16.3.22

Εν μέσω φόβων για επίθεση στην Οδησσό οι διαπραγματεύσεις...


Νέο διάγγελμα και αισιοδοξία Ζελένσκι για τις συζητήσεις που θα συνεχιστούν σήμερα, αλλά ο Πούτιν δεν βλέπει «σοβαρή ουκρανική διάθεση για λύση, ενώ ετοιμάζεται για επίθεση στην Οδησσό και διαμηνύει ότι οι στόχοι της εισβολής θα επιτευχθούν. Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέει και ο Σολτς. Σύνοδος κορυφής της... Συμμαχίας στις 24 Μαρτίου με παρουσία Μπάιντεν, ο οποίος εγκρίνει και νέα βοήθεια σήμερα προς το Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιμένει στην αισιόδοξη οπτική για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και σε νυχτερινό του διάγγελμα εκτίμησε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, αλλά «θα χρειαστεί χρόνος, προσπάθεια και υπομονή ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου». Όπως σημείωσε «όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό».

Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα ισχυρά σημάδια ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, οι οποίες διακόπηκαν χθες με τις δύο πλευρές να δίνουν διαφορετικές εκδοχές για την εξέλιξή τους – αισιόδοξη η ουκρανική, απογοητευτική η ρωσική – συνεχίζονται σήμερα.

Το Κρεμλίνο φαίνεται ότι επιμένει και θα επιμένει ίσως για πολύ ακόμα ή και όσο χρειαστεί, για πλήρη επικράτηση στο πολεμικό πεδίο, καθώς οι κινήσεις των στρατιωτικών του δυνάμεων δείχνουν ότι ετοιμάζει απόβαση στην Οδησσό για να πετύχει πλήρως τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη θάλασσα. Ενδεικτική των διαθέσεων της Μόσχας είναι η δήλωση που έκανε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια: «Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα σταματήσει την επίθεση στην Ουκρανία όταν επιτευχθούν οι στόχοι των ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων» ξεκαθάρισε ο διπλωμάτης, την ώρα που οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση.

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να στηρίξουν την Ουκρανία με τον Τζο Μπάιντεν να ανακοινώσει σήμερα τη χορήγηση βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη δοκιμαζόμενη χώρα για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της ενάντια στη ρωσική εισβολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 Μαρτίου, αν και ξεκαθαρίστηκε και χθες, αυτή τη φορά από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Συμμαχία δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά στην Ουκρανία. «Συμφωνώ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρόεδρο της Γαλλίας και άλλους συμμάχους στο ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο NATO και στη Ρωσία. Κανείς δεν μπορεί να το θέλει αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο Σολτς.

Πιθανόν, υπό το βάρος της ρωσικής εισβολής και την απαίτηση του Κρεμλίνου, αλλά και φυσικά λόγω της επιλογής της Δύσης να μην αναμιχθεί ευθέως το ΝΑΤΟ στην πολεμική σύρραξη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος θα μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα στο αμερικανικό κογκρέσο, άφησε να εννοηθεί ότι δεν η χώρα του δεν θέλει να ενταχθεί στο βορειοατλαντικό σύμφωνο.

Πάντως ευρωπαίοι ηγέτες, όπως οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Εσθονίας έφτασαν στο Κίεβο, όπου συναντήθηκαν με τον Ζελένσκι σε μία ένδειξη συμπαράστασης.

«Κρύο - ζέστη» με τις διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται σήμερα και είναι ενθαρρυντικό, που γίνονται για τρίτη συνεχόμενη μέρα, έστω και μετ’ εμποδίων. Πάντως, ενώ ο Ζελένσκι δήλωνε χθες βράδυ – νωρίτερα από το νυχτερινό διάγγελμά του - ότι η αντιπροσωπεία της χώρας του εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας και «τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά, αλλά θα δούμε», ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν έλεγε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά, ότι το Κίεβο δεν δείχνει «σοβαρή δέσμευση για αμοιβαία αποδεκτή λύση»

Το Κρεμλίνο φαίνεται να επιμένει σε απαιτήσεις που δεν είναι έτοιμη και ενδεχομένως δεν θελήσει ποτέ να κάνει αποδεκτές ο Ζελένσκι. Πάντως το πόσο χρόνο και πόσες δυνάμεις έχει για να πετύχει μέσω της στρατιωτικής εισβολής τους στόχους του, είναι αμφίβολο μέρα με την ημέρα.

Σε αυτό δείχνει να ελπίζει το Κίεβο, που διαβλέπει ότι όσο περνά ο καιρός η ρωσική πλευρά δεν επιμένει στις αρχικές σκληρές θέσεις και έτσι «οι συζητήσεις είναι τώρα εποικοδομητικές», όπως είπε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλ Ποντόλιακ. «Θα συνεχίσουμε. Υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Η διαδικασία είναι πολύπλοκη» τόνισε ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι.

Πάντως σήμερα φτάνει στη Μόσχα και αύριο πάει στο Κίεβο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος φιλοξένησε στην Αττάλεια την περασμένη Πέμπτη τους ομολόγους του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: