15.3.22

Κήρυξη γενικού αντιαεροπορικού συναγερμού στην Ουκρανία...


Η βόρεια περιφέρεια Τσερνίχιβ της Ουκρανίας εξέδωσε προειδοποίηση για αεροπορικές επιθέσεις σε ολόκληρη την χώρα σήμερα, καλώντας τους κατοίκους να μεταβούν στα καταφύγια.

Δεν είναι γνωστό αν και άλλες ουκρανικές περιφέρειες έχουν κηρύξει αντίστοιχο συναγερμό για νέες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις. «Προσοχή. Αεροπορικές επιθέσεις σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Μεταβείτε στα... καταφύγια!», είναι το μήνυμα που ανέβηκε στο Ιντερνετ.

Λίγο νωρίτερα ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας 36 ωρών από το βράδυ της Τρίτης στην πρωτεύουσα,  λόγω των «επικίνδυνων και δύσκολων στιγμών» που ζουν οι κάτοικοί της. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά το ρωσικό «σφυροκόπημα» που δέχτηκε τη νύχτα και τις πρωινές ώρες η ουκρανική πρωτεύουσα, με φωτιές να ξεσπούν σε τουλάχιστον τέσσερα κτίρια και δύο άτομα να χάνουν τη ζωή τους στις φλόγες. 

«Από σήμερα» στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και έως τις 07:00 το πρωί της Πέμπτης θα απαγορεύεται η κυκλοφορία στο Κίεβο, ανακοίνωσε στο Telegram ο Κλίτσκο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα έγινε στόχος πολλών βομβαρδισμών σήμερα το πρωί. «Σήμερα είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή», τόνισε ο ίδιος. «Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε το Κίεβο, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή το σύμβολο και την προκεχωρημένη βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης», σημείωσε ο Κλίτσκο.

«Σφυροκόπημα» πολυκατοικιών με δύο νεκρούς

Ρωσικά πυρά έπληξαν σήμερα το πρωί τουλάχιστον δύο τομείς του Κιέβου όπου βρίσκονται κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών· οι πρώτες πληροφορίες που έδωσαν κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς, την ώρα που οι μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία επιδιώκει να περικυκλώσει ο ρωσικός στρατός, δεν σταματούν να κλιμακώνονται.

Εφιαλτικές ήταν οι πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για τη δοκιμαζόμενη πόλη, με εκρήξεις να ακούγονται απο πολύ νωρίς και φωτιές να ξεσπούν σε τρεις πολυκατοικίες που χτυπήθηκαν από ρωσικά πυρά.

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας, φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε δύο πολυκατοικίες 9 και 16 ορόφων στη δυτική συνοικία Σβιατοσίν του Κιέβου.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δύο άτομα εντοπίστηκαν νεκρά στη 16ώροφη πολυκατοικία, και 35 άτομα συνολικά διασώθηκαν από το φλεγόμενο κτίριο...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: