5.3.22

Ρωσική «λαβίδα» από στεριά και θάλασσα στη Μαριούπολη...


Πλήρως αποκλεισμένη η πόλη, λέει ο δήμαρχος της πόλης...
Εννέα ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα που τα ρωσικά στρατεύματα πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στο ουκρανικό έδαφος ξεκινώντας έναν πόλεμο ο οποίος έχει σοκάρει τη διεθνή κοινότητα και έχει θέσει σε επιφυλακή τις διεθνείς συμμαχίες. Οι κάτοικοι του Κιέβου βιώνουν... τραγικές στιγμές, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για συνεχείς βομβαρδισμούς και τουλάχιστον 100 εγκλωβισμένους σε πολυκατοικία που επλήγη από ρουκέτα. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να αποκλείσουν πλήρως από στεριά και θάλασσα το λιμάνι και την πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε σε δραματικούς τόνους ο δήμαρχος. Παράλληλα, οι μάχες εντός και εκτός του αστικού ιστού διεξάγονται σκληρότερες από κάθε άλλη μέρα, καθώς ο στρατός του Πούτιν θέλει να ελέγξει την περιοχή, που θεωρείται στρατηγικής σημασίας. «Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τόσο στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας, στον Νότο αλλά και στο Βορρά σε μία προσπάθεια της Μόσχας να καταλάβει τα μεγάλα αστικά κέντρα και να οδηγήσει την ουκρανική κυβέρνηση σε συνθηκολόγηση. 

Στα ανατολικά ιδιαίτερα, και συγκεκριμένα στην περιοχή Μικολάιβ, οι ρωσικές δυνάμεις -αναφέρουν πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών- έχουν φτάσει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, στην πόλη Γιουζνκράινσκ.

Την ώρα λοιπόν που οι μάχες μαίνονται αδιάκοπα, οι δύο πλευρές κάθονται αύριο ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος και να σταματήσει ο πόλεμος, κάτι που μέχρι στιγμής μοιάζει μακρινό αφού τα «θέλω» των δύο πλευρών απέχουν.

Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία έχει χάσει τώρα περίπου 9.200 άνδρες στις μάχες, μαζί με εκατοντάδες τανκς, σχεδόν χίλια τεθωρακισμένα οχήματα και δεκάδες ελικόπτερα και τζετ. Οι μάχες μαίνονταν καθώς οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να λέει ότι το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο για πόλεμο και θα υπερασπιστεί «κάθε ίντσα» της επικράτειας των κρατών μελών - αν και αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό θα παραβίαζε τις αρχές των αμυντικών συμμαχιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: