1.3.22

Η Ελλάδα δεν στέλνει (προς το παρόν) μαχητικά στην Ουκρανία...


Δεν θα στείλει, τουλάχιστον όχι επί του παρόντος, η Ελλάδα μαχητικά αεροσκάφη για να συνδράμουν την Ουκρανίαστον πόλεμο με τη Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άφησε χθες στο briefing, ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα μας εκτός από στρατιωτικό εξοπλισμό να στείλει στην Ουκρανία και μαχητικά αεροσκάφη. Τόνισε ειδικότερα ότι η Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις των εταίρων και συμμάχων της. Όμως καθώς μέχρι στιγμής ΕΕ καιΝΑΤΟδεν έχουν λάβει απόφαση για τη συλλογική εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία με αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, η Αθήνα δεν θα λάβει μόνη της πρωτοβουλία.

Η ΕΕχθες ολοκλήρωσε τη λίστα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ενέκρινε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 450 εκ ευρώ. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ όμως άφησε στα κράτη- μέλη την επιλογή να στείλουν ή όχι αεροσκάφη στην Ουκρανία. Σημείωσε ειδικότερα ότι εάν θέλουν τα κράτη-μέλη, σε διμερή βάση, μπορούν να παραχωρήσουν μαχητικά αεροσκάφηστις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, τα οποία θα πιλοτάρουν Ουκρανοί πιλότοι.

Ακόμη δύο C-130 με αμυντικό εξοπλισμό για την Ουκρανία αναχώρησαν εν τω μεταξύ χθες από την Αθήνα. Δεν επρόκειτο όμως για πρόσθετη βοήθεια, αλλά για τον οπλισμό που αποφασίστηκε προχθές να δοθεί στους Ουκρανούς, ο οποίος όμως δεν ήταν για πρακτικούς λόγους εφικτό να μεταφερθεί σε μία μόνο αποστολή.

Για πρώτη φορά πάντως χώρες όπως η Νορβηγία και η Ελβετία “σπάνε” πρακτικές ετών, με την πρώτη να στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και τη δεύτερη να συντάσσεται με τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.

Η Μόσχα βέβαια δεν έχει πει την τελευταία της λέξη καιαπειλεί τα ευρωπαϊκά κράτηπου θα στείλουν οπλισμό στην Ουκρανία. Ενώ η Ουγγαρία αρνήθηκε τη μεταφορά όπλων προς την Ουκρανία μέσω του εδάφους της για λόγους ασφαλείας.

Οι ισορροπίες για την Αθήνα είναι λεπτές και λόγω της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τα παζάρια με “χαρτί” τα Στενά του Βοσπόρου. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα δε θα γυρίσει την πλάτη της ούτε στην Ουκρανία ούτε στη Ρωσία, αλλά θα εφαρμόσει τη συνθήκη του Μοντρέ για να συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία κλείνει τα Στενά του Βοσπόρου για τα πολεμικά πλοία. Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, αλλά σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου δεν έχει υποβληθεί αίτημα για διάπλου μέχρι σήμερα.

Η συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει περιορισμούς εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους εξαιρούνται τα πλοία που επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους.

Η Άγκυρα προφανώς θέλει από τη μία να παζαρέψει με το ΝΑΤΟ, από την άλλη όμως φοβάται τη Ρωσία, η οποία είναι η μόνη μεγάλη δύναμη αρκετά ισχυρή, αρκετά κοντά και αρκετά... αποφασισμένη, για να πλήξει την Τουρκία...

Bίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.