8.3.22

Πόσο θα στοιχίσει στην Ελλάδα ο πόλεμος στην Ουκρανία...


Η ζημιά σε τέσσερα μέτωπα...

Σε αχαρτογράφητα νερά πλέει η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ευρωπαϊκό αέριο εκτινάχθηκε κατά 79% καθώς το χάος της αγοράς... οδηγεί τις τιμές σε ρεκόρ. Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών στις 7 Μαρτίου, αγγίζοντας για λίγο τα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή του φυσικού αερίου ισοδυναμεί σύμφωνα με αναλυτές, με τιμή πετρελαίου στα 600 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του βαρελιού πλησίασε τη Δευτέρα τα 140 δολάρια το βαρέλι, παίρνοντας ώθηση από την επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η εισαγωγή του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο Αμερικανός υοιυργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν γεγονός που δεν ενστερνίζεται προς το παρόν η Ευρώπη.

Σήμερα η Κομισιόν θα ανακοινώσει μια νέα εργαλειοθήκη η οποία θα οδηγήσει σε απεξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο, ενώ μετά την σύνοδο κορυφής στις 10-11 Μαρτίου θα υπάρξουν αποφάσεις για έκτακτα μέτρα μαζί με ένα πακέτο από τις Βρυξέλλες που θα μπορούν να λάβουν τα κράτη-μέλη για να ανακουφίσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους από την υψηλή μεταβλητότητα των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. 

Οι επιπτώσεις 

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση περιμένει τις όποιες αποφάσεις από τις Βρυξέλλες, στο οικονομικό επιτελείο μελετούν σενάρια για το μέγεθος των επιπτώσεων του ουκρανικού στην ελληνική οικονομία με τις προβλέψεις βέβαια ακόμη να παραμένουν θολές.

Όπως εκτιμούν τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα η αύξηση κατά 10% του φυσικού αερίου προσθέτει στον πληθωρισμό 0,2%. Εάν αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτό καθώς η αύξηση του φυσικού αερίου μετά την εισβολή είναι άνω του 100% μιλάμε για ένα πληθωρισμό της τάξεως του άνω του 2% μόνο από το φυσικό αέριο.Ο κίνδυνος του πληθωρισμού που έχει χάσει πλέον τον βραχυχρόνιο χαρακτήρα του απειλεί νοικοκυριά, και επιχειρήσεις αλλά και το σύνολο της οικονομίας. Πλέον οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη όπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Οικονομικών κινούνται πλέον πέριξ του 5% από το 2% με 3% που ήταν η εκτίμηση λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Τα 10 ευρώ αύξηση του φυσικού αερίου ισοδυναμούν με απώλειες στο ΑΕΠ της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ και αυτό σημαίνει πως η ανάπτυξη της τάξεως 4,5% το 2022 πλέον έχει «πάει περίπατο». Από την κυβέρνηση τονίζεται πάντως ότι προς το παρόν είναι παρακινδυνευμένο να γίνουν εκτιμήσεις.

Κόστος αναμένεται να υπάρξει και στον τουρισμό, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Η ολική απώλεια των Ρώσων τουριστών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ύψους 433 εκατ. ευρώ, ενώ η μείωση της καταναλωτικής δύναμης των Ευρωπαίων λόγω του πληθωρισμού θα στοίχιζε ένα 5% των ταξιδιωτικών εσόδων σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου καθώς μπορούν να υπάρξουν και χειρότερα σενάρια.

Ηπιότερες αναμένονται οι αναταράξεις από την εισαγωγή σιτηρών από Ουκρανία και Ρωσία. Σιτηρά και δημητριακά έχουν πάρει την ανηφόρα διεθνώς -καθώς Ουκρανία και Ρωσία αποτελούν το 30% της ευρωπαϊκής αγοράς.

Στο κάδρο μπαίνει και η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας. Η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και σε ένα εκρηκτικό κλίμα εκτροχιάζονται οι όποιοι σχεδιασμοί για εξόδους στις αγορές.

Αθανασία Ακρίβου

moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: