16.3.22

ΣΥΡΙΖΑ: νηνεμία στον δρόμο προς το συνέδριο...


Το αίσθημα αυτοσυντήρησης φαίνεται πως λειτουργεί στην Κουμουνδούρου και η προσυνεδριακή διαδικασία –με μόνη τελευταία μεγάλη παραφωνία την προχθεσινή εκτίμηση του... Στέλιου Κούλογλου πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές– διεξάγεται σε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους. Η συγκυρία βοηθά σε αυτή τη φάση τον Αλέξη Τσίπρα να εστιάσει στη διεύρυνση και στον μετασχηματισμό του κόμματος χωρίς πολλές αλλαγές στην ατζέντα του. Το ουκρανικό ζήτημα είναι σαν να έχει παγώσει τον χρόνο και στην Κουμουνδούρου. Ολοι καταλαβαίνουν πως τη στιγμή που τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Κίεβο, στην Οδησσό, στη Μαριούπολη και στο Ντονέτσκ, οι διαφορές των «Προεδρικών» και της «Ομπρέλας» μπορούν να περιμένουν. Ή τουλάχιστον να περιοριστούν στο πλαίσιο των συνεδριακών διαδικασιών που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ομόνοια επιβάλλει επίσης το αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά της ακρίβειας, που στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να κοστίσει στην κυβέρνηση. Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών ακόμα και πριν από το καλοκαίρι είναι ένα ακόμα στοιχείο που απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται ενωμένος και έτοιμος να οδηγηθεί προς τις κάλπες. Το ζήτησε, άλλωστε, και ο Αλέξης Τσίπρας στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο. Βουλευτές και στελέχη, ενεργά μέλη των τάσεων, γνωρίζουν τις λεπτές πολιτικές ισορροπίες και κρατούν την τελευταία τους κουβέντα για την κορυφαία κομματική διαδικασία, εκεί όπου η σύγκρουση αναμένεται σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι αρκετά δυναμική. Τα επίδικα είναι γνωστά: η ταυτότητα του κόμματος, η περίοδος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη. Το καμπανάκι που χτύπησε ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα και για διαγραφές όσων ξεπερνούν τα όρια έπαιξε σίγουρα σημαντικό ρόλο στο να παραμείνουν ήρεμα τα νερά στο εσωτερικό. Ακόμα και η επιλογή να επιμένει να ζητεί από τον πρωθυπουργό να ενθαρρύνει τον διάλογο με την Τουρκία θεωρήθηκε μια πολύ σημαντική νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, που επιβεβαιώθηκε από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, φέρνοντας ευφορία στο κόμμα.

Ακριβώς 30 ημέρες πριν από το συνέδριο, η καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ενεργό ρόλο και στα social media. Κάλεσε τους πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας: «Οι λαοί γράφουν την Ιστορία. Κανένα δικαίωμα δεν κερδήθηκε ποτέ χωρίς τον αγώνα των πολλών. Συμμετέχουμε, αποφασίζουμε, επιλέγουμε μια νέα αρχή. Γίνε εσύ ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα. Πάρε την Ελλάδα στα χέρια σου, αύριο».

Οι δημοσκοπήσεις
Το πιο μελανό σημείο του κόμματος στην πορεία προς το συνέδριο, αλλά κυρίως προς τις εκλογές, εξακολουθεί να είναι η δυναμική που παρουσιάζει στην πρόθεση ψήφου. Από τη δημοσκόπηση της GPO κρατούν πως η Ν.Δ. απομακρύνεται από τη ζώνη της αυτοδυναμίας (31,8%), όμως για τον εαυτό τους βλέπουν πως το 22,2% στο οποίο μετρήθηκαν δεν είναι αρκετό για να απειλήσει τη «γαλάζια» παράταξη. Υποστηρίζουν πως δικαιώνονται σε σχέση με τη δυναμική που παρουσίαζε το ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο αργά αλλά σταθερά χάνει έδαφος (από 14,4% στο 13,8%).
• Mε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα ο κ. Αλ. Τσίπρας πρότεινε τη δημιουργία ειδικής διακομματικής, κοινοβουλευτικής επιτροπής, διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης...

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: