11.3.22

Σε απόγνωση οι καταναλωτές από το ράλι των ανατιμήσεων...


Δυσβάσταχτα βάρη σε όλους τους καταναλωτές φέρνει η εκτός ελέγχου κατάσταση στις αγορές ενέργειας, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ., αδύναμη να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις, ξεφορτώνεται όπως-όπως τις ευθύνες της, αποδίδοντας τα πάντα στον πόλεμο, και... κρέμεται από την Ε.Ε. εμμένοντας στις ιδεοληπτικές επιλογές της.

Γενικώς έχουν εξαγγελθεί ανακοινώσεις μέτρων το επόμενο δεκαήμερο, όμως οι ανατιμήσεις σε όλα τα καύσιμα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ το ταμείο άντλησης πόρων για τις έστω μερικές επιδοτήσεις τιμολογίων περιορίζεται, λόγω μείωσης των τιμών δικαιωμάτων CO2 (περίπου 70 ευρώ / τόνο, από 80-90 ευρώ το προηγούμενο διάστημα). Στις δε δυνατότητες αναδιανομής στους καταναλωτές των “ουρανοκατέβατων” κερδών των προμηθευτών, ρυθμιζόμενων τιμών και αξιοποίησης εγχώριων πηγών ενέργειας, που προκρίνει τώρα η Κομισιόν, η κυβέρνηση στέκεται απέναντι, απρόθυμα και αμυντικά, επικοινωνώντας, αποκλειστικά, την κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές αερίου.

Πάντως, η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος διατηρείται τελευταίως πάνω από τα 300 ευρώ / μεγαβατώρα (313,24 ευρώ σήμερα) και μέχρι στιγμής η μέση τιμή Μαρτίου διαμορφώνεται σε 321,49 ευρώ, αυξημένη κατά 36% από τον “ακριβότερο” Δεκέμβριο (235,38 ευρώ), προμηνύοντας εκτόξευση της κιλοβατώρας (λιανική) στα 40 λεπτά! Συγχρόνως, η αμόλυβδη έφτασε στα 2,053 ευρώ/λίτρο (μέση πανελλαδική τιμή), το ντίζελ 1,882 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης 1,555 ευρώ, καταγράφοντας, συγκριτικά με πέρσι, τεράστιες αυξήσεις, ύψους 30,2%, 44% και 63,34%, αντίστοιχα!

Συλλογική αγωγή καταναλωτών

Για επιβάρυνση στο ρεύμα πάνω από 100% στους οικιακούς καταναλωτές και 300% - 500% στις επιχειρήσεις μιλά η καταναλωτική οργάνωση ΙΝΚΑ, ενώ “οι πάροχοι ενέργειας καταγράφουν υπερκέρδη και το αόρατο χέρι της αγοράς αποδεικνύεται ανίκανο να αντιμετωπίσει την κατάσταση”. Αναφέρεται σε πραγματική αδυναμία των καταναλωτών να αντεπεξέλθουν στο κόστος ζωής, καλώντας τους σε κοινή δράση και συμμετοχή, μέσω κατάθεσης συλλογικής αγωγής.

Μέτωπο βιομηχανίας

Παρέμβαση της κυβέρνησης για τον έλεγχο των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ζήτησαν χθες πέντε φορείς της βιομηχανίας, με κοινή τους δήλωση.

Ειδικότερα, οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ), Αττικής - Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ), Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) χαρακτηρίζουν τις τιμές των 360 ευρώ / Mwh στην ελληνική αγορά “ως υπερβολικές και αδικαιολόγητα υψηλές, επιφέροντας απροσδόκητα οφέλη” που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, απειλώντας τη βιωσιμότητά της.

Η επίκληση των τιμών στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές, σημειώνουν, δεν αποτελεί πλήρη αιτιολογία για την άνοδο των τιμών στην ελληνική αγορά, διότι στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύεται μόνο 20%-30% της κατανάλωσης κάθε χώρας, ενώ η διαπραγμάτευση του φυσικού αερίου γίνεται μέσω spot αγορών - όχι βάσει τιμών προηγούμενου μήνα.

Ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης, βάσει του πλαισίου της Κομισιόν, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών.

Παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Η έκρηξη των τιμών ενέργειας, που πιέζει δραματικά το κόστος παραγωγής, αποτελεί κορυφαίο αίτημα των αγροτών της χώρας, που πλέον δίνουν “ραντεβού” στην Αθήνα.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί σε μαζική συμμετοχή αγρότες και κτηνοτρόφους σε πανελλαδικό, παναγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνει την Παρασκευή 18 Μαρτίου στην Αθήνα...

Αντιγόνη Ζούντα

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: