22.3.22

Ακόμη και το ψωμί...


Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων στον κόσμο. Τα διατροφικά προϊόντα που στέλνει σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου ξεπερνούν τους 145 εκατ. τόνους σε ποσότητες και τα 90 δισ. ευρώ σε αξία κάθε χρόνο. Η Ε.Ε. είναι μια πλεονασματική αγορά στο παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων. Το... σχετικό εμπορικό πλεόνασμά της ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ.

Μια πλεονασματική οικονομική οντότητα και πλούσια σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Ε.Ε., θεωρητικά αποκλείεται να πληγεί από επισιτιστική κρίση. Οπωσδήποτε όχι με τον τρόπο που μπορεί να πληγούν οι «παρίες» του παγκόσμιου εμπορίου, όπως οι χώρες της Αφρικής.

Και όμως, ακόμη και πλεονασματική και σχετικά αυτάρκης η Ευρώπη, και πολύ περισσότερο εντός αυτής οι ελλειμματικές και απόλυτα εξαρτημένες από εισαγωγές τροφίμων χώρες, όπως η Ελλάδα, απειλείται από μια επισιτιστική κρίση, η οποία μπορεί να αποτελέσει την πιο βιοτική παρενέργεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη εξαρτάται σε σημαντικό ποσοστό από τα σιτηρά, το ηλιέλαιο και πολλά ακόμη βασικά τρόφιμα που παράγει η Ουκρανία. Εξαρτάται επίσης σε ένα ποσοστό από τα ρωσικά λιπάσματα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει παγώσει την παραγωγή στον «σιτοβολώνα» της Ευρώπης. Είναι άγνωστο αν οι Ουκρανοί αγρότες θα θερίσουν το στάρι που έχουν σπείρει, αν θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν καλαμπόκια και ηλίανθους.

Οι αγορές αντιμετωπίζουν ήδη την ουκρανική παραγωγή ως ξεγραμμένη και εκτοξεύουν τις τιμές των κρίσιμων αγαθών, που είναι στον σκληρό πυρήνα της διατροφής. Ο διατροφικός πανικός, το «σύνδρομο» της δημιουργίας αποθεμάτων σε κάθε σπιτικό επιταχύνει τη συρρίκνωση των αποθεμάτων από τις βιομηχανίες τροφίμων και τις εμπορικές αλυσίδες.

Ενα ντόμινο πανικόβλητων αντιδράσεων από συντελεστές της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και κυνικών παρεμβάσεων από κερδοσκοπικά κυκλώματα διογκώνει και επιταχύνει την επερχόμενη επισιτιστική κρίση.

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει η παροιμία. Και -στον αντίποδά τους- των... αφρόνων οι ηγεσίες διακινδυνεύουν τη διατροφική μας υστέρηση, καθώς μόλις τώρα ανακαλύπτουν τι σημαίνει διατροφική επάρκεια, παραγωγική αυτάρκεια, στρατηγικά αποθέματα τροφίμων, έλεγχος στις ασύδοτες αγορές που δεν θα διστάσουν να προκαλέσουν εστίες λιμού ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης, να στερήσουν ακόμη και το ψωμί των ανθρώπων...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: