Στην τελική ευθεία για το 3ο Συνέδριο μπαίνει από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι περίπου 5.000 αντιπρόσωποι των οργανώσεων του κόμματος -σε μία διαδικασία διαλόγου που θα διαρκέσει... από τις 14 έως τις 17 Απριλίου στο γήπεδο Τάκ Κβον Ντό- φιλοδοξούν να λάβουν αποφάσεις που θα δώσουν το στίγμα μιας «νέας εποχής» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση και θα σηματοδοτήσουν την αντίστροφή μέτρηση για την πολιτική αλλαγή στην χώρα.
Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχει έντονο πολιτικό αποτύπωμα. Πρώτον γιατί πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία μια ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά και έντονες κοινωνικές διεργασίες. Δεύτερον γιατί αναμένεται να επεξεργαστεί προτάσεις που συνιστούν δομικές αλλαγές στην λειτουργία του κόμματος στην κατεύθυνση της ανανέωσής του και της προσαρμογής στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για αλλαγές στο κόμμα
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει στο συνέδριο μια ολοκληρωμένη πρόταση οργανωτικών αλλαγών που αφορούν τόσο την εκλογή της ηγεσίας όσο και τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος. Όπως επισήμανε και στην τελευταία του συνέντευξη στο Forum των Δελφών, στόχος τους είναι «να δημιουργήσουμε και μια κουλτούρα ενεργού συμμετοχής των μελών, τόσο στα δρώμενα τα εσωκομματικά, όσο όμως και σε αυτά που αφορούν την ίδια την κοινωνία».
Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η πρόταση για άμεση εκλογή τόσο το προέδρου του κόμματος όσο και της Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τα μέλη. Επίσης μια σειρά ποσοστώσεων τόσο στους βουλευτές που θα μετέχουν στα όργανα όσο και τους εκπροσώπους των περιφερειακών οργανώσεων.
Μια από τις αλλαγές που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί κορυφαία, είναι η εισήγηση για την ισόποση εκπροσώπηση των δύο φύλων τόσο στα όργανα όσο και στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Η σημαντικότητά της έγκειται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που θα έχει μια τέτοια πρόβλεψη στο καταστατικό του η οποία ταυτόχρονα θα λειτουργήσει ως «πρότυπο» συνολικά για τα κόμματα της αριστεράς στην Ευρώπη. Μάλιστα από σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια για το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να δημιουργήσει έναν ανάλογο πολιτικό διάλογο στην ελληνική κοινωνία.
Στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, εγκρίθηκαν μετά από εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα οργανωτικά. Έτσι προτείνεται η εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής να γίνει στις 15 Μαρτίου. Για την Κεντρική Επιτροπή θα μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που εγγράφηκαν έως τις 21 Μαρτίου ενώ για την εκλογή προέδρου θα μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και τα μέλη που θα εγγραφούν την ίδια ημέρα. Επίσης καθορίστηκε ο αριθμός των εκπροσώπων από κάθε περιφέρεια όπως και ο αριθμός των μελών της Κεντρική Επιτροπή, που θα είναι 300 με τους 150 να προέρχονται από την περιφέρεια Αττικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από τις εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων που έγιναν από την 1η έως τις 3 Απριλίου, οι προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για τις αλλαγές στο κόμμα έχουν ευρεία αποδοχή. Πληροφορίες μιλούν για ένα ποσοστό της τάξης του 80%. Αυτό αναμένεται να εκφραστεί και στην εσωκομματική ψηφοφορία για τα ζητήματα αυτά που θα γίνει στο πλαίσιο του Συνεδρίου, το ερχόμενο Σάββατο.
Όσον αφορά τις υποψηφιότητες για την θέση του προέδρου, δεν αναμένεται να υπάρξει εσωκομματικός αντίπαλος για τον Αλέξη Τσίπρα. Παρά το γεγονός ότι απαιτούνται μόλις 300 υπογραφές μελών του κόμματος για να τεθεί υποψηφιότητα.
Στην διαδικασία εκλογής προέδρου αναφέρθηκε άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί πως κρίνεται ο ίδιος αλλά η δυναμική της πρότασης του για τον εκσυγχρονισμό του κόμματος. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «έχω εκλεγεί αρκετές φορές με ψηλά ποσοστά στο ΣΥΡΙΖΑ και έχω πάρει και εκατομμύρια ψήφους ως επικεφαλής του κόμματος. Άρα, εγώ δεν κρίνομαι από αυτή τη διαδικασία ως πρόσωπο. Κρίνεται η στρατηγική που θέλω και παλεύω συλλογικά να υλοποιήσουμε ως κόμμα για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και ενός κόμματος αναβαθμισμένου ως κόμμα με ποιοτική εσωτερική δημοκρατία, αλλά και ενός κόμματος χρήσιμου, να κυβερνήσει ξανά τη χώρα».
Ο διττός στόχος του Συνεδρίου
Δεν είναι κρυφό ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι συνεδριακές του διαδικασίες να έχουν γίνει δύο χρόνια νωρίτερα. Δεν ήταν όμως δυνατόν λόγω της πανδημίας. Έτσι η κορυφαία εσωκομματική μορφή πολιτικής συζήτησης στην αξιωματική αντιπολίτευση διεξάγεται πλέον σε μία άτυπα προεκλογική περίοδο. Για τον λόγο αυτό στόχος του είναι ουσιαστικά διπλός: Να ολοκληρωθούν τα βήματα για τις αλλαγές στο κόμμα και ταυτόχρονα να εκπέμψει το μήνυμα της νίκης στις επόμενες εκλογές.
Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στους δύο αυτούς στόχους. Σημείωσε πως σε οργανωτικό επίπεδο το ζητούμενο είναι «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να εξελιχθεί σε ένα πραγματικά μαζικό, αριστερό κόμμα που θα αντιστοιχεί στις νέες μορφές άυλης παραγωγής και θα ανταποκρίνεται στην επιθυμία δημοκρατίας που τις συνοδεύει ώστε να μπορέσουμε να υπερβούμε την κρίση αντιπροσώπευσης αλλά και την σύμφυτη κρίση του κομματικού φαινομένου». Επίσης όμως είπε ότι το συνέδριο «θα στείλει και το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, της ανάγκης να ηττηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση κάθε προοδευτικής και ριζοσπαστικής τομής».
Μάλιστα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε – υπό το βλέμμα των τελευταίων εξελίξεων- ότι τελικά θα αποδειχθεί θετική η χρονική καθυστέρηση του συνεδρίου. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «ο κόσμος του 2019 δεν μοιάζει σε τίποτα με τον κόσμο του 2022. Το λέγαμε και προηγουμένως. Πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση και κρίση ακρίβειας αλλάζουν πλήρως τις κοινωνικές και πολιτικές συντεταγμένες και καθιστούν τις προηγούμενες επεξεργασίες όλων των πολιτικών στρατοπέδων σχεδόν παρωχημένες».
Έντονος πολιτικός διάλογος
Τα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε χαρακτηρίστηκαν από άνευρες πολιτικές συζητήσεις η γενικευμένες ομοφωνίες, κι όπως όλα δείχνουν το 3ο Συνέδριο θα «τηρήσει την παράδοση». Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθούν τόσο οι οργανωτικές αλλαγές που προτείνονται από το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, μετά από την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, όσο και τα ζητήματα που σχετίζονται με την φυσιογνωμία του κόμματος και τις πολιτικές του συμμαχίες.
Έτσι λοιπόν αναμένεται να καταγραφούν απόψεις που θα ζητούν ακόμη πιο τολμηρά βήματα στην κατεύθυνση της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενες κυρίως από τους λεγόμενους «προεδρικούς» όπως ο Ν.Παππάς, ο Χρ.Σπίρτζης και ο Κώστας Ζαχαριάδης η τα στελέχη της «Γέφυρας» όπως ο Νίκος Μπίστης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ή ο Σπύρος Δανέλλης . Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις της τάσης «Ριζοσπαστική Ενότητα» που αποτελεί το νεώτερο εσωκομματικό πόλο όπου μετέχουν στελέχη όπως ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Σωκράτης Φάμμελος και ο Πάνος Ρήγας.
Επίσης θα υπάρξει εναλλακτική πολιτική πλατφόρμα από την «Ομπρέλλα» η οποία ενσωματώνει την κίνηση των «53» με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Πάνος Λάμπρου κα. Η συγκεκριμένη τάση διαφωνεί με την άμεση εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε κείμενο συμβολής που υπογράφουν 13 στελέχη του χώρου (ανάμεσα τους ο Π.Λάμπρου και η Κ.Κνήτου μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου) «πώς θα εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή ένας εργάτης, ένας αγρότης, μια φεμινίστρια, ένας ακτιβιστής, ένας διανοούμενος που δεν τρέχει από το πρωί έως το βράδυ σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι;». Εκτιμάται δηλαδή ότι αυτός ο τρόπος συμβάλει στην εκλογή μόνον αναγνωρίσιμων στελεχών. Η Ομπρέλλα αναμένεται να συμφωνήσει στην ισόποση εκπροσώπηση των δύο φύλων αλλά έχει επιφυλάξεις για την πρόταση που έχει κατατεθεί για τους εκπροσώπους της περιφέρειας μιλώντας για «λογική ομοσπονδιακού κόμματος».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσα ζητήματα ανακύψουν, θα επιλυθούν – όπως προαναφέρθηκε – μέσω εσωκομματικής ψηφοφορίας...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου