1.3.22

Διπλωματικό «φάουλ» του Κ. Μπακογιάννη...




Σε ένα σοβαρό διπλωματικό ατόπημα φαίνεται πως υπέπεσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Φλωρεντία, όπου συμμετείχε στο Φόρουμ των Δημάρχων της Μεσογείου, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Το φόρουμ έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο και συμμετείχαν... περισσότεροι από 100 δήμαρχοι πόλεων της Μεσογείου, όπως η Κωνσταντινούπολη, το Τελ Αβίβ και η Αθήνα. Μεταξύ των συμμετεχόντων όμως στο φόρουμ ήταν και ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης περιοχής της Β. Λευκωσίας, ο οποίος όχι μόνο συμμετείχε στις εργασίες της συνόδου αλλά, όπως επαίρεται, υπέγραψε και το κείμενο των συμπερασμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα ως διακήρυξη υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας.



Ο Μεχμέτ Χαρμαντσί με τη δήμαρχο του Σαράγεβο και στην υπογραφή της διακήρυξης

Μάλιστα, την ίδια στιγμή που ο κ. Μπακογιάννης δήλωνε, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή, πως οι πόλεις ως ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός καλούνται στην πρώτη γραμμή ενάντια στον αυταρχισμό, συμμετείχε σε κοινή σύνοδο με τον «δήμαρχο» της μοναδικής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που βρίσκεται υπό κατοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα που στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα εκφράζεται έντονα ο προβληματισμός για τον κίνδυνο που ελλοχεύει να συσχετιστεί η κατοχή στη Β.

Κύπρο με την αναγνώριση των αυτόνομων περιοχών του Ντονμπάς, ο κ. Χαρμαντσί σε συνέντευξή του στον επίσημο ιστότοπο του Βατικανού (Vatican Νews) καταδικάζει μεν τη ρωσική εισβολή αλλά παράλληλα δεν αναφέρεται στην πρόσφατη αναγνώριση των δύο αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ ο συντάκτης του κειμένου του ιστότοπου τον αποκαλεί «δήμαρχο της Β. Λευκωσίας».

Ο Μεχμέτ Χαρμαντσί, παρότι στο επίσημο πρόγραμμα αναφέρεται ως εκπρόσωπος της τουρκικής κοινότητας Λευκωσίας, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των δημάρχων που συμμετείχαν στο φόρουμ και όχι στη λίστα με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους -και μάλιστα ως «εκπρόσωπος της Β. Κύπρου»- ενώ ο ίδιος δηλώνει ευθαρσώς στην επίσημη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «δήμαρχος της Β. Λευκωσίας».

Στο φόρουμ συμμετείχαν ακόμη δεκάδες καθολικοί επίσκοποι, καθώς στην ατζέντα των συζητήσεων συμπεριλαμβάνονταν η εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου και η αποφυγή περαιτέρω εχθροπραξιών για θρησκευτικούς λόγους.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως στο φόρουμ, ενώ εμφανίζεται στους συμμετέχοντες, δεν συμμετείχε τελικά ο δήμαρχος της ακριτικής Αλεξανδρούπολης, Γ. Ζαμπούκης, ενώ δεν υπήρξε συμμετοχή κανενός Ελληνοκύπριου δημάρχου - ο ψευτοδήμαρχος της Β. Λευκωσίας ήταν ο μοναδικός που εκπροσώπησε τη μεγαλόνησο!


Σύμφωνα με τους διοργανωτές του φόρουμ, μετά το πέρας των εργασιών υπογράφηκε και η προαναφερόμενη διακήρυξη από όλους τους δημάρχους που συμμετείχαν αλλά και τους δεκάδες καθολικούς επισκόπους. Συνεπώς προκύπτει το εύλογο ερώτημα: εάν ο κύριος Μπακογιάννης συνυπέγραψε ένα επίσημο διεθνές κείμενο με έναν αξιωματούχο του ψευδοκράτους, δεν αποτελεί έμμεση αναγνώρισή του;

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση, που είχε αντιδράσει έντονα στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του τουρκικού προξενείου της Ν. Υόρκης επειδή βρισκόταν εκεί ο Ερσίν Τατάρ, ηγέτης του ψευδοκράτους, θα αντιδράσει με την ίδια σφοδρότητα τώρα που το ατόπημα έγινε από τον ανιψιό του πρωθυπουργού;

Αντώνης Τελόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.