3.3.22

«Η απόφαση για αποστολή πολεμικού υλικού είναι επιπέδου πρωθυπουργού»...


Την πολιτική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και την απόφασή του να στείλει πολεμικό υλικό, υπερασπίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ισχυρίστηκε ότι μόνο εκείνος μπορούσε να την λάβει. Όπως είπε, η απόφαση του Ρώσου προέδρου «αποτελεί...αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας. Μιλάμε για ένα νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα τελειώσει».

«Δεν το περιμέναμε γιατί πραγματικά είμαστε μπροστά σε ένα νέο κόσμο. Αποτελεί την αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας. Μιλάμε για ένα νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα τελειώσει. Ο Πούτιν επέλεξε να επιβάλλει το δικό του τρόπο ζωής σε μια άλλη χώρα. Αφορά αυτό όλους μας και γι' αυτό υπήρξε αυτή η καθολική αντίδραση». 

Και επισήμανε ότι αναφέρεται «στον Πρόεδρο Πούτιν και όχι στη Ρωσία γιατί πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο. Σήμερα πολιορκείται η Μαριούπολη. Συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή. Απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Η Ρωσία σήμερα είναι παγκόσμια απομονωμένη. Είδατε το ψήφισμα στον ΟΗΕ».
Όσον αφορά την αποστολή στρατιωτικού αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι ήταν το «ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο. Πράξαμε το σωστό όπως η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών» αναφέροντας ότι «η ΕΕ αποφάσισε να παράσχει αμυντικό υλικό. Με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητούσαμε ανάλογη συνδρομή αν βρισκόμασταν σε ανάλογη κατάσταση. Είχαμε ένα λόγο να συνταχθούμε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας».

«Οι αποφάσεις αυτές είναι επιπέδου πρωθυπουργού. Δεν διαβουλεύομαι», είπε και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Είναι μια συζήτηση, η οποία έτσι όπως είναι οργανωμένη, δεν προσφέρει κάτι».

«Δεν έχουμε επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία»

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή στο ανώτατο επίπεδο επικοινωνία με τη Ρωσία», αλλά «υπήρχε στοιχειώδης επικοινωνία με τους Ρώσους ότι αναχωρούσε κονβόι αυτοκινήτων». 

«Τον πόλεμο αυτόν δεν τον θέλαμε, δεν τον ήθελε η Δύση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Τον επέλεξε ο Πούτιν και αυτός θα πληρώσει τις συνέπειες και δυστυχώς θα τις πληρώσει και ο ρωσικός λαός. Οι κυρώσεις γονατίζουν ήδη τη ρωσική οικονομία και θα θιγούν οι πιο αδύναμοι», πρόσθεσε.

Και υποσχέσεις για την οικονομία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα θέματα της οικονομίας, ισχυριζόμενος ότι «οι μισθοί σήμερα είναι χαμηλοί και αυτό είναι το αποτέλεσμα δεκαετούς κρίσης. Η ανάπτυξη θα πρέπει να αντανακλάται και στους μισθούς. Την 1η Μαΐου θα υπάρχει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Μπορεί και νωρίτερα».

Επίσης υποσχέθηκε ότι εντός Μαρτίου θα υπάρξουν εξαγγελίες που θα αφορούν τους πιο αδύναμους, μιλώντας για «έκτακτη ενίσχυση, μια επιταγή ακρίβειας, ένα έκτακτο επίδομα».

Μάλιστα υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση «θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα στέγης», διότι «δεν γίνεται αυτή τη στιγμή ο μισός μισθός να πηγαίνει στο ενοίκιο».

Στις ερωτήσεις σχετικά με τις τιμές ενέργειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το αφήγημα περί «εισαγόμενου προβλήματος».

«Παγκόσμιο πρόβλημα και η ακρίβεια, παγκόσμιο φαινόμενο. Θα υποστούμε στην Ελλάδα συνέπειες. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όταν μιλάμε για τέτοιου είδους αναταραχές, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνοι μας», είπε και υποσχέθηκε επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: