29.3.22

Το δώρο του Πούτιν στον Μπάιντεν...


...και η μακρά περίοδος αδιεξόδου...
ENAΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ παλιούς διπλωμάτες αναρωτιόταν πριν από μερικούς μήνες πότε θα απαντήσουν οι ΗΠΑ, καθώς παρατηρούσε τη Γερμανία τα τελευταία χρόνια να ενισχύει τη θέση της, κυρίως χάρη στην οικονομική της ισχύ, χωρίς όμως να...
παίζει τόσο ομαδικά, ούτε στην Ε.Ε. –την ολοκλήρωση της οποίας καθυστερούσε–, αλλά ούτε και στο ΝΑΤΟ, καθώς υπήρχε ανομολόγητος ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ.

Δεν χρειαζόταν πρόσβαση σε μυστικές πληροφορίες για να διαπιστώσει κανείς ότι η Γερμανία διατηρούσε προνομιακές σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία, συχνά σε βάρος των συμμάχων της. 

Σήμερα πολλοί λένε δημόσια αυτό που τα προηγούμενα χρόνια ψιθύριζαν. Η Γερμανία είχε πιστέψει ότι μπορούσε να γίνει και πάλι μόνη της ισχυρή, συνάπτοντας τις δικές της συμμαχίες, για αυτό και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από ένα σημείο και μετά δεν ήταν η προτεραιότητά της, καθώς έδειχνε αμφίθυμη, σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη.

«Η Γερμανία έχει κάνει δύο παγκόσμιους πολέμους. Δεν υπήρχε περίπτωση να την αφήσουν να γίνει μόνη της ξανά όσο ισχυρή ήταν στο παρελθόν» λέει. «Αυτό ήταν λάθος της γιατί η ενωμένη Ευρώπη είναι ο μόνος δρόμος για να είναι ισχυρή. Ίσως τώρα το καταλάβει, αλλά στο μεταξύ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία την έχει φέρει ήδη πολύ πίσω». 

Ένα χθεσινό άρθρο-ρέκβιεμ για τις γερμανικές φιλοδοξίες στο «Politico» ήταν αρκετά διαφωτιστικό για το πώς βλέπουν τη γερμανική πολιτική ελίτ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με τον τίτλο «Οι χρήσιμοι Γερμανοί ηλίθιοι του Πούτιν», που δεν άφηνε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αρχή για το πού το πήγαινε, ο Matt Karnitschnig έγραψε ότι η Γερμανία δεν είναι ξένη στη λάθος πλευρά της ιστορίας, καθώς βρίσκεται συχνά σε αυτήν.

Γι' αυτό και κατά τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του γνωστού αμερικανικού σάιτ, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι πέρασε τα τελευταία 16 χρόνια στη λάθος πλευρά σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της Ρωσίας

Είναι εντυπωσιακό, ωστόσο, ότι η Γερμανία, που ενώ για πολύ καιρό αδιαφορούσε για τις αμερικανικές πιέσεις και επέμενε στη δική της πολιτική, τόσο για τον Nord Stream 2 όσο και για τις αμυντικές δαπάνες και τη στήριξη της Ουκρανίας, έκανε μεταστροφή μέσα σε λίγες ώρες, ακυρώνοντας τον ρωσογερμανικό αγωγό, στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία, συμφωνώντας με τις κυρώσεις στη Ρωσία και ανακοινώνοντας τεράστια ποσά για την άμυνά της.

Το γιατί η Γερμανία αποφάσισε ξαφνικά μέσα σε 2-3 μέρες όσα αρνούνταν για χρόνια (ακόμα και μετά την έναρξη του πολέμου, αρχικά αρνούνταν αρκετές κυρώσεις προς τη Ρωσία) δεν έχει απαντηθεί επαρκώς ως τώρα.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Βασιλικής Σιουτη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: