αξιολογείται».
Πάντως, προχθές έλαβε από την Κομισιόν το πράσινο φως η πρόταση των Ιβήρων για πλαφόν στις τιμές αερίου (και άνθρακα) ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές για τους καταναλωτές, αναδεικνύοντας τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων Ισπανίας και Πορτογαλίας, χωρίς δημοσιονομικό κόστος και μάλιστα παρά τις αντιδράσεις των «ντόπιων» ηλεκτροπαραγωγών. Έτσι, το όριο στην τιμή αερίου διαμορφώνεται σε 50 ευρώ κατά μέσο όρο στη διάρκεια του 12μηνου ισχύος του μέτρου, ενώ η τιμή της Ιβηρικής στο ρεύμα θα είναι η ίδια και για το διασυνοριακό εμπόριο με την υπόλοιπη Ε.Ε. μέσω Γαλλίας.
Υπολογίζεται (El Pais) ότι θα υπάρξει μια μέση ημερήσια τιμή ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα περίπου στα 130-140 ευρώ, έναντι των 283 ευρώ του Μαρτίου...
Ενεργειακή επάρκεια
Στο μεταξύ, διαβεβαιώσεις για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μετά τις αποφάσεις της ρωσικής Gazprom να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία έδωσε χθες η κυβέρνηση Ν.Δ., χωρίς πάντως να γίνει αναφορά στους πολιτικούς χειρισμούς που θα ακολουθήσουν αλλά και στο κόστος που συνεπάγεται το σχέδιο κάλυψης ενεργειακών αναγκών.
Όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά από σχετική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου επισημάνθηκε, αλλά δεν αναφέρθηκε τι μέλλει γενέσθαι την περίοδο εκείνη. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής, διεμήνυσε το Μαξίμου και παρέπεμψε στο σχέδιο που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Μαρτίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ως γνωστόν, οι κινήσεις για την ασφάλεια εφοδιασμού αφορούν κυρίως την αύξηση εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καθώς και σχετικού αποθηκευτικού χώρου στη Ρεβυθούσσα με νέα πλωτή δεξαμενή που θα είναι έτοιμη τον Ιούλιο, αλλά και στην Ιταλία (στρατηγικά αποθέματα σε υπόγειες αποθήκες) και στην αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη για τη λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων. Επίσης, έχει γίνει αναφορά και στην επιστράτευση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο. Τα μέτρα αυτά έχουν κόστος που δεν είναι σαφές, όπως δεν είναι γνωστό και κατά πόσο αυτό θα επιβαρύνει τους καταναλωτές.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εισάγει περίπου 3 δισ. κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα δύο τρίτα κατευθύνονται στη ΔΕΠΑ και τα υπόλοιπα στις εταιρείες των Ομίλων Μυτιληναίου και Κοπελούζου. Η μερίδα του λέοντος στην εισαγωγή φυσικού αερίου αφορά την ηλεκτροπαραγωγή και όχι την απευθείας χρήση αερίου, καλύπτοντας το 2021 το 68,65% της συνολικής ζήτησης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ, εντός του Μαΐου αναμένονται πέντε φορτία LNG, εκ των οποίων δύο με συνολικές ποσότητες 142.500 κυβικών μέτρων αφορούν τη Met Energy EAD, εταιρεία με δραστηριότητα στη Βουλγαρία.
Άλλωστε, σε επικοινωνία που είχε χθες το πρωί ο Κ. Μητσοτάκης με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα...
Αντιγόνη Ζούντα
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου