4.4.22

Τρέχουν και δε φτάνουν...


Η χθεσινή νέα δήλωση του Ντίμιτρι Μεντβέντεφ ότι η Ρωσία θα εξάγει σιτηρά μόνο σε “φιλικές χώρες” επαναφέρει την ανησυχία για την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη...

Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει για την επάρκεια σε τρόφιμα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα προχωρά σε προληπτικά μέτρα για να μην υπάρξουν στο μέλλον -και ιδίως από το φθινόπωρο- ελλείψεις σε προϊόντα που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και κατά τη συνάντηση του την Παρασκευή με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι “Δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην ελληνική αγορά, διότι πολλά ακούγονται, η αγορά λειτουργεί καλά”, δήλωσε όμως επίσης ότι: “Θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο αισχροκέρδειας.”

Ενώ κατά το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός κάλεσε τα γαλάζια στελέχη να μη προαναγγέλλουν νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, αλλά να περιμένουν να δρομολογηθούν όσα ήδη έχουν εξαγγελθεί τον Απρίλιο, καθώς όπως είπε "κρατάμε εφεδρείες" για την περίπτωση που χρειαστεί περαιτέρω στήριξη.

Στο Μαξίμου άλλωστε συνειδητοποιούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, άρα και η ενεργειακή κρίση, το κύμα ανατιμήσεων και η επισιτιστική ανασφάλεια, θα συνεχιστούν για καιρό ακόμη. Μία από τις εφεδρείες λοιπόν που έχει κρατήσει η κυβέρνηση, όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφορά στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που επηρεάζονται από τον πόλεμο.

Το έσχατο αυτό μέσο θα εξετάσει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ξανά το Μάιο. Στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο επέκτασης της μείωσης του ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση. Στο οικονομικό επιτελείο όμως προβληματίζονται κατά πόσον η μείωση του ΦΠΑ θα φτάσει στον καταναλωτή ή θα χαθεί σε ένα λαβύρινθο αισχροκέρδειας.

Στο μεταξύ όμως η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα φανούν στην τσέπη των πολιτών και άρα και στο πολιτικό βαρόμετρο, τα μέτρα του Απριλίου, για τα οποία θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισ ευρώ.

Από σήμερα ανοίγει και η πλατφόρμα, στην οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν τα αποθέματα τους σε επτά κατηγορίες προϊόντων, που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στα οποία δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Τα πιο κρίσιμα σχετικά προϊόντα είναι το μαλακό σιτάρι, το καλαμπόκι και το ηλιέλαιο, που αποτελούν πρώτη ύλη για πολλά άλλα είδη και αναγκαία ύλη για τις ζωοτροφές και την εστίαση.

Υπενθυμίζεται ότι έχει επανασυσταθεί η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας, η οποία έχει εξετάσει εναλλακτικές αγορές όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, χώρες της λατινικής Αμερικής, αλλά και η Ινδία όσον αφορά στα λιπάσματα, όπου επίσης υπάρχουν ελλείψεις δεδομενου ότι η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης σε νιτρικό αμμώνιο, απαραίτητο για την καλλιέργεια σιτηρών.

Η κυβέρνηση επίσης λαμβάνει μέτρα για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής σε ηλιέλαιο. Από τα 800.000 στρέμματα καλλιέργειας ηλίανθου που χρησιμοποιείται κυρίως για βιοκαύσιμα, θα μπορούσε να αυξηθεί η παραγωγή ηλιελαίου για κατανάλωση. Ενώ προωθείται και η καλλιέργεια πάνω από 300.000 στρεμμάτων, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: