Στη «μαύρη λίστα» των Ρώσων ολιγαρχών, που δέχονται τις κυρώσεις της Δύσης, βρίσκεται και ο Άλισερ Ουσμάνοφ.
Ο 68χρονος Ουζμπέκος δισεκατομμυριούχος είναι ο κύριος μέτοχος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Megafon, που είναι... ο κύριος χορηγός της γυναικείας ομάδας της Έβερτον, ενώ μέσω της εταιρείας του, USM Holdings, έχει δώσει πάνω από 30 εκατ. λίρες για τα αποκλειστικά δικαιώματα της ονομασίας του νέου γηπέδου του συλλόγου.
Στενός φίλος τόσο του ιδιοκτήτη της Έβερτον, Φάρχαρντ Μοσίρι, όσο και του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ουσμάνοφ είδε την περιουσία του να δεσμεύεται, ενώ δεν μπορεί πια να ταξιδέψει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία του Ουσμάνοφ είναι και το υπερπολυτελές γιοτ Dilbar. Κατασκευάστηκε κατά παραγγελία από τον Ουσμάνοφ σε ένα από τα πιο σύγχρονα ναυπηγεία για γιοτ πολυτελείας στον κόσμο στη Γερμανία, του παραδόθηκε το 2016 και κόστισε 600 εκατ. δολάρια.
Το «Dilbar» έχει μήκος 157 μέτρων και πλάτος 24 μέτρων, και οι εσωτερικοί του χώροι έχουν εμβαδόν 3.850 τετραγωνικά μέτρα, με δυνατότητα φιλοξενίας 40 επιβατών, αλλά και με 85 άτομα προσωπικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι διαθέτει δύο βάσεις για προσγειώσεις-απογειώσεις ελικοπτέρων, ειδικά σχεδιασμένες για ελικόπτερα τύπου Airbus H175, που διαθέτει ο Ουσμάνοφ. Η εσωτερική πισίνα του πολυτελέστατου σκάφους έχει εμβαδόν 185 τετραγωνικών μέτρων, με χωρητικότητα 225.000 λίτρων νερού.
Το 16.000 τόνων «Dilbar» αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 22,5 κόμβους και έχει βύθισμα 6,1 μέτρων.
Την περίοδο αυτή, το Dilbar, το οποίο συνήθως ελλιμενίζεται στην Αντίμπ, βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Αμβούργου, καθώς πάνω σε αυτό πραγματοποιούνταν εργασίες συντήρησης και επισκευής. Πλέον, μετά τις κυρώσεις από την ΕΕ, το σκάφος δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τη Γερμανία. Οι εργασίες σε αυτό «πάγωσαν», ενώ και οι πληρωμές προς το πλήρωμα και τα τεχικά συνεργεία, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Την ίδια ώρα, πηγές όπως το internationalyachtingradio, αναφέρουν ότι το πλοίο έχει κατασχεθεί.
Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον πέντε σούπερ γιοτ, που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους, βρίσκονταν αγκυροβολημένα στις Μαλδίβες ή έπλεαν προς το νησιωτικό αυτό κράτος του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο δεν έχει συμφωνία έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η άφιξη των σκαφών στο αρχιπέλαγος αυτό, που βρίσκεται στα ανοικτά της Σρι Λάνκα, ακολουθεί την επιβολή αυστηρών δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία σε αντίποινα για την εισβολή που πραγματοποίησε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου