16.3.22

Τι προβλέπει ένα προσχέδιο συμφωνίας σύμφωνα με τους FT...


Σύμφωνα με τους Financial Times έχει καταρτιστεί ένα προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων, που θα περιλαμβάνει:

Κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας εάν το Κίεβο... δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί περιορισμούς όσον αφορά στις ένοπλες δυνάμεις του, αλλά και αν δηλώσει ότι εγκαταλείπει τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ σε αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
Διατάξεις για την κατοχύρωση δικαιωμάτων για τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία θα μπορεί να διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα είναι υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.
Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου – δηλαδή νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Η Ουκρανία, πρόσθεσε ο Ποντόλιακ, ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας «θα διατηρήσει οπωσδήποτε τον δικό της στρατό». Υποβάθμισε, επίσης, τη σημασία της απαγόρευσης των ξένων βάσεων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό αποκλείεται ήδη από την ουκρανική νομοθεσία.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα των FT, είπε πως είναι πολύ νωρίς για να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της σύγκρουσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: