15.3.22

Διαλύουν την Πρωτοβάθμια Yγεία υπέρ των ιδιωτών...


Σάρκα και οστά αναμένεται να πάρουν πολύ σύντομα τα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Ο Θάνος Πλεύρης παρουσίασε χθες στους δημοσιογράφους το νομοθετικό έργο που... αφορά τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κάνοντας σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και η περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κατά πάσα πιθανότητα η νομοθετική ρύθμιση για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ θα έρθει «πακέτο». Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα πάει στη Βουλή για ψήφιση.

Κόφτες σε φάρμακα και εξετάσεις

Όπως έκανε γνωστό ο Θάνος Πλεύρης, οι σαρωτικές αλλαγές που επιφυλάσσει η κυβέρνηση θα έχουν ως αποτέλεσμα να μπουν ειδικοί κόφτες και ελεγκτικοί μηχανισμοί σε φάρμακα και εξετάσεις. Έφερε ως παράδειγμα κάποια φάρμακα που συνταγογραφούνται σε μεγάλο βαθμό, για τα οποία πλέον ο πολίτης θα πρέπει να πληρώνει.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό φαίνεται να είναι ο περιορισμός που θα υπάρχει στις επισκέψεις στους γιατρούς ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, ο ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ δεν θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται και να εξετάζεται δωρεάν από γιατρό ειδικότητας, εάν πρώτα δεν έχει πάρει παραπεμπτικό από τον προσωπικό του γιατρό. Για παράδειγμα, ένας πολίτης που χρειάζεται εκτάκτως καρδιολόγο θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσει με τον θεράποντα γιατρό του, αυτός να του δώσει το παραπεμπτικό και στη συνέχεια να απευθυνθεί στον ειδικό καρδιολόγο. Αντίστοιχα, το ίδιο θα ισχύει και για μικροεπεμβάσεις και εισαγωγή στα νοσοκομεία. Με πιθανό τον κίνδυνο να χαθεί πολύτιμος χρόνος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ασθενή…

«Θεράπων» γιατρός, αντί για «οικογενειακός»

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να επιλέξει τον προσωπικό του γιατρό μέχρι το τέλος του 2022. Πλέον θα ονομάζεται «θεράπων», αλλά ουσιαστικά είναι αυτό που ξέρουμε ως «οικογενειακός», μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία φαίνεται να οικειοποιείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γενικά, ο «θεράπων» γιατρός θα είναι γενικός ή παθολόγος, αλλά σε περιπτώσεις ασθενών με χρόνιες παθήσεις μπορεί να είναι συγκεκριμένης ειδικότητας, για παράδειγμα καρδιολόγος για καρδιοπαθείς.

Πληρωμή κατά… κεφαλήν

Επίσης, δεν υπάρχει περιορισμός αν ο «θεράπων» γιατρός θα είναι από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Οι γιατροί του Δημοσίου θα αμειφθούν με επιπλέον χρήματα, ενώ οι ιδιώτες θα υπογράψουν σύμβαση με σύστημα αμοιβής κατά κεφαλήν και όχι ανά ραντεβού όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Τώρα είναι καλές οι ΤΟΜΥ

Όπως και με τον θεράποντα - οικογενειακό γιατρό, έτσι και με τις (Τοπικές Μονάδες Υγείας) ΤΟΜΥ η κυβέρνηση εργαλειοποιεί μία ακόμα πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε επί υπουργίας Ανδρέα Ξανθού. Τότε, η Νέα Δημοκρατία είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία των ΤΟΜΥ. Χθες, όμως, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι θα γίνει μια λειτουργική ενοποίηση όλων των διαθέσιμων δομών Πρωτοβάθμιας (Κέντρα Υγείας, πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ, ΤΟΜΥ) και μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθούν άλλες 60 ΤΟΜΥ. Εξάλλου, αυτό προβλέπει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά θα διατεθούν 254 εκατ. ευρώ μέσω του ταμείου ανάκαμψης.

Ασθενείς δύο ταχυτήτων στα απογευματινά χειρουργεία

Ο Θάνος Πλεύρης επανέλαβε τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Συγκεκριμένα, θα προγραμματίζονται χειρουργεία το απόγευμα, αλλά ο ασθενής θα πρέπει να πληρώνει το 30% του κόστους! Αλλιώς θα πρέπει να περιμένει στις τεράστιες πρωινές λίστες αναμονής για να χειρουργηθεί.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτοί που έχουν χρήματα και εξυπηρετούνται όπως πρέπει και οι υπόλοιποι. Επίσης, από τη στιγμή που θα πληρώνει στο ΕΣΥ, ο ασθενής θα προτιμήσει την ιδιωτική δομή.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να λυθούν με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Ωστόσο, η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε τέτοια κατεύθυνση, μετατρέπει το σύστημα Υγείας σε φορέα με ιδιωτική λειτουργία, καθώς, πέραν όλων των άλλων, εντάσσει με όρους part - time συνεργασίας τους ιδιώτες γιατρούς...

Αντώνης Ραυτόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: