14.4.22

Πάσχα με... ατομική προστασία...


Αδιαφορώντας για τους δεκάδες θανάτους καθημερινά η κυβέρνηση κήρυξε χθες ξανά το «τέλος της πανδημίας» αποφασίζοντας την άρση των τελευταίων μέτρων, αφού η επίδειξη... πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης σταματά από την 1η Μαΐου,  η επιστροφή των μαθητών από τις σχολικές διακοπές θα γίνει χωρίς τη διενέργεια ελέγχου, και η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους καταργείται στις 31 Μαΐου.

Αναφερόμενη στον «οδικό χάρτη» για την αποκλιμάκωση των μέτρων, τον οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας πριν από τη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων -για ακόμα μία φορά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε πως οι αποφάσεις ακολουθούν τις επιστημονικές εισηγήσεις και πως για τρίτη χρονιά θα γιορτάσουμε το Πάσχα με προσοχή και μέτρα ατομικής προστασίας, αλλά πιο κοντά στην κανονικότητα σε σχέση με τα δυο προηγούμενα. 

«Υστερα από δύο χρόνια, υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής πίεση όλοι έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε. Οφείλουμε όμως να εξακολουθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί, για τον εαυτό μας και για τους αγαπημένους μας, ιδίως αν αυτοί ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα» δήλωσε η Μίνα Γκάγκα στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο για να προσθέσει «αν παρουσιάσουμε οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα θα απομονωθούμε, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους οικείους μας» 

Αναπαράγοντας το επιχείρημα της κυβέρνηση περί ατομικής ευθύνης η ίδια υπογράμμισε πως «ο έλεγχος της πανδημίας βασίζεται από την πρώτη στιγμή στην ατομική ευθύνη - παράλληλα με τη συλλογική και την πολιτική. Χωρίς την συμβολή του καθένα από εμάς, δεν μπορεί να επιτευχθεί η διαχείριση της πανδημίας. Στη χώρα μας, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από την αρχή επέδειξε υψηλό αίσθημα κοινωνικής συνείδησης και ατομικής ευθύνης, τηρώντας τα μέτρα και κάνοντας το εμβόλιο».

Μάλιστα, σχετικά με την κατάσταση του συστήματος υγείας και την πιθανότητα νέου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο η αναπληρώτρια υπουργός υποστήριξε, παρά τις κραυγές υγειονομικών και πολιτών για απουσία κρατικές μέριμνας, πως «το ΕΣΥ ανταπεξέρχεται σε πολλαπλά πανδημικά κύματα εδώ και δύο χρόνια. Η εμπειρία είναι πλέον μεγαλύτερη, ενώ το σύστημα έχει ενισχυθεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω».

Σχετικά με την εμφάνιση νέας μετάλλαξης του SARS-CoV-2 είπε ότι «η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής δεν μπορεί να προβλεφθεί, ούτε ως προς το χρόνο εμφάνισης ούτε βέβαια ως προς τη μεταδοτικότητα και τη νοσηρότητα. Παρακολουθούμε την επιδημιολογική εξέλιξη τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ακούμε τις εισηγήσεις των επιστημονικών επιτροπών και προχωρούμε αναλόγως»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: