4.3.22

Οι offshore πάνω από τις κυρώσεις για τη ΝΔ...


Έπεσαν οι μάσκες της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο και αποκαλύφθηκε η παρελκυστική πολιτική που υιοθετεί σε σχέση με το ρωσικό κεφάλαιο. Η καταψήφιση από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ., της Δεξιάς και των υπερσυντηρητικών δυνάμεων της τροπολογίας της Αριστεράς για τους Ρώσους ολιγάρχες αποδεικνύει για άλλη μια... φορά ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και δεν καταλαβαίνει από πόλεμο.

Πιο συγκεκριμένα, η ευρωομάδα της Αριστεράς στην τροπολογία που κατέθεσε για να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου τόνιζε την ανάγκη διαφάνειας σε σχέση με τα κρυφά περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών. Με δεδομένο ότι υπάρχουν κρυφά περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών φυλαγμένα σε ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους, όπως καταγράφονται στα Paradise Papers, αν ψηφιζόταν η τροπολογία, θα επέτρεπε τη διερεύνηση και τις κυρώσεις και σε αυτά, ασκώντας πιο έντονη πίεση στον Πούτιν.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει ότι «υπό το πρίσμα των Paradise Papers, τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών κρύβονται σε ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους· εκφράζει τη λύπη του για αυτή την έλλειψη φορολογικής διαφάνειας που εμποδίζει την Ε.Ε. να στοχεύσει τις κυρώσεις στα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών και, ως εκ τούτου, να ασκήσει πραγματική πίεση σε αυτούς και, με τη σειρά του, στον Πούτιν· καλεί την Ε.Ε. να εντείνει τις δράσεις της κατά των ευρωπαϊκών φορολογικών παραδείσων».

Η Ν.Δ. αξιοποίησε από την πρώτη στιγμή ευκαιριακά τον πόλεμο λειτουργώντας διχαστικά και ως προς το εσωτερικό της χώρας, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για δήθεν φιλοπουτινική συμπεριφορά. Αρνείται όμως να πληρώσουν για τις υπέρογκες περιουσίες τους οι ολιγάρχες της Ρωσίας, προστατεύοντας ουσιαστικά και το κεφάλαιο, και τον Πούτιν από τις κυρώσεις. Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που ζήτησε εξηγήσεις από τη Ν.Δ. για αυτή την αντιφατική στάση, ωστόσο καμία ουσιαστική απάντηση δεν έλαβε επ’ αυτού.

Τι πιο επώδυνο θα ήταν για το ρωσικό κεφάλαιο από την επέκταση των κυρώσεων ακόμα και στα «κρυμμένα» υπέρογκα ποσά που διαθέτουν; Πέρα όμως από τη γενική στάση της Δεξιάς στην Ευρώπη να μην θέλει να βγάλει -παρά το κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει αποκαθηλώνοντας ακόμα και τους Ρώσους καλλιτέχνες- τα άπλυτα κανενός κεφαλαιοκράτη στη φόρα, η Ν.Δ. φαίνεται να φοβάται και κάτι ακόμα…

Με βάση όσα είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας το 2017, μέτοχος σε offshore εταιρεία, η οποία εμφανίζεται στα Paradise Papers, είναι η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη εμφανίζεται ως μέτοχος κατά 50% σε offshore εταιρεία με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Σύμφωνα με την εφημερίδα  Έθνος, πρόκειται για την εταιρεία Eternia Capital Management που ιδρύθηκε το 2010 και, όπως η ίδια η Μ. Μητσοτάκη είχε απαντήσει στην εφημερίδα σχετικά, «ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοοικονομικό τομέα. Αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο από τον καθένα».

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Νέα Σελίδα (2018), σύμβουλος της Endeavor Greece, εταιρείας της οποίας το ελληνικό παράρτημα είχε ιδρύσει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, ήταν ο Κ. Φρουζής, ο οποίος με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας παραπέμπεται σε δίκη για το σκάνδαλο Novartis… για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αρα, κάποιους λόγους παραπάνω τους είχαν στη Ν.Δ. να μην ψηφίσουν την τροπολογία της Αριστεράς για τις offshore των Ρώσων ολιγαρχών…

Κατερίνα Μπρέγιαννη

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: