20.3.22

Στα άδυτα του CONCLAVIO...


Διεισδύσαμε στην κρυπτογραφημένη πλατφόρμα του Telegram, όπου περισσότεροι από 1.000 χρήστες κυνηγούν τον γρήγορο πλούτο – ανάμεσά τους ακόμη και παιδιά 14 χρόνων.
 
Ενας Ελληνας φοιτητής, στα όρια της αστεγίας, μέσα σε δύο χρόνια βγάζει ένα εκατομμύριο ευρώ. Διεθνή... MME αποθεώνουν τον Damian Prosalendis για το «επιχειρηματικό του δαιμόνιο», ενώ ο ίδιος δημιουργεί μια κλειστή ιντερνετική «λέσχη» όπου εξαργυρώνει τη φήμη του πουλώντας τα μυστικά της επιτυχίας του. Οι πολλές καταγγελίες που φτάνουν στην «Εφ.Συν.» με πρωταγωνιστή τον Δαμιανό Προσαλέντη μάς οδήγησαν στη «λέσχη» Conclavio. Επί δύο μήνες παρακολουθούμε την κοινότητα στο Telegram, όπου περισσότεροι από 1.000 χρήστες έχουν κυνηγήσει τον γρήγορο πλούτο υπό τις οδηγίες του «γκουρού» των κρυπτονομισμάτων – ανάμεσά τους ακόμη και παιδιά 14 χρόνων.

Θυμίζει τον «πυρετό του χρυσού» του 19ου αιώνα – ή τουλάχιστον έτσι περιγράφουν αναλυτές της αγοράς τη φρενίτιδα που προκαλεί η βιομηχανία του εικονικού χρήματος. Μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, το ψηφιακό «πορτοφόλι» συνδέεται με την πιστωτική σου και ο κόσμος των επενδύσεων και των κρυπτο-συναλλαγών ξετυλίγεται μπροστά σου. Η δημοφιλία των κρυπτονομισμάτων εκτοξεύεται ραγδαία. Ταυτόχρονα, συγκροτείται μια ολόκληρη κουλτούρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και «στρατολογείται» μια νέα γενιά που κάνει τα κρυπτονομίσματα hashtags και memes.



«Συμβουλές, βοήθεια και καθοδήγηση» από το Conclavio και τον εκατομμυριούχο επιχειρηματία

Η επινόηση του Bitcoin το 2009 αποτέλεσε ορόσημο της αποκεντρωμένης οικονομίας. Εκτοτε χιλιάδες άυλα ψηφιακά νομίσματα έχουν δημιουργηθεί, προσβάσιμα πλέον από ένα smartphone. Αλλοι θεωρούν πως είναι το μέλλον της νεοφιλελεύθερης οικονομίας, άλλοι βλέπουν μια ψηφιακή «φούσκα» που αναμένεται να σκάσει από στιγμή σε στιγμή κι άλλοι ένα σύγχρονο μέσο για να κερδοσκοπείς. Το μόνο σίγουρο είναι πως στα άδυτα της ιντερνετικής κουλτούρας o κόσμος των κρυπτονομισμάτων, που απαρτίζεται ως επί το πλείστον από νέους άντρες, μετέτρεψε το «χρήμα» σε ένα χόμπι στο οποίο όσο γρήγορα κερδίζεις τόσο εύκολα τα χρήματά σου μπορούν να εξαϋλωθούν, εν ριπή οφθαλμού.



Εγγύηση πως από τις συμβουλές του Conclavio θα δεκαπλασιάσει κανείς το ποσό της συνδρομής του στον πρώτο μήνα

Με ακραία μεταβλητότητα, η αξία ενός κρυπτονομίσματος ανεβοκατεβαίνει στο λεπτό. Ο τρόπος που διεγείρει τη λίμπιντο αυτό το ρόλερ κόστερ μοιάζει με την έξαψη που προκαλούν τα ψηφιακά παιχνίδια – ωστόσο, με το κρυπτονόμισμα δεν κερδίζει κάποιος απλώς πίστες επί της οθόνης, αλλά στον πραγματικό κόσμο μπορεί να αγοράσει από οικιακές συσκευές μέχρι πορνό. Το «παιχνίδι» των κρυπτονομισμάτων είναι σχεδόν άνευ ορίων, αφού οι κανόνες που διέπουν την αγορά κρύπτο, σε σχέση ακόμα και με την παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά, είναι τόσο ρευστοί και ανεπαρκείς, ώστε επενδυτές εύκολα εξαπατώνται από εκείνους που υπόσχονται μεγάλες, εύκολες και γρήγορες αποδόσεις.

Από το χαρτόκουτο στο Ντουμπάι

«Πώς αυτός ο 21χρονος επιχειρηματίας έχτισε μια επιχείρηση ενός εκατομμυρίου από το δωμάτιο της φοιτητικής του εστίας;» αναρωτιέται το 2017 το αμερικανικό Forbes που σε αφιέρωμά του εξιστορεί αποθεωτικά τη ζωή ενός Ελληνα φοιτητή του ΑΠΘ, του Δαμιανού Προσαλέντη, ο οποίος, ενώ βρισκόταν στα όρια της αστεγίας, μέσα σε δυο χρόνια έβγαλε το πρώτο του εκατομμύριο, ιδρύοντας την πρώτη διαφημιστική εταιρεία του στα 19 του χρόνια.



Στο σάιτ του Conclavio διαφημίζεται πως υπάρχουν μέλη που βγάζουν «πάνω από 5.000 το μήνα χωρίς πτυχία, ακόμη και σε μικρές ηλικίες (16-24)»

Παρουσιάστηκε από τον αμερικανικό κολοσσό ως υπόδειγμα νεανικής επιχειρηματικότητας και έκτοτε πολλά MME τον έχουν προμοτάρει, εκθειάζοντας το «επιχειρηματικό του δαιμόνιο», όπως η αμερικανική Huffington Post και το International Business Times, ενώ το καθ’ ημάς τηλεοπτικό ριάλιτι μοντέλων «GNTM», στο οποίο συμμετείχε το 2020 ως υποψήφιος διαγωνιζόμενος, τον παρουσίαζε ως το απόλυτο ελληνικό «success story». Σήμερα, με θέα τους ουρανοξύστες του Ντουμπάι και θεατές τους χιλιάδες διαδικτυακούς ακολούθους του στα σόσιαλ μίντια, ο Προσαλέντης επιδεικνύει εικόνες απύθμενου πλούτου: πριν πατήσει τα 30 βγάζει, όπως λέει ο ίδιος, από διάφορες προσοδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκατομμύρια.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Εύας Παπαδοπούλου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: