19.3.22

Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι;...



Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι (Kh-47M2 Kinzhal) «στιλέτο» προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Ανέφερε επίσης ότι καταστράφηκαν... εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τι είδους όπλο είναι;
Έχουν σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach.
Μπορούν να πετάξουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα με περισσότερο από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.
Θεωρούνται πιο ευέλικτοι από τους συμβατικούς πυραύλους και είναι πιο ικανοί να αποφύγουν την αναχαίτιση από την αεράμυνα.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε για να καταστρέψει αποθήκη όπλων ήταν ικανός να φτάσει στόχους σε βεληνεκές άνω των 2.000 χιλιομέτρων (1.242 μίλια).
Πρόκειται για όπλα που εντάσσονται στα νέα οπλικά συστήματα και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως. Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά.
Πέρυσι, η Ρωσία δήλωσε ότι είχε εκτοξεύσει επιτυχώς έναν υπερηχητικό πύραυλο από μια φρεγάτα της στη Λευκή Θάλασσα, στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής της.
► Μαζί με τη Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και τουλάχιστον πέντε άλλες χώρες εργάζονται για την τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: