21.4.22

Κομμένο και το σούπερ μάρκετ...


Ραγδαία φαίνεται πως είναι η μείωση των εισοδημάτων των πολιτών, εξαιτίας της πολύ μεγάλης ακρίβειας, η οποία πλήττει βάναυσα τα νοικοκυριά.

Είναι γεγονός πως η ακρίβεια γονατίζει τους πολίτες, ενώ 7 στους 10 έχουν μειώσει ή... και έχουν σταματήσει την κατανάλωση ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας.

Ειδικότερα, να μειώσει ή και να σταματήσει εντελώς την κατανάλωση ακόμα και σε είδη που θεωρούνται πρώτης ανάγκης, όπως το ρεύμα ή το σούπερ μάρκετ, αναγκάζεται το 70%, καθώς το εισόδημά τους δεν επαρκεί λόγω της επέλασης της ακρίβειας, σύμφωνα με νέα έρευνα της Focus Bari | YouGov.

Μεγάλες αυξήσεις

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 άτομα πανελλαδικά στις 5-12 Απριλίου, έδειξε ότι οι περισσότεροι Έλληνες αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα!

Η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί υπερβολικές / αρκετά μεγάλες τις αυξήσεις στις τιμές 11 προϊόντων / αγαθών από τα 18 που εξετάστηκαν. Ρεύμα, καύσιμα αυτοκινήτου, θέρμανσης, είδη σούπερ μάρκετ και τρόφιμα / ποτά προηγούνται.

Το αποτέλεσμα της ακρίβειας είναι πως περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες έχουν μειώσει ή σταματήσει τελείως την κατανάλωση ακόμα και σε είδη που θεωρούνται πρώτης ανάγκης, όπως προαναφέρθηκε.

Τα μεγαλύτερα θύματα της ακρίβειας είναι τα είδη σπιτιού, τα ταξίδια και οι διακοπές καθώς και τα είδη τεχνολογίας, καθώς 3 στους 10 να έχουν σταματήσει τελείως τις αγορές.

Δεν επαρκεί το εισόδημα

Μεταξύ όσων έχουν περικόψει ή μειώσει την κατανάλωση κάθε κατηγορίας, οι 7 στους 10 το έχουν κάνει γιατί δεν επαρκεί το εισόδημά τους, ενώ οι 3 στους 10 το έχουν κάνει προληπτικά ή από φόβο για τα χειρότερα.

Εκτός από μειώσεις και περικοπές, οι Έλληνες καταναλωτές ήδη κάνουν πληθώρα επιλογών που εξασφαλίζουν έξυπνες αγορές και τις εντείνουν από τον Ιανουάριο του 2022.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η ακρίβεια και οι πιθανές ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής είναι σήμερα τα πρώτα σε ανησυχία θέματα που απασχολούν τους Έλληνες, περισσότερο κι από τον πόλεμο, την πανδημία και την ενδοοικογενειακή βία...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: