Η απόφαση του προέδρου Πούτιν να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία (ήδη έγινε χθες) αλλά και προς κάθε χώρα της Ευρώπης που δεν θα πληρώνει σε ρούβλια αναμφίβολα δημιουργεί νέα δεδομένα για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία και φυσικά για την οικονομία της χώρας μας.
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λόγω της... στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία, ήταν απολύτως βέβαιο πως θα έφερναν αντίμετρα. Ο Πούτιν δεν θα άφηνε τη Δύση να γονατίσει την οικονομία της Ρωσίας και θα έπαιρνε μέτρα για να στηρίξει το ρούβλι.
Επιπλέον, δεν επρόκειτο να δίνει δωρεάν ενέργεια στις ευρωπαϊκές χώρες. Από τη στιγμή που οι κυρώσεις έθεσαν τη Ρωσία εκτός των διεθνών συναλλαγών -με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει τα λεφτά της- ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι θα έβρισκε έναν τρόπο να πληρωθεί.
Η αλήθεια δεν βρίσκεται στους ισχυρισμούς της Δύσης ότι η Ρωσία εκβιάζει. Ο εκβιασμός είναι αμοιβαίος. Και αυτό είναι μια μορφή πολέμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση με αντικείμενο την ενέργεια. Πού θα οδηγήσει αυτός ο πόλεμος κανένας δεν γνωρίζει. Μπορούμε όμως με βεβαιότητα να πούμε ότι τα πράγματα είναι περισσότερο άσχημα από ποτέ.
Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, που δημοσιεύτηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της Ε.Ε. για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα, που αποτελούν τα κύρια ενεργειακά προϊόντα του ενεργειακού μείγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Κατά συνέπεια η απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια είναι δύσκολη προοπτικά και σίγουρα δεν είναι άμεσα δυνατή. Θα χρειαστεί πάρα πολύ χρόνο, πολύ χρήμα και πολλές επενδύσεις για να γίνει πραγματικότητα.
Το κόστος όλων αυτών -όπως και το κόστος ενδεχόμενης ενεργειακής ανεπάρκειας για οποιονδήποτε λόγο- εννοείται πως θα «μεταφορτωθεί» στους πολίτες προκαλώντας, ταυτόχρονα, τεράστιο κλονισμό στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Με αυτά τα δεδομένα προκαλεί έκπληξη η απάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι διαβεβαιώσεις της ότι η Ελλάδα έχει ενεργειακή επάρκεια αλλά και σχέδιο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει άμεσα και αποτελεσματικά.
Η οικονομία της χώρας βρίσκεται μπροστά σε μια νέα κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες για πολίτες και επιχειρήσεις. Και ο εφησυχασμός που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση είναι ό,τι χειρότερο...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου