7.3.22

Καλπάζει το πετρέλαιο, πέφτουν τα χρηματιστήρια...


Οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξήθηκαν περισσότερο από 10% και πλησιάζουν το ρεκόρ όλων των εποχών, μετά τις πληροφορίες ότι ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση και στη συνέχεια και η Ιαπωνία συζητούν απαγόρευση των εισαγωγών από τη Ρωσία, διακινδυνεύοντας να προκαλέσουν ταυτοχρόνως αύξηση του πληθωρισμού και στασιμότητα της... οικονομικής παραγωγής στις αγορές (Stagflation).

Η τιμή του μπρεντ έφθασε τα 139,13 δολάρια το βαρέλι με την έναρξη των συναλλαγών σήμερα, άλμα 20 δολαρίων από το κλείσιμο της Παρασκευής στα 118,03 δολάρια. Το ρεκόρ είναι 147,50 δολάρια που έφθασε ο μαύρος χρυσός τον Ιούλιο του 2008, αλλά αναλυτές πιστεύουν ότι και αυτό το ορόσημο μπορεί να καταρριφθεί, λόγω των γεωπολιτικών επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης. 

Τα χρηματιστήρια από την άλλη κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, προς τα κάτω με το ξεκίνημα της ημέρας: - 3%, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, - 3,6% ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, - 3,6% στη Σανγκάη και με το ίδιο πρόθεμα προβλέπεται να ξεκινήσουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Οπως σε κάθε κρίση, ο πανικός στέλνει τους επενδυτές σε ασφαλείς «προορισμούς», όπως στο χρυσό η τιμή του οποίου εκτινάχθηκε στα 2.000,86 δολάρια, η υψηλότερη από τα μέσα του 2020

Παρότι οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν λίγο στη συνέχεια στα 130 δολάρια, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να βλέπουν πολύ φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ προβλέπεται και κλιμάκωση του πληθωρισμού εάν οι επιχειρήσεις αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος των δικών τους υψηλών λογαριασμών στους καταναλωτές. 

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ίθαν Χάρις της Bank of America, η απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων ενέργειας από τη Ρωσία θα προκαλέσει «μεγάλο σοκ στις παγκόσμιες αγορές» καθώς η απώλεια των 5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου θα οδηγήσει πιθανόν σε διπλασιασμό της τιμής στα 200 δολάρια το βαρέλι. 

Και σε αυτό προστίθενται οι αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών και εμπορευμάτων, που γενικώς καταγράφουν από τις αρχές του έτους την μεγαλύτερη άνοδό τους από το 1915. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, το νικέλιο αυξήθηκε 19%, το αλουμίνιο 15%, ο ψευδάργυρος 12% και ο χαλκός 8%, ενώ η τιμή των μελλοντικών συμβολαίων για τα σιτηρά εκτινάχθηκε στα ύψη κατά 60% και για το καλαμπόκι κατά 15%...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: