Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με δημοσιογράφους πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των κορυφαίων μελών της Ομπρέλας στο κέντρο της Αθήνας. Ένα μήνα πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και η εσωκομματική αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο δηλώνει παρούσα... στις εξελίξεις, αλλά δεν κρύβει ουσιαστικά και την πρόθεσή της να αντισταθεί με ό,τι μέσα διαθέτει στο βασικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για τη μετεξέλιξη του κόμματος. Το μεγάλο αγκάθι δεν είναι άλλο από την πρόταση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα να πάρει προχωρήσει στην απευθείας εκλογή των μελών της ΚΕ από τη βάση του κόμματος με διαδικασίες πλατιάς συμμετοχής και εκλογής από τα μέλη του κόμματος.
Ακόμη κι αν το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εξελιχθεί σε ένα αμιγώς εκλογικό συνέδριο στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές κάλπες το Μάιο και τον Ιούνιο το ζήτημα της αλλαγή του καταστατικού θα είναι το βασικό ζήτημα για ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών που ουσιαστικά προϊδεάζει για ένα Συνέδριο μεγάλης σύγκρουσης με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο αιφνιδιασμός στο πολιτικό Συμβούλιο με την πρόταση για τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες εκλογής των μελών της ΚΕ δεν μπορεί ακόμη να συγχωρεθεί και αυτό έγινε ακόμη πιο καθαρό στη μάζωξη με τους δημοσιογράφους.
Μπορεί να δηλώνουν τα μέλη Ομπρέλας ότι στις θέσεις υπάρχει μια πλατιά συμφωνία ως προς το πολιτικό στίγμα, όμως το καταστατικό είναι θέμα που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο, από τη στιγμή που και οι ίδιοι έχουν πλέον πειστεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα κάνει εκπτώσεις από την αρχική του πρόταση.
Δυστοκία
Το ερώτημα τέθηκε ευθέως και χωρίς περιστροφές με δεδομένο ότι την πλειοψηφία στο Συνέδριο την έχει η προεδρική τάση και δεν είναι άλλο από τα αν θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία που θα ανοίξει τρεις εβδομάδες μετά την έγκριση της πρόταση του προέδρου.
Από τις απαντήσεις έγινε αμέσως αντιληπτό ότι δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη διάθεση από την πλευρά της Ομπρέλας να τρέξουν προσωπικά αυτές τις διαδικασίες και πόσο μάλλον να μπουν σε μια προεκλογική κούρσα για το σταυρό και μια θέση στην επόμενη ΚΕ. Κρίνοντας κάποιος από τις αντιδράσεις τους το βέβαιο είναι ότι για την ώρα απέχουν από αυτές τις διαδικασίες με κάποιους κορυφαίους της τάσης να απορούν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει την προσδοκία να εκλεγεί με 80-85 χιλιάδες μέλη όταν στο ΚΙΝΑΛ η διαδικασία συγκέντρωσε πάνω από 200 χιλιάδες ψηφοφόρους.
Και στην παρατήρηση ότι θα είναι αποκλειστικά για ανθρώπους που θα εγγραφούν στο κόμμα ως μέλη και δεν θα είναι φίλοι ή συμπαθούντες απαντούν, ότι θα είναι μέλη περαστικοί από το κόμμα και όχι σαν όλους εκείνους που μέχρι σήμερα συμμετέχουν ενεργά στο κόμμα και συμμετέχουν με θέσεις στο κόμμα.
Ήδη παρατηρούσαν ότι η συμμετοχή στις προσυνεδριακές διαδικασίες και στις συγκεντρώσεις για συζήτηση επί των προτάσεων η συμμετοχή έχει πέσει στο 15% από το 30 -35% των μελών της κάθε νομαρχιακής οργάνωσης που συγκεντρωνόταν πριν την εγγραφή μέσα από την πλατφόρμα i-syriza.
Κι αυτό μόνο ως ένα απευθείας καρφί στα μέλη της προεδρικής τάσης μπορεί να εκληφθεί για τις συγκεντρώσεις που διεξάγονται ανά την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται να πυκνώσουν κι άλλο τον επόμενο μήνα.
Κριτική
Τα καρφιά όμως της Ομπρέλας προς τον πρόεδρο και τους προεδρικούς δεν σταματούν εκεί.
Κορυφαίο στέλεχος της τάσης συζητώντας για τα σενάρια εκλογών που διακινούνται έντονα τις τελευταίες ημέρες επιμένουν να βλέπουν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο κραταιό και μάλιστα αυτό να τροφοδοτείται μέσα από το ίδιο το κόμμα και από συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Περισσότερο σπρώχνουν τα βλέμματα προς τους ΠΑΣΟΚογενείς και τους συνεργαζόμενους την ώρα που επιστρέφουν και στο κομμάτι της αυτοκριτικής για το τι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία στον πόλεμο με τους εκφραστές του μετώπου αυτού.
Ουσιαστικά εγκαλούν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα γιατί στο βασικό σκέλος της κριτικής που ασκούσαν από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο για ανικανότητα δεν προβλήθηκε και δεν επικοινωνήθηκε το έργο συγκεκριμένων υπουργών.
Μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα το γεγονός ότι ακόμη και τα ίδια τα μέλη του κόμματος έχουν ξεχάσει ή δεν γνωρίζουν ότι επι ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε η παιδική φτώχεια μέσα από τα προγράμματα της Θεανώς Φωτίου με τα σχολικά γεύματα και το επίδομα παιδιού.
Χαμηλώνουν τον πήχη
Παραπέρα όμως εκφράζεται πλέον και μια άλλη κριτική ίσως και πιο αιχμηρή από το σκέλος της κριτικής για τα κυβερνητικά πεπραγμένα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα μέλη της Ομπρέλας υπάρχουν πρόσωπα που εκτιμούν ότι η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα περιορίζεται ακριβώς στα ποσοστά εκείνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις για τις οποίες έχει χυθεί τόσο μελάνι και έχει ήδη συσταθεί και μια εξεταστική επιτροπή με το πόρισμα του ίδιου του κόμματος να είναι αποκαλυπτικό για τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύεται και αποτυπώνεται η τάση της κοινής γνώμης.
Εκκινώντας από την ανάλυση ότι αυτή τη στιγμή το αδιευκρίνιστο εύρος της εκλογικής πίτας ανέρχεται στο 30% ασκούν στοχευμένη κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει κάτι για να πείσει αυτό το ακροατήριο κάτι που όπως επισημαίνουν αποτυπώνεται και δημοσκοπικά.
Μάλιστα εκτιμούν ότι ο σκληρός πυρήνας ψηφοφόρων δεν πρέπει να λογίζεται το 32% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές κάλπες του 19 αλλά το 22% των ευρωεκλογών που προηγήθηκαν με αυτό το 10% που λείπει αυτή τη στιγμή να αποτελεί μέρος του συνόλου της αδιευκρίνιστη ψήφου που για τους ίδιους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται δεδομένο ότι θα επιστρέψει στην κάλπη.
Η αίσθηση σε κάθε περίπτωση – ένα μήνα πριν το Συνέδριο και εν μέσω μιας αναμονής για εκλογικό αιφνιδιασμό ανά πάσα ώρα και στιγμή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – είναι ότι ο πήχης από τα μέλη της Ομπρέλας έχει τεθεί πολύ χαμηλά, σε αντίθεση με τον αέρα νίκης που επιχειρεί να εκπέμψει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας βγαίνοντας προσωπικά ο ίδιος μπροστά με περιοδείες από γειτονιά σε γειτονιά, χωριό το χωρίο και από πόλη σε πόλη.
Ρήξη
Όσο κι αν από την Ομπρέλα ξορκίζουν τα σενάρια αμφισβήτησης του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα το αποτέλεσμα είναι ο πρόεδρος να έχει πάρει τις αποφάσεις του και να προωθήσει το σχεδιασμό για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Όπλο του η ευρεία αποδοχή της πρότασής του από τη βάση του κόμματος με τους προεδρικούς να ερμηνεύουν σε πρώτο χρόνο τις κινήσεις της Ομπρέλας και ως κινήσεις πανικού.
Πρόσωπα με γνώση της ανθρωπογεωγραφίας και προεδρικοί στην τοποθέτησή τους εκτιμούν ότι η Ομπρέλα και τα μέλη της χάνουν δυνάμεις στη βάση και γιατί όπως σημειώνουν πολλά μέλη του κόμματος συντάσσονται με τις αλλαγές ή απομακρύνονται από την επιρροή τους, αλλά και γιατί μέσα από το άνοιγμα της βάσης με τις νέες εγγραφές μελών περιορίζεται σημαντικά το εύρος της εκπροσώπησης της τάσης στους μελλοντικούς συσχετισμούς.
Σε κάθε περίπτωση η μετριοπάθεια που διακατέχει και το δημόσιο λόγο των μελών της Ομπρέλας, αλλά και η ραθυμία τους για την προώθηση των αλλαγών στο κόμμα αποτυπώνουν μια εικόνα ρήξης της οποίας η επιβεβαίωση μένει να φανεί αν θα πάρει και τυπικά επίσημο χαρακτήρα...
Σωτήρης Μπολάκης
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου