Υπάρχει χώρος για κόμμα εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας; Όλα δείχνουν ότι υπάρχει ένα αξιόλογο ποσοστό κεντροδεξιών κυρίως ψηφοφόρων που αμφιταλαντεύονται. Αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο... φορέας ή το πρόσωπο που θα μπορούσε να τους οδηγήσει έξω από το "γαλάζιο μαντρί".
Οι ζυμώσεις για νέα κόμματα, που θα διεκδικήσουν κυρίως τη σκληρή δεξιά ψήφο, λαμβάνουν ήδη σάρκα και οστά. Όμως οι διαρροές προς την ακροδεξιά ευνοούν ιδίως τον Κυριάκο Βελόπουλο, που θέλει να καρπωθεί το φιλορωσικό κομμάτι της δεξιάς.
Υπάρχει πάντως και ένα μεγαλύτερο κομμάτι της γαλάζιας παράταξης, που συμφωνεί μεν ότι η Ελλάδα έπρεπε να συνταχθεί με τη Δύση στον πόλεμο στην Ουκρανία, διαφωνεί όμως με την ιδιαίτερη... θέρμη της κυβέρνησης και με ενέργειες όπως η αποστολή όπλων στο Κίεβο. Συνεπώς οι διαρροές προς φιλορωσικά ακραία δεξιά σχήματα, έχουν ένα όριο.
Το κύριο όμως ζήτημα και πηγή δυσαρέσκειας για τον κορμό της γαλάζιας παράταξης, όπως και για το σύνολο της κοινωνίας, είναι φυσικά η ακρίβεια. Και εδώ η κυβέρνηση στέκεται αμήχανη, καθώς διαπιστώνει πως ούτε το επιχείρημα περί εξωγενούς κρίσης έχει αποτέλεσμα, αλλά ούτε και οι φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη.
Η βάση της λεγόμενης "λαϊκής δεξιάς" δεν ανήκει στα ανώτερα και μεσαία εισοδήματα, ως εκ τούτου δύσκολα πείθεται από την "απειλή" ότι θα επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα επιβάλλει νέους φόρους, αφού αυτή τη στιγμή την απασχολεί περισσότερο ο λογαριασμός της ΔΕΗ, οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και οι τιμές των καυσίμων, που παραμένουν "φωτιά" παρά τα κυβερνητικά μέτρα.
Έμπειρο γαλάζιο στέλεχος εκτιμά ότι το ποσοστό των (κεντρο)δεξιών ψηφοφόρων, που δυνητικά θα μπορούσαν είτε να φύγουν σε άλλο κόμμα είτε απλώς να μείνουν σπίτι την ημέρα των εκλογών, ανέρχεται στο 20%. Από αυτό βεβαίως ένα σημαντικό κομμάτι μπορεί να πειστεί με τον ένα ή άλλο τρόπο, καθώς η ΝΔ ακόμη και στα μνημονιακά χρόνια παρέμεινε το πιο συμπαγές κόμμα.
Όμως είναι προφανές ότι παρόλο που το Μαξίμου είχε στραμμένη την προσοχή του στους μετακινούμενους ψηφοφόρους του κέντρου λόγω και του ΚΙΝΑΛ, οι απογοητευμένοι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι αποτελούν ένα από τα "κλειδιά" των επόμενων εκλογών, όποτε και εάν γίνουν.
Φαίνεται βεβαίως πως το μήνυμα αυτό φτάνει και στην ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματος της ΝΔ, που ελπίζει ότι οι προσυνεδριακές και συνεδριακές διαδικασίες θα αποτελέσουν ευκαιρία συσπείρωσης. Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσυνεδριακή εκδήλωση στο Χαλάνδρι ζήτησε εγρήγορση του κομματικού μηχανισμού και στο προσυνέδριο στο Ηράκλειο Κρήτης σχολίασε ότι βλέπει τα στελέχη της ΝΔ "κάπως κουρασμένους από τις αλλεπάλληλες δυσκολίες των καιρών, αλλά αποφασισμένος και όρθιους", ζητώντας από όλους να εξηγούν στους πολίτες την κατάσταση και τις πολιτικές της κυβέρνησης.
Για αυτό επίσης, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι εφόσον η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 30ης και 31ης Μαΐου δεν λάβει ουσιαστικές αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή το δικό της σχέδιο στήριξης με εθνικούς πόρους.
Η κυβέρνηση δε θέλει βεβαίως να προκαταλάβει το περιεχόμενο των μέτρων αυτών και το οικονομικό επιτελείο είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικό σε παρεμβάσεις όπως μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, με το σκεπτικό ότι θα επέφερε σημαντική μείωση των δημοσίων εσόδων, χωρίς να έχει ικανοποιητικό αποτύπωμα στην τσέπη των πολιτών.
Η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και η επιδότηση στα καύσιμα θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν, αλλά επίσης δεν αρκούν. Ερώτημα αποτελεί η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής που εκτινάσσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των ιδιωτικών παρόχων. Θα συνεχιστούν επίσης τα μέτρα στήριξης για αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς μάλιστα υπάρχει ανησυχία για την επάρκεια σε ορισμένα είδη μετά το φθινόπωρο. Η κυβέρνηση δηλώνει επίσης αποφασισμένη να πατάξει την αισχροκέρδεια με αυστηρούς ελέγχους και είναι ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Πολιτικής Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ηράκλειο ότι "η αισχροκέρδεια εν καιρώ πολέμου θυμίζει μαυραγορίτες της Κατοχής και πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα".
Βικυ Σαμαρα
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου