1.3.22

Με αιχμή δόρατος την ακρίβεια...


Με πατριωτικό οξυγόνο προμηθεύει ο Ερντογάν εδώ και αρκετό καιρό το εσωτερικό του, παραμένοντας ευτυχώς μόνο στα λόγια ή σε μικρής κλίμακας επεισόδια. Ρίχνοντας «βόμβες... διασποράς» στην ενέργεια, στις αγορές, αλλά κυρίως σε αθώους Ουκρανούς, στο πεδίο πλέον, κάτι ανάλογο κάνει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μετά την οικονομική κατάρρευση του 2014 και τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η Ε.Ε. στη Μόσχα, το προφίλ του είχε πληγεί. Iσως να περίμενε να προκαλέσει έναν οικονομικό πόλεμο Δύσης – Ρωσίας για να μπορέσει να πάρει και πάλι τα πάνω του και να φέρει πιο κοντά του την Κίνα.

Σε σχέση με τις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία, το debate στην Ελλάδα εξελίσσεται για το κατά πόσον η κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει μέτρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση, μπαίνοντας παράλληλα και στο μυαλό της «ρωσικής αρκούδας», που είχε δείξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει από το 2008 που εισέβαλε στη Γεωργία και πιο πολύ το 2014, όταν προχωρούσε στην προσάρτηση της Κριμαίας. Και εδώ είναι το σημείο που ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει στην αντεπίθεση και ασκεί δριμεία κριτική στο Μαξίμου. Κομματικές πηγές σχολιάζουν πως «οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρίσκουν την Ελλάδα να έχει εδώ και έξι μήνες ρεκόρ ακρίβειας σε όλη την Ευρώπη, εξαιτίας των καταστροφικών χειρισμών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπότε κάθε προσπάθεια να παρουσιαστεί η έκρηξη τιμών ως αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης πέφτει στο κενό, αφού αυτή έχει έρθει πολύ νωρίτερα».

Είναι γεγονός πως μετά την πανδημία στα χέρια του πρωθυπουργού ήρθε και «έσκασε» το πρόβλημα της ακρίβειας. Και επειδή ο κανόνας πως «οι εκλογές κερδίζονται από την οικονομία» έχει αποδειχθεί αλάνθαστος, στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν πως οι αυξήσεις στο ρεύμα αποτελούν την «αρνητική πρωτιά» της Ελλάδας. Από το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως την Πέμπτη, μετά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καταγράφηκε νέα άνοδος «σοκ» 34% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιμένουν πως σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν γίνει μια σειρά από λάθη που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Υπενθυμίζουν πως ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, είχε κάνει λόγο για υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου (45%) στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρισμού και πλήρη απουσία των διμερών συμβολαίων ανάμεσα σε προμηθευτές και παραγωγούς. Αυτό είχε ως συνέπεια οι τιμές να καθορίζονται κατά 100% χρηματιστηριακά μέσω των τιμών της χονδρικής. Η υψηλή κερδοφορία ΔΕΗ – ΔΕΠΑ, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης των τιμών από τους παρόχους και τους παραγωγούς. Αντ’ αυτού, σημειώνουν, αυξάνονται συνεχώς οι θέσεις διευθυντών με στελέχη από την αγορά, στους οποίους καταβάλλονται χρυσές αμοιβές στους ενεργειακούς φορείς του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, μοναδική επιλογή είναι η μείωση των φορολογικών ελαφρύνσεων στα καύσιμα. Η πρόταση για την προσαρμογή προς τα κάτω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έχει υιοθετηθεί από 18 χώρες. Με βάση τους υπολογισμούς της Κουμουνδούρου, με τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για το «κούρεμα» του ΕΦΚ, που είχε απορρίψει η κυβέρνηση, θα υπήρχε άμεση ωφέλεια:

• 300 ευρώ στον τόνο πετρελαίου θέρμανσης.

• 100 ευρώ τον μήνα για Ι.Χ. βενζίνης.

• 6 ευρώ για κάθε γέμισμα Ι.Χ. diesel.

• 450 ευρώ τον μήνα για φορτηγό μεταφορών Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

• 2.000 ευρώ για τον αγρότη τον χρόνο.

Η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παίζει αναθεωρητικά παιχνίδια στα σύνορα της Ευρώπης και στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως οι εξελίξεις αναδεικνύουν την αξιακή διαφορά με τη Ν.Δ. στην εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Επιμένουν πως λόγω της αστάθειας που έχει προκληθεί στην περιοχή, είναι πιο σημαντικό από ποτέ η θέση της Ελλάδας να είναι σαφής: υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και να μη συνδεθεί η τουρκική επιθετικότητα με τη ρωσική. Δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως το δόγμα της ελληνικής θωράκισης – τουρκικής απομόνωσης που προωθεί η κυβέρνηση είναι λανθασμένο.

Αυτά επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Παρασκευής.

Παράλληλα, τα στελέχη του κόμματος τονίζουν πως ένα φιλειρηνικό κίνημα τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως θα μπορούσε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στη Μόσχα.

Η Κεντροαριστερά
Στα εσωκομματικά, συζήτηση προκάλεσε μια αναφορά του Νίκου Φίλη στο Πολιτικό Συμβούλιο της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο τομεάρχης Παιδείας επιχειρηματολόγησε πως από τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ έχει βρει μια έκφραση στην Κεντροαριστερά, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρώσει στη ριζοσπαστική Αριστερά. Νίκος Παππάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Νίκος Μπίστης του απάντησαν πως δεν πρέπει το κόμμα να παρατήσει αυτοβούλως τον χώρο που τον έφερε στην εξουσία το 2015...

Αντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: