Με το Κίεβο να βρίσκεται υπό στενή πολιορκία και την απειλή μίας επίθεσης ανά πάσα στιγμή, και ενώ συμπληρώνονται σήμερα δύο εβδομάδες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το κόστος που αρχίζουν να πληρώνουν κυρίως οι δύο χώρες που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο – η επιτιθέμενη και η αμυνόμενη – αλλά και... η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία, οδηγούν σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: ή συμφωνία το συντομότερο για ειρήνη, ή συνέχιση των συγκρούσεων, με τραγικές επιπτώσεις, ενδεχομένως και μία κλιμάκωση χωρίς όρια.
Ωστόσο είναι σαφές πλέον ότι η Ουκρανία μένει στρατιωτικά, με εξαίρεση μία μικρή βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες, μόνη της απέναντι στη Ρωσία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει όλο και πιο άγριες κυρώσεις για την οικονομία της, ειδικά μετά το εμπάργκο που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί τα δυσμενή δεδομένα και απευθύνει πρόταση στη Μόσχα για συμβιβασμό, ενώ οι διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται στο παρασκήνιο για την εξεύρεση μίας διπλωματικής λύσης.
Το μόνο βέβαιο καλό νέο της ημέρας, η έναρξη μίας νέας εκεχειρίας, που ανακοίνωσε η ρωσική ηγεσία για τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ για την απομάκρυνση των αμάχων από πόλεις που δέχονται επιθέσεις, όπως το Χάρκοβο, το Κίεβο, η Μαριούπολη και άλλες. Η Μόσχα απαίτησε να υπάρξει ουκρανική επιβεβαίωση γι’ αυτή την κίνηση.
What the #Ukrainian city of #Sumy looks like after the #Russian bombing.
— NEXTA (@nexta_tv) March 9, 2022
About 5 thousand people were evacuated from there. As a result of the bombing by Russian aviation, civilians were killed, including elderly and children. pic.twitter.com/Fk5srvnklm
Αργά τη νύχτα πάντως οι ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν με επιτυχία οι πρώτοι άμαχοι από την πόλη Σούμι, καθώς μία οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην πόλη Πολτάβα.
Χωρίς πολωνική βοήθεια το Κίεβο
Η νέα άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, περιορίζει πλέον σημαντικά την αμυντική ικανότητα της χώρας, η οποία βρίσκεται στο έλεος της ρωσικής επέλασης, έστω κι αν αυτή γίνεται προκαλώντας τεράστιες απώλειες για τη Μόσχα και τον Πούτιν, σε πολλά επίπεδα, στρατιωτικά, οικονομικά και άλλα.
Η Ουάσιγκτον απέρριψε τη νύχτα την προσφορά της Βαρσοβίας να διαθέσει και τα 33 πολεμικά της αεροσκάφη (τύπου MiG-29) στη μάχη κατά της Ρωσίας, αλλά μέσω ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και όχι απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, «μη βιώσιμη» και θα ήγειρε, όπως είπε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO». Στην πραγματικότητα ο Κίρμπι επανέλαβε για μία ακόμα φορά την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει απευθείας στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο αφενός θα ενεργοποιούσε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και αφετέρου διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα ακολουθούσαν όλες οι χώρες του Συμφώνου αυτή την επιλογή...Evacuation of people in #Sumy pic.twitter.com/Xyy0P62xqu
— NEXTA (@nexta_tv) March 9, 2022
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου