Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σήμερα να αποκλείσει βασικές ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, το κυρίαρχο σύστημα ανταλλαγής χρηματοοικονομικών μηνυμάτων παγκοσμίως.
Χρειάστηκε... διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ και συνολικά τις χώρες των G7 να θέσουν εκτός τις ίδιες τράπεζες, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το μέτρο.
Σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να κάνουν συναλλαγές αλλά σαν να μην υπήρχε το ίντερνετ αφού όλα τα στάδια της διαδικασίας δε θα γίνονται αυτόματα.
Ωστόσο, στις εφτά αυτές τράπεζες δεν περιλαμβάνονται η 1η και η 3η μεγαλύτερη της Ρωσίας, αφού αυτές είναι απαραίτητες στα ευρωπαϊκά κράτη που προμηθεύονται φυσικό αέριο από την Ρωσία. Αν τώρα, η Μόσχα κλείσει την στρόφιγγα του αερίου, τότε η λίστα θα διευρυνθεί.
Το μέτρο αυτό θα εμποδίσει τις τράπεζες αυτές να διεξάγουν τις οικονομικές τους συναλλαγές παγκοσμίως με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Η σημερινή απόφαση συντονίστηκε στενά με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πρόεδρος von der Leyen δήλωσε: «Με ταχύτητα φωτός, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τρία κύματα βαριών κυρώσεων κατά του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας, των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας και της διεφθαρμένης ελίτ της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων στην ιστορία της Ένωσής μας. Η σημερινή απόφαση να αποσυνδεθούν βασικές ρωσικές τράπεζες από το δίκτυο SWIFT θα στείλει ένα ακόμη πολύ σαφές μήνυμα στον Πούτιν και το Κρεμλίνο».
Ο κατάλογος των τραπεζών που επηρεάζονται έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα.
Περισσότερες πληροφορίες
Οι τράπεζες που αποτελούν στόχο του σημερινού μέτρου επιλέχθηκαν καθώς οι τράπεζες αυτές υπόκεινται ήδη σε κυρώσεις από την ΕΕ και άλλες χώρες της G7.
Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ εντός 10 ημερών. Αυτό θα δώσει στη SWIFT και σε άλλους φορείς μια σύντομη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του μέτρου, μετριάζοντας έτσι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ. Ανάλογα με τη συμπεριφορά της Ρωσίας, η Επιτροπή είναι έτοιμη να προσθέσει και άλλες ρωσικές τράπεζες σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, η ΕΕ έχει απαγορεύσει τις επενδύσεις σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων. Η παροχή τραπεζογραμματίων σε ευρώ στη Ρωσία έχει επίσης απαγορευτεί.
Ιστορικό
Η σημερινή απόφαση βασίζεται στις ευρείες και πρωτοφανείς δέσμες μέτρων που έχει λάβει η ΕΕ ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις αυτές θα έχουν μαζικές και σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία.
Η ΕΕ είναι ενωμένη στην αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και τον λαό της μαζί με τους διεθνείς εταίρους της, μεταξύ άλλων μέσω πρόσθετης πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής στήριξης.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου