Η επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική ενδοχώρα, εκτός από τη διαφαινόμενη είσοδο του κόσμου σε μια νέα περίοδο «ψυχρού πολέμου» και έντασης του στρατιωτικού ανταγωνισμού Δύσης και Ρωσίας, έχει βυθίσει τις οικονομίες του πλανήτη, πρωτίστως της... Ευρώπης, σε νέα βαθύτατη και άγνωστης διάρκειας κρίση.
Δεν πρόκειται απλώς για την παρενέργεια μιας εισβολής που εκτυλίσσεται στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου, και μάλιστα σε μια χώρα που αποτελεί τη «συσκευή οξυγόνου» της, αφού μέσω της Ουκρανίας φτάνει στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αερίου που τις ζεσταίνει και τις ηλεκτροδοτεί.
Η οικονομία, η παραγωγική δραστηριότητα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν γίνει πεδία του παράλληλου πολέμου που διεξάγουν Ευρώπη και Ρωσία, με τελικά θύματα τις κοινωνίες και τους πολίτες.
Η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στη Ρωσία, στους ολιγάρχες της, σε αξιωματούχους της, σε κάποιες από τις τράπεζές της, μπορεί από άποψη διεθνούς δικαίου να είναι εύλογη αντίδραση. Αλλά σε συνδυασμό με τα αντίποινα και αντίμετρα που παίρνει ήδη η άλλη πλευρά, και πολύ περισσότερο αυτά που μπορεί να πάρει στο εγγύς μέλλον, ίσως να αποδειχθούν συνταγή αμοιβαίας καταστροφής τόσο της ρωσικής όσο και των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Κατά κάποιο τρόπο, ο οικονομικός πόλεμος Δύσης - Ρωσίας αποκτά τα χαρακτηριστικά του ιστορικού ψυχρού πολέμου και του πυρηνικού δόγματος της «αμοιβαίας εξασφαλισμένης καταστροφής», που ενέπνεε έναν στοιχειώδη ρεαλισμό στις ηγεσίες των υπερδυνάμεων και τις απέτρεπε από το απονενοημένο διάβημα να «πατήσουν το κουμπί».
Ωστόσο, κατά τη μεταφορά του ξεχασμένου πυρηνικού δόγματος στο πεδίο της οικονομίας, το κουμπί έχει ήδη πατηθεί. Δυτικές κυρώσεις και ρωσικά αντίποινα έχουν διακηρυγμένο στόχο την πρόκληση τεράστιας ζημιάς στην οικονομία κάθε πλευράς.
Αλλά η ζημιά είναι μεταδοτική. Στον παγκοσμιοποιημένο και απόλυτα διασυνδεμένο κόσμο μας είναι αδύνατο να περιχαρακωθεί μια οικονομική «δολιοφθορά». Ο αποκλεισμός των επτά ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών, για παράδειγμα, έχει ήδη «θύματα» ανάμεσα και στις ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους αρκετό ρωσικό χρέος.
Αναρωτιέται κανείς τι θα συμβεί αν το αέριο και το πετρέλαιο, που με τη μέγιστη πολιτική υποκρισία έχουν εξαιρεθεί από τις κυρώσεις, μπουν κι αυτά στη σκακιέρα του πολέμου Ρωσίας - Δύσης. Είναι διατεθειμένοι οι ηγέτες του πλανήτη να διακινδυνεύσουν ένα οικονομικό ολοκαύτωμα;...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου