Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί σήμερα με ενδιαφέρον και αγωνία τις γαλλικές εκλογές. Η Γαλλία είναι άλλωστε ο ένας από τους δύο μεγάλους παίκτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποια στηρίζεται στον περίφημο γαλλογερμανικό άξονα. Και η Αθήνα έχει ένα λόγο παραπάνω να ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα:
Ο... Εμμανουέλ Μακρόν έχει ιδίως αποδειχθεί ότι τιμά την παράδοση της “ελληνογαλλικής συμμαχίας”, συντασσόμενος με την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία- για να υπερασπιστεί τα δικά του συμφέροντα στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο φυσικά. Πάντως από το θερμό καλοκαίρι του 2020 μέχρι σήμερα, η γαλλική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή είναι ισχυρή.
Η χώρα μας βέβαια έχει αγοράσει 18 συν έξι γαλλικά μαχητικά Rafale. Ενώ αποκορύφωμα της συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας ήταν βέβαια η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κ. Μακρόν στο Παρίσι, η οποία προβλέπει ρήτρα αμυντικής συνδρομής και την προμήθεια τριών συν μία φρεγατών Βelharra.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει επίσης συμμαχήσει πολλάκις σε ευρωπαϊκά θέματα με τον κ. Μακρόν: Από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τη “στρατηγική αυτονομία της ΕΕ” (δηλαδή την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, παράλληλα με το ΝΑΤΟ) και βεβαίως την ενεργειακή κρίση. Αλλά και στη διαχείριση της πανδημίας και σε μία σειρά θεμάτων πολιτικής στρατηγικής, το Μαξίμου μοιάζει να κοιτά προς τα Ηλύσια Πεδία για... έμπνευση.
Όλα όμως δείχνουν ότι αυτήν τη φορά ο Μακρόν δεν θα κάνει περίπατο όπως το 2017. Από τους πέντε βασικούς διεκδικητές της γαλλικής προεδρίας παραμένει βεβαίως το φαβορί. Αλλά οι γαλλικές εκλογές εξελίσσονται πλέον σε θρίλερ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να κλείνει η ψαλίδα, έστω και εάν στο δεύτερο γύρο φαίνεται και πάλι ως ο πιθανότερος νικητής, σε μία όμως ενδεχομένως πύρρειο νίκη.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου