Οσο μας έδερνε το ένα κύμα της πανδημίας μετά το άλλο και μετρούσαμε δεκάδες χιλιάδες τους νεκρούς, οι νοσοκομειακοί γιατροί επέμεναν ότι μια από τις κυριότερες αιτίες της υψηλότατης θνητότητας είναι η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ.
Ο,τι τους υποδείκνυε η καθημερινή τους... εμπειρία το επιβεβαίωσε η μελέτη του κ. Σωτήρη Τσιόδρα και του κ. Θεόδωρου Λύτρα. Το πόρισμά της: «Ο κίνδυνος θανάτου από κορωνοϊό αυξάνεται σημαντικά για διασωλήνωση εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας ή εκτός της Αττικής».
Μπορεί οι κυβερνητικοί παράγοντες να ισχυρίζονταν από τους πρώτους μήνες ότι έχουμε υπερεπάρκεια κλινών σε ΜΕΘ, για να δικαιολογήσουν και την απόφασή τους να αφήσουν αμόλυντο τον ιδιωτικό τομέα, την αλήθεια όμως τη γεύτηκαν μυριάδες Ελληνες που βρέθηκαν στη ανάγκη του νοσοκομείου στην πανδημική διετία. Και η αλήθεια αυτή, πεισματικά λαϊκιστική κατά πως φαίνεται, δεν συμφωνεί με το αυτοδιαφημιστικό κυβερνητικό σενάριο. Αν ήμασταν υπερεπαρκείς, πώς έγινε και περίπου οι εφτά στους δέκα ασθενείς με κόβιντ πέθαναν εκτός ΜΕΘ; Το ποσοστό δεν είναι αυθαίρετο.
Πριν έρθει στη δημοσιότητα, στις 16 του μηνός, το επίσημο έγγραφο του ΕΟΔΥ, με το οποίο ο πρόεδρός του Θεοκλής Ζαούτης ενημέρωνε τον υπουργό Υγείας ότι «έως την 1η Μαρτίου, από τους 26.635 νεκρούς στη χώρα μας, οι 16.519 πέθαναν εκτός ΜΕΘ (εντός και εκτός νοσοκομείου)», ο ίδιος ο κ. Θάνος Πλεύρης αποκάλυπτε στη Βουλή, στις 11 Μαρτίου, και με πολύμηνη αργοπορία, τμήμα της πραγματικότητας.
Ιδού όσα είπε: «Εχουμε συνολικούς θανάτους 26.246. Εκτός ΜΕΘ ήταν οι 16.000 περίπου». Δηλαδή, σχεδόν οι εφτά στους δέκα. Μάλιστα ο κ. Πλεύρης, απαντώντας –τρόπος του λέγειν– σε όσα αποκάλυπτε το έγγραφο του ΕΟΔΥ, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να παραπέμψει στον εαυτό του, γράφοντας σε αυστηρώς προσωπικά ελληνικά:
«Με απλή ανάγνωση των πρακτικών παρατίθενται όλες οι απαντήσεις που έδωσα στη Βουλή για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ». Οχι, δεν εξήγησε ο υπουργός γιατί δεν παρουσίασε το έγγραφο κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ενώ ήταν ήδη στα χέρια του.
Οπως δεν εξήγησε γιατί η χώρα μας εικονογραφείται διεθνώς τους τελευταίους μήνες σαν υγειονομικό αντιπαράδειγμα, λόγω του υψηλού ποσοστού θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Οποιος νιώθει απολύτως επιτυχημένος, αδυνατεί να εξηγήσει την πλήρη αποτυχία του. Κι ύστερα, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει ότι «περάσαμε πάνω από τον πήχυ», πώς να μη συμφωνήσει ο υφιστάμενός του;...
"H Καθημερινή"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου