Με πολύ αυστηρές ποινές απειλούν οι κινεζικές αρχές τους κατοίκους της Σανγκάης, στην περίπτωση που παραβιάσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους, δυσκολεύονται να... προμηθευτούν ακόμη και βασικά είδη κατανάλωσης, ενώ ζουν υπό το καθεστώς απειλών, αν τολμήσουν να μιλήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για όσα υποφέρουν.
Η κινεζική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική της «μηδενικής ανοχής» και της «δυναμικής εκκαθάρισης της Covid-19», κρατώντας σε κατ' οίκον περιορισμό τους πάντες, καθώς η κυκλοφορία στους δρόμους επιτρέπεται μόνο σε όσους εργάζονται για την ανάσχεση της πανδημίας ή πρέπει να μεταφέρουν κάποιο ασθενή σε νοσοκομείο. Και παρά τα αυστηρά μέτρα, φαίνεται ότι οι αρχές δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η Covid-19 έχει εξαπλωθεί και σε άλλες επαρχίες και τα ημερήσια κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την Τετάρτη, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περίπου 25.000 κρούσματα (συμπτωματικοί και μη) στην πόλη και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα δεν πρέπει να χαλαρώσει τα μέτρα ελέγχου και πρόληψης της πανδημίας. Όπως είπε, η Κίνα πρέπει να συνεχίσει την αυστηρή πολιτική της προσπαθώντας παράλληλα να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των μέτρων στην οικονομία και την κοινωνία.
Την ίδια ώρα οι πολίτες ζουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, με την αστυνομία της πόλης, να προειδοποιεί για «πολύ αυστηρές κυρώσεις τους παραβάτες και να καλεί τους πολίτες «να πολεμήσουμε την επιδημία με μία καρδιά και να εργαστούμε από κοινού για μια γρήγορη νίκη».
Εκτός από τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, προειδοποίησε τους κατοίκους που αγανακτούν καθώς παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους σχεδόν ένα μήνα πια, «να μη διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες» και να μην πλαστογραφούν άδειες μετακίνησης. Για τη σιωπή των πολιτών φροντίζουν άλλωστε και οι λογοκριτές. Έχουν «σκουπίσει» επιμελώς κάθε ανάλογο υλικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ τα ελεγχόμενα από το κράτος καταστήματα περιγράφουν μια επιτυχημένη εκστρατεία παροχής τροφίμων και άλλων προμηθειών και συμβούλευαν τους κατοίκους ότι «η επιμονή είναι νίκη».
Παρ' όλα αυτά έχουν κατορθώσει να διαρρεύσουν βίντεο με ανθρώπους να αφήνουν κραυγές απόγνωσης μέσα στη νύχτα, ενώ σοκ είχε προκαλέσεις πριν από μέρες όταν κρατικοί υπάλληλοι σκότωσαν ένα σκυλάκι, γιατί φοβήθηκαν μην έχει κορονοϊό και τους κολλήσει.
«Χαλάρωση» μέτρων
Σε μια προσπάθεια να «χρυσώσουν» το χάπι, τα κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι σύμφωνα με κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο πάντως δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, η Σανγκάη είναι μία από τις οκτώ κινεζικές πόλεις που συμμετέχουν σε πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο τη χαλάρωση της καραντίνας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τη Δευτέρα και προβλέπει μείωση της καραντίνας σε 10 ημέρες από 14 που ήταν μέχρι πρότινος.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι «απελευθερώθηκαν» ακόμη 6.000 άνθρωποι από τις κεντρικές εγκαταστάσεις όπου βρίσκονταν υπό ιατρική παρακολούθηση για να προφυλαχθούν από τον κορονοϊό, ενώ η υγεία τους θα συνεχίσει να παρακολουθείται. Επίσης, επιτράπηκε σε περίπου 6,6 εκατ. ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους την Τρίτη, υπό τον όρο ότι δεν θα απομακρυνθούν από τη γειτονιά τους. Την Τετάρτη οι δρόμοι ήταν άδειοι πάντως και δεν φάνηκε να υπάρχει άλλη χαλάρωση μέτρων.
Σύμφωνα με την πολιτική «μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό, όποιος βρεθεί θετικός ή έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, υποχρεούται να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα σε κρατικά κέντρα παρατήρησης σε προκατασκευασμένα κτίρια ή γυμναστήρια και εκθεσιακούς χώρους για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Σάλος είχε προκληθεί όταν αποκαλύφθηκε ότι έτσι είχαν απομακρυνθεί και μικρά παιδιά από τις οικογένειές τους.
Σύγκρουση με τις ΗΠΑ
Μέσα σε αυτή τη δυστοπική κατάσταση, η Κίνα επέκρινε τις ΗΠΑ επειδή διέταξαν το προσωπικό του προξενείου τους να εγκαταλείψει την αποκλεισμένη πόλη της Σαγκάης, «λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 και των επιπτώσεων των περιορισμών που σχετίζονται με την αντίδραση (της Κίνας)». Επίσης, εκδόθηκε ταξιδιωτική οδηγία για τους Αμερικανούς πολίτες, που τους προτρέπει να «ξανασκεφτούν τα ταξίδια» σε όλη την Κίνα, λόγω των αυστηρών περιορισμών και του «κινδύνου χωρισμού γονέων και παιδιών».
Αντιδρώντας το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε «έντονη δυσαρέσκεια για την πολιτικοποίηση» του θέματος από τις ΗΠΑ με τον εκπρόσωπό του, να κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να «κιληδώσει» το όνομα της Κίνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου