17.3.22

Επιδότηση, αντί για μέτρα στήριξης του Τύπου...


Φανερή είναι η διαφορά στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν το θέμα της στήριξης του έντυπου Τύπου και των ΜΜΕ εκδότες-δημοσιογράφοι και κυβέρνηση της ΝΔ. 

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις και σε μεγάλο βαθμό οι εκδότες ζητούν μέτρα στήριξης για τον... έντυπο Τύπο, με κεντρικό άξονα την επιδότηση θέσεων εργασίας, την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση και την κατάργηση του ΦΠΑ στην πώληση εφημερίδων, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται μόνο σε μέτρα επιδότησης.

Η κυβέρνηση κρατά στο συρτάρι και δεν εφαρμόζει την έτοιμη ΚΥΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του Τύπου και συνεχίζει τις επαφές και τις διαβουλεύσεις με τους εκδότες για τη δημιουργία νέου Μητρώου Μέσων Ενημέρωσης, ενώ αρχίζει κύκλο επαφών και με τις δημοσιογραφικές ενώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει συνάντηση με τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ τις επόμενες ημέρες με κύριο θέμα την υπουργική απόφαση με τους όρους εργασίας για τα δημόσια ΜΜΕ, ενώ θα ακολουθήσει άλλη συνάντηση με την ΠΟΕΣΥ. Οι εκδότες πάντως έθεσαν, για μία ακόμη φορά, επιτακτικά το θέμα μηδενισμού του ΦΠΑ στο χαρτί, καθώς η διαρκής και συνεχιζόμενη αύξηση κόστους απειλεί άμεσα την έκδοση των εφημερίδων αλλά και των βιβλίων.

Από την πλευρά των εκδοτών επισημαίνεται πως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα στον μηδενισμό του ΦΠΑ, μετά την απόφαση του ECOFIN, τον Δεκέμβριο του 2021, που έδωσε το πράσινο φως στις κυβερνήσεις των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν το ΦΠΑ σε 24 κατηγορίες προϊόντων και σύστησε στα κράτη-μέλη να μηδενίσουν τον ΦΠΑ σε επτά ακόμη κατηγορίες, μεταξύ αυτών και στις εκδόσεις. 

Παρά την απόφαση, ωστόσο, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τον ΦΠΑ, προβάλλοντας το σενάριο μέτρων επιδότησης, τα οποία οδηγούν τα ΜΜΕ σε πολιτική ομηρία και εξάρτηση, και αρνείται τα μέτρα πάγιας ενίσχυσης των εντύπων...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: