1.3.22

«Ξεθωριάζει» το πολυαναμενόμενο «Δώρο Πάσχα»...


«Ξεθωριάζει» η προοπτική για το “Δώρο Πάσχα” τον Απρίλιο σε ευάλωτα νοικοκυριά, δεδομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Επί του παρόντος όλα δείχνουν πως η περίμετρος των δικαιούχων θα είναι περιορισμένη σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ δεν αποκλείεται αν η κατάσταση ξεφύγει και άλλο το σχετικό πλάνο να ματαιωθεί!

Όπως και να έχει στο... Υπουργείο Οικονομικών έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και σβήνουν και ξαναγράφουν τα νούμερα πάνω στα οποία είχαν γίνει οι αρχικοί υπολογισμοί.

Αν και τα έσοδα του Φεβρουαρίου φαίνεται πως ήταν εντός των πλαισίων, εντούτοις στις τελικές αποφάσεις θα μετρήσει και το τι είδους «αντοχές» εκτιμάται θα υπάρχουν την επόμενη μέρα μιας πιθανής διανομής κοινωνικού μερίσματος ή «δώρου Πάσχα».

Και η επόμενη μέρα, όσο τραβούν σε διάρκεια οι πολεμικές επιχειρήσεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, μοιάζει ζοφερή.

Γιατί «ξεθωριάζει» η διανομή του “Δώρου Πάσχα”

Σε κάθε περίπτωση, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τις συνέπειες που θα προκληθούν, θεωρώντας βέβαιο ότι θα υπάρξουν «απώλειες» στο μέτωπο τις ανάπτυξης εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ανοδική κούρσα των τιμών σε ενέργεια, τρόφιμα, πρώτες ύλες, θα συνεχιστεί, ενώ πλέον οι πιέσεις αυξάνονται εξαιτίας των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Επί τάπητος έχουν τεθεί, όλα τα πιθανά σενάρια ανάλογα την διάρκεια του πολέμου, την έκταση που θα πάρει, αλλά και τις συνέπειες που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία.

Ήδη οι τιμές στην ενέργεια έχουν εκτοξευτεί, ενώ σύννεφα έχουν μαζευτεί πάνω από τις προσδοκίες για την πορεία του τουριστικού ρεύματος ειδικά από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένες εκτιμήσεις δεν μπορεί να υπάρξουν αυτή την στιγμή, ωστόσο είναι βέβαιο πως οι επιπτώσεις θα επηρεάσουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Βέβαιο είναι ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα οδηγήσει ακόμη υψηλότερα τις τιμές στην ενέργεια και αυτές με τη σειρά τους θα επηρεάσουν το κόστος παραγωγής και μεταφορών και στη συνέχεια τις τιμές των προϊόντων.

Αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες.

Τι θα κρίνει το «Δώρο» του Πάσχα

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 10 δολάρια κοστίζει στο ΑΕΠ περίπου 600 εκατ. ευρώ. Το φυσικό αέριο βρίσκεται ακόμα σε τέσσερις φορές υψηλότερη τιμή από το 2021.

Αυτό σημαίνει ότι η βάση υπολογισμού για την ανάπτυξη το 2022 αλλάζει και μαζί του αλλάζουν και οι προσδοκίες.

Υπό αυτές τις συνθήκες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να διατηρεί γεμάτο τον «κουμπαρά» από τον οποίο θα χρηματοδοτεί τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα και όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες η κρίση φαίνεται πως θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει, όπως οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν, η χρήση των χρημάτων που θα κατευθυνθούν στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνει με φειδώ και με γνώμονα ότι η οικονομία θα πρέπει να στηριχθεί και σε βάθος χρόνου.

Τις τελικές αποφάσεις για το πακέτο μέτρων στήριξης θα τις κρίνουν τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Τα καλά νέα έρχονται από τον προϋπολογισμό για την εκτέλεση του Φεβρουαρίου που φαίνεται ότι τα έσοδα επανήλθαν σε θετική τροχιά, αλλά και την ανάπτυξη του 2021 η οποία όλα δείχνουν ότι θα κλείσει πάνω από τις προβλέψεις.

Αντίθετα προβληματισμό προκαλεί η πορεία της ανάπτυξης του 2022, καθώς πολλά «σύννεφα» μαζεύονται ήδη από τους δυο πρώτους μήνες του έτους, εξαιτίας κυρίως των πληθωριστικών πιέσεων.

Αποφάσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα, αφού πρώτα υπάρξει σαφέστερη εικόνα για τις συνέπειες που προκλήθηκαν στην ελληνική οικονομία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία...

enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.