11.3.22

Οι Βερσαλλίες δεν ξέρουν από τιμές...


Μια λεπτομέρεια από τις πολλές πληροφορίες που έρχονται από το παλάτι των Βερσαλλιών, όπου συνεδριάζουν από χθες οι «27» της Ε.Ε. στην άτυπη σύνοδο κορυφής που οργάνωσε η γαλλική προεδρία, κάνει τη διαφορά, αν και ευχόμαστε να διαψευστεί: από το σχέδιο διακήρυξης πάνω στο οποίο διαβουλεύονται οι ηγέτες, απαλείφθηκε η μόνη συγκεκριμένη αναφορά που... υπήρχε στην επεξεργασία πακέτου μέτρων κατά της ακρίβειας που έχει φέρει σε τρομακτική πίεση νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Η «Διακήρυξη των Βερσαλλιών», όπως με στόμφο ονομάζεται το σχέδιο απόφασης των «27», προκαλώντας δυσοίωνους συνειρμούς και συσχετίσεις με την ομώνυμη συνθήκη που θεωρείται εφαλτήριο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ρίχνει το βάρος της στην ουκρανική κρίση και στην «τεκτονική μετατόπιση στην ευρωπαϊκή ιστορία» που συνιστά η ρωσική εισβολή.

Ομως, καθώς ο πραγματικός πόλεμος στις πόλεις της Ουκρανίας, με τους νεκρούς, τους πρόσφυγες και τους αγωνιούντες αμάχους, εισβάλλει στο σπίτι κάθε Ευρωπαίου, όχι μόνο ως εικόνα και ανθρωπιστική τραγωδία αλλά και ως δραματικός οικονομικός απόηχος, θα περίμενε κανείς από την ηγεσία της Ε.Ε. να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη. Να αφουγκραστεί τις αγωνίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών που υφίστανται το διπλό σοκ μιας πολεμικής αναμέτρησης και μιας καταιγίδας ανατιμήσεων που λεηλατεί τα εισοδήματά τους.

Οι προτεραιότητες των «27», όμως, φαίνεται ότι είναι άλλες. Να ρίξουν πολύτιμους για την ανάπτυξη πόρους σε έναν νέο γύρο εξοπλιστικών ανταγωνισμών. Να καταστήσουν την Ε.Ε. μια στρατιωτική ένωση. Να σηκώσουν ακόμη ψηλότερα τείχη οικονομικού διαχωρισμού και απομόνωσης. Να καταστήσουν την επιχείρηση απεξάρτησης της Ευρώπης από τους ρωσικούς πόρους καταλύτη ενός ενεργειακού χάους, με θύματα τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνώρισε χθες ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα περάσει από τα σπίτια, τις κουζίνες και τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων των Ευρωπαίων. Οτι ο πληθωρισμός θα είναι όλο και ψηλότερος και η ανάπτυξη ολοένα και χλομότερη. Και η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν μαζί με τους 27 ηγέτες στην αυτοκρατορική «αίθουσα των κατόπτρων» όπου ξεδίπλωναν τις μεγαλεπήβολες στρατηγικές τους. Υποθέτουμε ότι θα τους μετέφερε τις δυσοίωνες προβλέψεις της για τις ανατιμήσεις που μπορούν να «κάψουν» νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ανάπτυξη.

Καθώς φαίνεται δεν ίδρωσε τ' αυτί τους. Πότε περιμένουν να αποφασίσουν ουσιαστικά μέτρα; Οταν στις ευρωπαϊκές πόλεις θα γίνει... της Ουκρανίας;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: